Είναι φρέσκιες, νόστιμες, εύκολες στη χρήση και προσαρμόζονται στα γούστα μας. Οι έτοιμες σαλάτες έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και λύνουν τα χέρια σε όσους δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να μαγειρέψουν ποιοτική τροφή. Είτε πρόκειται για τα μεσημεριανά γεύματα στο γραφείο είτε για τα γρήγορα δείπνα μετά από τις κουραστικές ημέρες, τα τελευταία χρόνια, αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς.
Η διαδικασία είναι απλή και καθόλου απαιτητική. Ανοίγουμε το σακουλάκι, προσθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι, ξηρούς καρπούς, τυρί, ντοματίνια ή ό,τι άλλο αγαπάμε και απολαμβάνουμε ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής
Αυτή η τάση αφορά κυρίως όσους εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ζουν με γρήγορους ρυθμούς, αφιερώνουν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, χάνουν τον χρόνο τους στις μετακινήσεις και δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Άλλωστε, δεν έχουν όλοι τις γνώσεις να καλλιεργούν το δικό τους μποστάνι ή το προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε μαναβική, από το χωράφι στο πιάτο.
Θέλουμε να τρώμε πιο ποιοτικά
Με την αυξανόμενη έμφαση στην υγεία και την ευεξία, αναζητάμε θρεπτικές επιλογές φαγητού. Οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες (ready-to-eat) ανταποκρίνονται σε αυτή τη ζήτηση προσφέροντας μεγάλη ποικιλία λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζονται εύκολα με πρωτεΐνες, δημητριακά, υπερτροφές, κινόα, πλιγούρι, αβοκάντο και άλλα.
Μεγάλη ποικιλία φρέσκων γεύσεων
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι η δυνατότητα προσαρμογής τους σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Πολλά supermarket διαθέτουν πλέον επιλογές που μπορούμε να τις φτιάξουμε μόνοι μας (build-your-own). Από ιταλικές και ελληνικές έως Caesar και ασιατικής έμπνευσης, με baby φύλλα ρόκας, παντζαριού, μαρουλιού, λάχανου, καρότου και άλλων ζαρζαβατικών.
Μα γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτιάξουμε μόνοι μας σαλάτα;
Συχνά εκφράζουμε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προ-συσκευασμένων λαχανικών. Ωστόσο, οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες εστιάζοντας στη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών. Οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στην προμήθεια τοπικά παραγόμενων και φρέσκων συστατικών, εφαρμόζοντας αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνολογία συσκευασίας, όπως η περίπτωση της τροποποιημένης ατμόσφαιρας, συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, διατηρώντας παράλληλα τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.
Τελικά μας κοστίζουν πιο ακριβά;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι έτοιμες σαλάτες κοστίζουν πιο ακριβά από την αγορά ολόκληρου μαρουλιού, iceberg, ρόκας και άλλων συστατικών. Ωστόσο, αν υπολογίσουμε τη σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν ισχύει αυτό. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Αντίθετα, οι προσυσκευασμένες σαλάτες περιέχουν συγκεκριμένες μερίδες που ελαχιστοποιούν τη σπατάλη.
Μερικές Χρήσιμες συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ψυγείο:
1. Πριν την αγορά ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
2. Οι έτοιμες σαλάτες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 4°C. Η διατήρησή τους στην ψύξη προστατεύει το περιεχόμενο από την ανάπτυξη βακτηρίων και διατηρεί τη φρεσκάδα των συστατικών. Ιδανικά πρέπει να τοποθετείται στο κάτω ράφι ή στο συρτάρι με τα λαχανικά και σε καμία περίπτωση δεν αντέχουν στην κατάψυξη.
3. Η συσκευασία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διατηρείται φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν ανοίξουμε το σακουλάκι θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Αφού ανοίξει, θα πρέπει να ξανακλείσει με ένα κλιπ ή λαστιχάκι ώστε να μην χάσει υγρασία.
4. Αποφεύγουμε να αναμειγνύουμε τα συστατικά μέχρι να έρθει η ώρα του γεύματος. Για παράδειγμα οι ντομάτες και τα αγγούρια, βγάζουν χυμούς που αλλοιώνουν τα φυλλώδη λαχανικά και χάνεται η τραγανότητά τους.
5. Πριν την κατανάλωση μελετάμε προσεκτικά στη συσκευασία αν χρειάζονται πλύσιμο ή όχι. Απορρίπτουμε όσα έχουν σημάδια αλλοίωσης όπως οσμές, γλοιώδη υφή και αλλαγή στο χρώμα. Εάν φαίνεται ή μυρίζει άσχημα δεν πρέπει να καταναλωθεί.
