Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

5 post-apocalyptic σειρές που μας προειδοποιούν τι θα ακολουθήσει μετά τον όλεθρο

5 post-apocalyptic σειρές που μας προειδοποιούν τι θα ακολουθήσει μετά τον όλεθρο


Οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες, η πυρηνική απειλή ακόμη και μια υποτιθέμενη αποκάλυψη των ζόμπι κυριαρχούν πολλά χρόνια στη λογοτεχνία, τα βιντεοπαιχνίδια, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, παρουσιάζοντας μια δυστοπική και τρομακτική εικόνα ενός πλανήτη όπου η σκληρή και βίαιη φύση του ανθρώπου σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες, βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Στην λογοτεχνία, το The Last Man, της σπουδαίας Mary Shelley, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1826, έχει καταγραφεί ως το πρώτο μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία του είδους, συνδυάζοντας τον τρόμο με φιλοσοφικές αναζητήσεις σχετικά με την επιβίωση και την ανθρώπινη φύση. Η Δανέζικη ταινία The End of the World του 1916, θεωρείται για πολλούς η πρώτη προσπάθεια του σινεμά να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με τον χειρότερο εφιάλτη του –τον αφανισμό δηλαδή κάθε μορφή ζωής πάνω στη γη.

Ωστόσο, η «χρυσή εποχή» του μετα-αποκαλυπτικού κινηματογράφου ξεκινάει από την δεκαετία του ’50, στις απαρχές δηλαδή του Ψυχρού Πολέμου. Όταν ο φόβος της ατομικής βόμβας ήταν πλέον υπαρκτός και η ανθρωπότητα έμπαινε στην πυρηνική εποχή της, ο χώρος του κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Στα βιντεοπαιχνίδια, το μετα-αποκαλυπτικό είδος εδραίωσε τη θέση του με πρωτοποριακούς τίτλους όπως το Wasteland το 1988 αλλά και το Fallout το 1997, ενώ στην τηλεόραση, το βρετανικό The Survivors του BBC, που προβλήθηκε το 1975, έφερε τον τρόμο και την δυστοπία στην μικρή οθόνη.

Στην παρακάτω λίστα που ακολουθεί σας προτείνουμε μερικές μόνο από τις πιο επιδραστικές τηλεοπτικές σειρές που ανήκουν στο υποείδος του μετα-αποκαλυπτικού. Θα βρείτε χαρακτήρες απροστάτευτους, μοναχικούς, και εκτεθειμένους σε κοινωνίες που καταρρέουν, και θα τους δείτε να έρχονται αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Επίσης, θα δείτε πως ο αληθινός κίνδυνος είναι τελικά ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και ο τρόπος που επιλέγει να αντιδράσει κάτω από ακραίες συνθήκες.

The Walking Dead (2010-2022)

Το The Walking Dead εξερευνά την επιβίωση σε έναν κόσμο γεμάτο ζόμπι. Πρωτοποριακό για την εποχή του, θυμάμαι να συζητιέται έντονα μεταξύ των φαν των απέθαντων όταν έκανε πρεμιέρα το 2010. Ήταν η σειρά που ήρθε και ανανέωσε το ενδιαφέρον για το είδος του μετα-αποκαλυπτικού και ακόμα περισσότερο για την zombie apocalypse μυθοπλασία. Με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, κατάφερε να καθηλώσει το κοινό για χρόνια.

The Leftovers (2014-2017)

Η πρωτότυπη ιδέα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική εκτέλεση και την τελική απεικόνισή της στη μικρή οθόνη, κατάφερε να κάνει το The Leftovers μια από τις σειρές που ξεχώρισαν στο τηλεοπτικό πεδίο την περίοδο 2014-2017. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Tom Perrotta, η σειρά, αφηγείται την ιστορία μιας μικρής πόλης τρία χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση του 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παραμένει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις του μυστηρίου αλλά και της δραματικής αφήγησης σε έναν εναλλακτικό κόσμο όπου τα πάντα μοιάζουν ίδια αλλά έχουν αλλάξει ριζικά.

Silo (2023-)

Αν είσαι λάτρης της δυστοπικής μυθοπλασίας ή σου αρέσει απλά να βυθίζεσαι σε μυστηριακούς μετά-αποκαλυπτικούς κόσμους τότε το Silo είναι σίγουρα μια από τις σειρές που πρέπει να τσεκάρεις σύντομα. Με την κάπως πιο στοχαστική του αφήγηση, έχει όλα τα προσόντα και τις αρετές που συναντάμε συνήθως στα ποιοτικά δράματα. Τα ερωτηματικά αλλά και τα αινίγματα που χρειάζεται να απαντηθούν από τους θεατές είναι πολλά και ο τρόπος που παρουσιάζονται από τους σεναριογράφους είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σόου να ξεχωρίζει στο είδος του.

The Last of Us (2023-)

Μια από τις καλύτερες και πιο πιστές μεταφορές βιντεοπαιχνιδιού στην μικρή οθόνη; Μάλλον, ναι! Παρόλα αυτά, είτε είσαι γνώστης της ιστορίας του The Last of Us, έχοντας παίξει το παιχνίδι, είτε όχι, η σειρά έχει τον τρόπο της να σε γραπώσει συναισθηματικά από τα πρώτα λεπτά και σαν κινούμενη άμμο να σε βυθίζει όλο και πιο βαθιά στον επικίνδυνο κόσμο της. Απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια την σκληρότητα και την κουλτούρα βίας που έχει αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και στιγμές ανθρωπιάς και ελπίδας.

Fallout (2024-)

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την περίπτωση του Fallout στο Amazon. Αν όχι η καλύτερη τότε σίγουρα μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές μεταφορές ενός βιντεοπαιχνιδιού. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το παιχνίδι, η ιστορία της σειράς είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε να “πιάσει” συναισθηματικά τους πάντες. Η εξαιρετική απεικόνιση των κινδύνων αλλά και προκλήσεων που μπορεί να συναντήσουν οι καλογραμμένοι χαρακτήρες στον σκληρό κόσμο του wasteland, σε συνδυασμό πάντα με τον σαρκαστικό της χαρακτήρα, μπορεί να σας προσφέρει μια σπάνια και ιδιαίτερη τηλεοπτική εμπειρία.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό πενταθέσιο Ford Explorer ανοίγει το δρόμο για την έλευση μιας νέας σειράς τολμηρών, εμβληματικών EV της αμερικανικής...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Μαγαζίνο

Το μάρμαρο, είναι ένα πολύ δημοφιλές οικοδομικό υλικό εδώ και χιλιάδες χρόνια, το οποίο εκτιμάται για την ομορφιά, το στυλ και την κομψότητά του...