Δραματικές είναι οι εκκλήσεις, για ακόμη μία φορά, για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό στους αμάχους στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ενώ τα παιδιά αρρωσταίνουν εξαιτίας του υποσιτισμού. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ την προσωρινή πλατφόρμα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά από θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζονται, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκα και το τελευταίο 24ωρο –μεταξύ αυτών και δύο Ισραηλινοί όμηροι στη διάρκεια βομβαρδισμού– και η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά παρακολουθεί αμέτοχη και από μακριά τα εν εξελίξει εγκλήματα.
Η επίσημη αιτιολογία, από την Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή, CENTCOM, είναι ότι η μεταφορά αυτή γίνεται για να προστατευθεί η πλατφόρμα καθώς αναμένεται «σφοδρή θαλασσοταραχή».
Στην ανακοίνωση μέσω X η CENTCOM αναφέρει ότι «η προσωρινή μετακίνηση της προβλήτας θα επιτρέψει να αποφευχθούν δομικές ζημιές» σε αυτήν και πως «η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».
Πάντως, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της προβλήτας είχε ήδη ανακοινώσει τη Δευτέρα πως αναστέλλει τις επιχειρήσεις του για να αποτιμήσει την κατάσταση από τη σκοπιά της ασφάλειας.
Οξεία διατροφική ανασφάλεια
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς οι όποιες προσπάθειες για εκεχειρία αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (1,7 από τα 2,4 εκατ.) έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, ενώ έχει περιέλθει σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και επαπειλείται λιμός ευρείας κλίμακας.
«Τρώμε περιστέρια, κάνουμε γιατροσόφια»
Την τραγική αυτή κατάσταση για τους άμαχους Παλαιστίνιους, αλλά και όσους εργάζονται στις οργανώσεις αρωγής, περιγράφουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που σε βίντεο με μαρτυρίες συναδέλφων που έχουν εργαστεί εκεί περιγράφουν πώς ήταν η ζωή στη Γάζα τους τελευταίους μήνες.
Γιατρός της οργάνωσης είπε ότι, ενώ γίνονταν βομβαρδισμοί και τις καταστροφές, αναζητούσε τροφή τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτός και τα παιδιά του, αλλά «ακόμα δεν βρήκαν τίποτα».
«Τρώγαμε ακόμη και περιστέρια, οτιδήποτε μπορούσαμε να φάμε», είπε. «Μετά από περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, έγιναν διαθέσιμα κάποια τρόφιμα – κονσέρβες και μια μικρή ποσότητα φακές και ρύζι. Αλλά οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές», αναφέρει
Επίσης τόνισε ότι δεν μπορούσε να βρει φάρμακα για την υπέρταση και τον διαβήτη του και ότι οι άνθρωποι για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές καταφεύγουν στη χρήση βοτάνων.
Αγώνας για τη διανομή τροφίμων
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επισημαίνει ότι αγωνίζεται να διανείμει τρόφιμα στη Γάζα, καθώς αυτά φτάνουν στα σύνορα, αλλά δεν μπορούν να διανεμηθούν στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με τον Καρλ Σκάου, του ΠΠΠ, «το κύριο μέλημά μας αυτήν τη στιγμή είναι στο νότο. Από την επιχείρηση στη Ράφα, έπρεπε να μεταφέρουμε τα γραφεία και τις αποθήκες μας στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ πιο βόρεια και τώρα αγωνιζόμαστε να βοηθήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα».
Όπως εξήγησε, «τρόφιμα, βασικά προϊόντα διατροφής είναι διαθέσιμα, αλλά ανησυχούμε εξαιρετικά για την κρίση προστασίας και την κρίση νερού και υγιεινής. Υπάρχει βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης στο νότο».
Unicef: Δεν μας άφησαν να περάσουμε, παρά την άδεια
Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, περιγράφει επίσης πόσο δύσκολο ήταν όχι μόνο να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, αλλά και να διανεμηθεί σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα.
«Περισσότεροι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο από οποιονδήποτε πόλεμο από την έλευση του ΟΗΕ», είπε στο Al Jazeera.
Επισήμανε ότι την Τετάρτη, η UNICEF είχε αποστολή να οδηγήσει ένα φορτηγό γεμάτο τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για 10.000 παιδιά, βοήθεια η παράδοση της οποίας είχε λάβει έγκριση από τις ισραηλινές αρχές, από το Ντέι Αλ-Μπάλα στην πόλη της Γάζας, ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής 40 χιλιομέτρων.
«Χρειάστηκαν 13 ώρες και περάσαμε οκτώ σημεία ελέγχου, κάνοντας καβγά λόγω γραφειοκρατίας – μας σταματούσαν αμφισβητώντας ακόμη και την κατηγορία του φορτηγού. Τελικά, μας απαγορεύτηκε η πρόσβαση και αυτά τα 10.000 παιδιά δεν πήραν βοήθεια. Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, έχει τη νομική ευθύνη να διευκολύνει αυτήν τη βοήθεια».
«Πεθαίνουν από την πείνα»
Ο γιατρός Τάερ Άχμαντ, που εργάστηκε από τον Ιανουάριο εθελοντικά στο νοσοκομείο Νάσερ, στη νότια Γάζα, επισήμανε ότι ήδη από τον Ιανουάριο προειδοποιούσαν για τους κινδύνους υποσιτισμού και έκαναν εκκλήσεις για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά δεν εισακούονταν.
Πλέον, από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera: «Όταν ήμασταν εκεί τον Ιανουάριο, είδαμε πόσο δύσκολο ήταν για τα φορτηγά με τη βοήθεια να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φτάσουν σε ευάλωτους πληθυσμούς. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλές ΜΚΟ, πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν προειδοποιήσει».
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε απλώς κάποιοι να επιτρέπουν να συνεχίζεται η αυτή κρίση όσον αφορά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας… Δεν μπορεί να περιμένουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες στον πληθυσμό».
«Θα υπάρξει μέρος του πληθυσμού που θα πεθάνει λόγω της έλλειψης τροφής. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι, έτσι υποσιτισμένοι και αφυδατωμένοι, με ένα απλό κοινό κρυολόγημα ή κάποιο είδος ιού του στομάχου, θα πεθάνουν», τόνισε.
«Άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Και πρόκειται για σημαντικό αριθμό του πληθυσμού», είπε ο δρ Τάερ Άχμαντ, που είπε και το αυτονόητο: «Η λύση είναι πολύ σαφής και είναι πολύ απλή. Δώστε βοήθεια. Δώστε φαγητό. Βάλτε νερό. Και αυτό δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή».
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!