Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις δηλώσεις του 2025 τα κέρδη από το “αόρατο χρήμα”

Στις δηλώσεις του 2025 τα κέρδη από το “αόρατο χρήμα”


Στις δηλώσεις του 2025 τα κέρδη από το “αόρατο χρήμα”

Από τον Ιανουάριο του 2025 τα κρυπτονομίσματα θα ενταχθούν στη φορολογία και τα κέρδη θα φορολογούνται πιθανότατα ως υπεραξία από την πώληση τίτλων με  συντελεστή 15%.

Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται το σχετικό πόρισμα για τη φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων και το φθινόπωρο αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο. Το πόρισμα θα αντιμετωπίζει τρία ζητήματα:

  • Τη φορολογική αξιολόγηση των συναλλαγών που αφορούν στα κρυπτονομίσματα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει επισήμως η δυνατότητα πώλησης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει σχετικός ΚΑΔ, γεγονός που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ελεγκτικό πεδίο.
  • Τον έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Και αυτό καθώς είναι άγνωστοι αυτοί που πωλούν κρυπτονομίσματα, με συνέπεια η όλη διακίνηση κρυπτονομισμάτων να αντιμετωπίζεται με τις διαδικασίες…  καταπολέμησης του “ξεπλήματος μαύρου χρήματος”.
  • Τη φορολόγηση και τη νόμιμη χρήση των κερδών που προκύπτουν για τους επενδυτές σε κρύπτο. Σήμερα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Δηλαδή δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, αυτοκίνητα και οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος.

Οι πρώτες συζητήσεις στην ειδική επιτροπή αφορούν στις προτάσεις μεγάλων λογιστικών γραφείων, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να φορολογηθεί το κέρδος ή η υπεραξία που προκύπτει από τα κρυπτονομίσματα με τον φόρο υπεραξίας 15%.

Τι μέτρα εξετάζει η επιτροπή για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

• Την απόδοση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε όσους πωλούν κρυπτονομίσματα.

• Την υποχρέωση δήλωσης των κρυπτονομισμάτων στη φορολογική δήλωση ή διαφορετικά των κερδών που αποκομίζουν από την πώλησή τους.

Σήμερα τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, συνιστούν σε όσους έχουν κρυπτονομίσματα να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 742 και 781 που αφορούν την αξία της αγοράς και την αξία πώλησης του επενδυτικού προϊόντος, και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%, προκειμένου να γλιτώσουν από αναδρομικές φορολογίες και πρόστιμα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ενέργεια δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τη  Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία απέρριψε πρόσφατα προσφυγή φορολογουμένου, μη αναγνωρίζοντας το κέρδος από την πώληση κρυπτονομισμάτων, καθώς αυτά δεν περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση της υπεραξίας, με συντελεστή 15%. Και αυτό παρά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα κρυπτονομίσματα είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να διευθετηθούν έως τον Οκτώβριο, που το υπουργείο θα πρέπει, με βάση το σχεδιασμό του, να ετοιμάσει το νομοσχέδιο που θα αφορά στη φορολογική αντιμετώπιση των κρυπρονομισμάτων.

 

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός από τις διαδικασίες κτηματογράφησης. Αντίθετα, τον βοηθάνε για να κατοχυρώσει τα ακίνητά του. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο. Είναι πολλαπλάσιος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, γύρω στις 4 το μεσημέρι συνελήφθη ένας 26χρονος για την ισχυρή έκρηξη στη γιάφκα των Αμπελοκήπων. Ο 26χρονος, σε βάρος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΟΚ θα βρεθεί την Πέμπτη (28/11) η ΚΑΕ AEK, αλλά και ο προπονητής της Ντράγκα Σάκοτα. Η oμοσπονδία κάλεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με στόχο να εξερευνήσουν τις ομορφιές που κρύβει η γύρω περιοχή από την Αράχωβα ξεκίνησαν οι  150 λάτρεις της Jeep από όλη την Ελλάδα...