Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Politico για G7: Έξι «κουτσές πάπιες» και η Μελόνι

Politico για G7: Έξι «κουτσές πάπιες» και η Μελόνι


«Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος, ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σουνάκ είναι ένας “νεκρός άνδρας που περπατά” και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό», σχολιάζει πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της Ομάδας των G7 συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία και θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την άμυνα της Ουκρανίας. Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία.

Όμως, το Politico με σημερινό του κείμενο θέτει υπό αμφισβήτηση την «ισχυρή θέση» των άλλοτε επτά ηγετών. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, αναφέρει το κείμενο, είτε θα έχουν το μυαλό τους στις εθνικές εκλογές -όπως ο Μακρόν και ο Σούνακ- είτε αντιμετωπίζουν εσωτερικές κρίσεις.

«Έξι κουτσές πάπιες» αποκαλεί το Politico τους περισσότερους ηγέτες. Εξαιρεί, ωστόσο, την ακροδεξιά Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι. «Κουτσή πάπια» θεωρείται ένας Αμερικανός πρόεδρος όταν το κόμμα του δεν ελέγχει το Κογκρέσο και επί της ουσίας δεν μπορεί να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι μια φράση υποτιμητική για ηγέτες που έχουν «δεμένα τα χέρια τους» και δεν μπορούν να ασκήσουν εξουσία. 

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Ρίσι Σουνάκ ξεκίνησαν τον δικό τους προεκλογικό αγώνα με στόχο να «επιβιώσουν» πολιτικά και το κλίμα στη χώρα τους είναι βαρύ για τους ίδιους. Οι εκλογικές αναμετρήσεις και στις δύο χώρες είναι σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο Σουνάκ είναι αντιμέτωπος με μια ιστορική ήττα για το Συντηρητικό Κόμμα μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς ταπεινώθηκε στις ευρωεκλογές από τους ακροδεξιούς και την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνεργασίας να δέχεται ισχυρούς κραδασμούς. 

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εννέα χρόνια τώρα στην εξουσία, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την «τρελή» δουλειά του. O Τριντό κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει «πρύτανης» της G7. Παρά τα προβλήματα, το γραφείο του Τριντό εξακολουθεί να πιστεύει ότι η G7 λειτουργεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά». O ήλιος θα μπορούσε να «δύσει» σύντομα για τον Τριντό, καθώς είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να χάσει από τον ηγέτη των Συντηρητικών Pierre Poilievre. Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας Φούμιο Κισίντα βλέπει τη δημοτικότητά του να είναι «στα τάρταρα».

Και τέλος, υπάρχει και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, είδε το γιο του να κρίνεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και οπλοκατοχής. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν πως οι πιθανότητες να χάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι μεγάλες. 

Η στιγμή της ακροδεξιάς Μελόνι

«Με εξαίρεση τη Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», δήλωσε ο Ίβο Ντάλντερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Ομπάμα. «Ο Τριντό μάλλον δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει μια δύσκολη εκλογική κούρσα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος, ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σουνάκ είναι ένας “νεκρός άνδρας που περπατά” και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό» ανέφερε μιλώντας στο Politico.

Στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν και τόσα πολλά που μπορεί να κάνει η Ιταλία, η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Μελόνι θα προσπαθήσει να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας ενώ αναμένεται να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις και για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τόσο την υποστήριξη ηγετών της Ε.Ε. -όπως και της Μελόνι- όσο και την πλειοψηφία στο νεοεκλεγμένο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ατζέντα που έχει θέσει η Μελόνι για τη σύνοδο κορυφής στρέφεται γύρω από τα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας  -συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Μεσογείου. Ενώ λοιπόν, «η επιρροή της Ρώμης είναι περιορισμένη σε σύγκριση με σημαντικούς παίκτες της G7 -όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία- η Μελόνι είναι σίγουρα πολύ δυνατή τώρα» και «αν είναι επιδέξια μπορεί να καταλήξει σε μια σημαντική διεθνή επιτυχία για την ίδια και τη χώρα της», καταλήγει το Politico.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Με τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώνεται την Κυριακή η 5η αγωνιστική της Super League από το πρώτο πιάτο της οποίας ξεχώρισε η νίκη του Άρη με...

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα μετά από τρελή πορεία ΙΧ σημειώθηκε στην Πάτρα τα ξημερώματα. Ήταν περίπου 02:00 το βράδυ όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν...

Πολιτική

Σε ανάρτηση προχώρησε το «τρολ» Πεν Νταλαούρα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το «τρολ» που υποστηρίζει σθεναρά τον...

Ελλάδα

Τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε έναν 60χρονο άνδρα, σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο 31ο χλμ της Εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,...