Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Παραιτείται ο Ατάλ – Γρίφος η επόμενη κυβέρνηση

Παραιτείται ο Ατάλ – Γρίφος η επόμενη κυβέρνηση


Την παραίτησή του θα υποβάλλει το πρωί της Δευτέρας ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα και την πρώτη θέση που κατέλαβε ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστερής συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Παράλληλα, τόνισε πως μια νέα εποχή αρχίζει απόψε με το κοινοβούλιο πιο δυνατό από ποτέ.

Δηλώσεις, επίσης, έκαναν και οι επικεφαλής των τριών πρώτων σε ψήφους κομμάτων, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ποια στάση θα κρατήσουν ως προς τις πιθανές συνεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον και το οποίο μένει να απαντηθεί στην πράξη, είναι μέσα από ποια σύμπραξη θα επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία των 289 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η Αριστερή Συμμαχία και ο Μακρόν θα μπορούσαν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αλλά αυτό είναι ένας γρίφος που μένει να απαντηθεί.

Τι δήλωσαν Μελανσόν, Μακρόν και Μπαρντελά

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Η πρώτη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παραδοχή ήττας από τον Μπαρντελά

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και...

Μαγαζίνο

Πιο ευτυχισμένοι από ποτέ είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η σύζυγός του Κατερίνα Μαχαιριώτη καθώς το Σάββατο 20/9 βαφτίζουν τον γιο τους....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η Volvo μπορεί να μην μεταβαίνει σε μια αμιγώς ηλεκτρική σειρά οχημάτων τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί κάποτε, αλλά αυτό δεν...