Πάμε σουπερμάρκετ και επιλέγουμε έτοιμες σαλάτες
1. Φριζάτη
Η εταιρεία Μπαρμπα Στάθης καλλιεργεί, συλλέγει και φροντίζει με ασφάλεια τα λαχανικά. Συνεργάζεται με εγκεκριμένους παραγωγούς που συλλέγουν τα λαχανικά την ιδανική στιγμή διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα λαχανικά της «φριζάτης» σαλάτας είναι τριπλο-πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση. Η ανακυκλώσιμη συσκευασία συνοδεύεται με σως μουστάρδας και μαγιονέζας. Παράγεται στην Ελλάδα και αποτελείται από μαρούλι, iceberg, αντίδι radicchio και αντίδι frisee σε μεταβαλλόμενες αναλογίες 75% – Σως 25%.
2. Πανδαισία
Η εταιρεία «Φρεσκούλης» συνεργάζεται με περισσότερους από 80 Έλληνες παραγωγούς και διαχειρίζεται τα λαχανικά έτσι ώστε μέσα σε 24 ώρες να βρίσκονται από το χωράφι κατευθείαν στο ράφι. Τα λαχανικά πλένονται τρεις φορές και συσκευάζονται σε προστατευτική ατμόσφαιρα ώστε να διατηρούνται φρέσκα. Το «super bowl» είναι πλήρες γεύμα και περιέχει noodles ρυζιού, κάσιους, καρότο κομμένο ζουλιέν (μικρά ραβδάκια), μαρούλι και iceberg. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό κούνημα πριν τη χρήση.
3. Γουακαμόλε
Η εταιρεία Υφαντής παρασκευάζει μία από τις δημοφιλέστερες γεύσεις, κάνοντας εύκολη την απόλαυση μιας σαλάτας που στην πραγματικότητα απαιτεί χρόνο για να φτιαχτεί στο σπίτι. Η Guacamole (γουακαμόλε) αποτελείται από αβοκάντο εκτός ΕΕ, κρεμμύδι, κόλιανδρο, αλάτι, χυμό lime, σκόρδο, πιπεριές jalapenos (χαλαπένιος), ασκορβικό οξύ και είναι ιδανική για σάντουιτς και κράκερς. Διατηρείται στο ψυγείο και μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλωθεί εντός 3 ημέρων.
4. Χόρτα βραστά
Η εταιρεία Σκλαβενίτης παρασκευάζει έτοιμα γεύματα σε δικές της εγκαταστάσεις. Τα βραστά χόρτα ανήκουν στις σαλάτες που αγαπούν οι Έλληνες και με αυτή τη λύση, γίνεται εύκολη η απόλαυσή τους. Στη συσκευασία περιέχει χόρτα 80%, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, άρτυμα λεμονιού, αλάτι και βενζοϊκό κάλιο για την συντήρηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων.
5. Ελληνική σαλάτα
«Απ΄τα περιβόλια του Βεζύρογλου» παρασκευάζεται αυτή η εκδοχή ελληνικής σαλάτας με τα πολύχρωμα και τρυφερά baby φύλλα πράσινου και κόκκινου μαρουλιού, άγριας ρόκας, σπανακιού και παντζαριού. Είναι προϊόν ήπιας καλλιέργειας και χρειάζεται καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση. Στη συσκευασία περιέχει πρόταση του chef με σύγκλινο Μάνης, Αρσενικό Νάξου και dressing cocktail.
6. Βιολογική «Τέρψη»
Η εταιρεία ΑΒ συνεργάζεται με παραγωγούς και σε καθημερινή βάση συσκευάζει λαχανικά που ακολουθούν την εποχικότητα. Η «τέρψη» αποτελείται από βιολογικής καλλιέργειας λαχανικά: αντιδοσαλάτα, εσκαρόλ, νεαρά φύλλα πράσινης σαλάτας, σγουρής και κόκκινης σγουρής σαλάτας.
7. Λαχανικά στον ατμό
Τα λαχανικά στον ατμό που παρασκευάζει ο «Αγρόκηπος Χαλβατζή» αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση για έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα που καταναλώνεται κρύα ή ζεστή. Επιλέξαμε την εκδοχή με το κους κους που περιέχει: καρότα, κόκκινες πιπεριές, ψητές, αρακά, κολοκύθια, κους κους, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βασιλικό, θαλασσινό αλάτι και κουρκουμά.
8. Με προσούτο και μανούρι
Αυτή η σαλάτα Yo!Green που προτείνει το Βιολογικό Χωριό, ανήκει στις έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες και στα έτοιμα γεύματα. Περιέχει: προσούτο, μανούρι ΠΟΠ, αχλάδι, πεπόνι, σταφύλι, ρόδι, σύκο, σιτάρι, ρόκα άγρια, μαρούλι, ραντίτσιο, kale, χουρμά και καρύδια. Συνοδεύεται με έτοιμη βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μέλι, μουστάρδα, χυμό ρόδι.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!