Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε ξένους ακτιβιστές και Παλαιστίνιους αγρότες στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε ξένους ακτιβιστές και Παλαιστίνιους αγρότες στη Δυτική Όχθη


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Μασκοφόροι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Παλαιστινίων αγροτών και ξένων ακτιβιστών που τους συνόδευαν για προστασία στην πόλη Κούσρα της Δυτικής Όχθης την Κυριακή, σύμφωνα με θύματα της επίθεσης και βίντεο που εξασφάλισε το CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ ακτιβιστές συμμετείχαν στο πλαίσιο μιας παλαιστινιακής εκστρατείας βάσης που ονομάζεται Defend Palestine, η οποία καλεί διεθνείς εθελοντές να ταξιδέψουν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη για να προστατεύσουν τους Παλαιστίνιους από τις επιθέσεις των Ισραηλινών εποίκων.

Δύο Αμερικανοί και ένας Γερμανός υπήκοος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα μετά την επίθεση, ανέφερε η εκστρατεία τους, προσθέτοντας ότι ένας άλλος Αμερικανός εθελοντής τραυματίστηκε ελαφρά. Ένας από τους Παλαιστίνιους αγρότες νοσηλεύτηκε.

Τρία από τα αλλοδαπά θύματα, η Βίβι Τσεν, ο Ντέιβιντ Χούμελ και η Τζέντα, που αρνήθηκαν να δώσουν το επώνυμό της, μίλησαν στο CNN για την επίθεση από το νοσοκομείο στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, όπου νοσηλεύονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπαν ότι συνόδευαν Παλαιστίνιους αγρότες στα ελαιόδεντρα τους, στα οποία δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση από τον Οκτώβριο λόγω των επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων. Κάποια στιγμή, την ομάδα πλησίασαν αρκετοί νεαροί έποικοι σε έναν λόφο.

«Έμειναν κάπως εκεί για λίγο και μετά ήρθαν στην ομάδα μας, των διεθνών εθελοντών, και άρχισαν να μας χτυπούν με αυτά τα χοντρά ξύλινα μπαστούνια σχεδόν σαν ρόπαλα του μπέιζμπολ», είπε η Τσεν.

Βίντεο που κατέγραψαν οι ακτιβιστές, τους δείχνουν να προσπαθούν να υποχωρήσουν καθώς δέχθηκαν επίθεση. Ένας από αυτούς πέφτει αμέσως στο έδαφος, ένας άλλος προσπαθεί να θωρακιστεί με τα χέρια του καθώς δέχεται χτυπήματα, και τουλάχιστον ένας κλωτσιέται στο πόδι και χτυπιέται με πέτρα που εκσφενδονίζεται από έναν επιτιθέμενο.

Μια γυναίκα έπεσε στον λόφο και χτυπήθηκε επίσης με βράχο. Οι έποικοι στη συνέχεια «έσπασαν το τηλέφωνό της και έχασε τα έγγραφα και τις κάρτες της», είπε η Τσεν στο CNN.

«Δεν κάναμε τίποτα», είπε ο Χούμελ. «Τα χέρια μας ήταν ψηλά και προσπαθούσαμε να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον. Έτσι, τελικά, προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω γιατί είχαμε χτυπηθεί τόσες φορές».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία στον πόλεμο του 1967 και σύντομα άρχισε να εγκαθιστά Εβραίους στη γη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα θεωρεί την κατεχόμενη περιοχή και τους ισραηλινούς οικισμούς εκεί παράνομους. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το έδαφος για ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Παρασκευή ότι η παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομη, σε μια άνευ προηγουμένου γνωμάτευση που κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του. Κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις νέες εποικιστικές δραστηριότητες, να εκκενώσει τους εποίκους και να προβεί σε επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

«Επιτακτική ανάγκη» για διεθνή προστασία

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναγνώρισαν την επίθεση την Κυριακή, λέγοντας σε σύντομη δήλωση στο CNN ότι «ένας αριθμός μασκοφόρων Ισραηλινών πολιτών επιτέθηκαν σε μια ομάδα ξένων πολιτών ενώ φύτευαν δέντρα στην περιοχή».

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι καταδικάζει οποιεσδήποτε πράξεις βίας, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του στάλθηκαν στο σημείο και ότι θα επιχειρήσει να διατηρήσει την ασφάλεια σε αυτό που θεωρεί δικαιοδοσία του. Πρόσθεσε ότι στρατιώτες στάλθηκαν στο σημείο και έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή.

Αλλά οι ακτιβιστές είπαν ότι όταν έφτασαν οι στρατιώτες, έστρεψαν αμέσως τα όπλα τους σε έναν Παλαιστίνιο που συνόδευε τους εθελοντές και πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση του.

«Ήταν φίλος μας και όλοι φώναζαν “Όχι, όχι! Είναι φίλος μας, είναι φίλος μας!”. Και τον πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες», είπαν οι ακτιβιστές. Το IDF δεν απάντησε στην ερώτηση του CNN σχετικά με την φερόμενη στόχευση του Παλαιστίνιου εθελοντή.

Οι τραυματίες ακτιβιστές μεταφέρθηκαν για περίθαλψη από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο σε νοσοκομείο της Ναμπλούς.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο νοσοκομείο έδειχναν τα θύματα με πολλαπλά κοψίματα και μώλωπες στο σώμα τους. Το πρόσωπο του Χούμελ, του Γερμανού ακτιβιστή, ήταν έντονα πρησμένο στη δεξιά πλευρά.

Ο Mοχάμεντ Κχατίμπ, διοργανωτής της εκστρατείας Defend Palestine, δήλωσε: «Η επίθεση σήμερα, ούτε 24 ώρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι η ισραηλινή κατοχή είναι παράνομη και ότι οι έποικοι χαίρουν ατιμωρησίας όταν ασκούν βία, χρησιμεύει ως περαιτέρω απόδειξη για την απόλυτη ανάγκη για διεθνή πολιτική προστασία στην Παλαιστίνη».

Η Τσεν είπε ότι η ομάδα δεν περίμενε να αντιμετωπίσει βία, αλλά «είχε επίγνωση της βίας των εποίκων» εναντίον των Παλαιστινίων.

«Οι τραυματισμοί μας είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με αυτό που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι καθημερινά», είπε.

Η επίθεση της Κυριακής ακολούθησε μια ξεχωριστή επίθεση το Σάββατο στη Δυτική Όχθη, νότια της Χεβρώνας. Ένα βίντεο που έλαβε το CNN δείχνει Ισραηλινούς έποικους να επιτίθενται σε μια παλαιστίνια οικογένεια με ξύλα και να χτυπούν μερικούς από αυτούς στο έδαφος πριν ένας στρατιώτης πυροβολήσει προειδοποιητικά και το βίντεο τελειώσει.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Ελλάδα

Εδώ και περίπου 10 χρόνια η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM έχει σταματήσει να παράγει τα γουόκι τόκι που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας...

Μαγαζίνο

Ο Πέτρος Ξεκούκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μεταξύ άλλων μίλησε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι ομοφοβικός. Αρχικά, ο...