Στον ισημερινό του Άρη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πρωινός παγετός που στη συνέχεια εξατμίζεται. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα αφού πιστευόταν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει παγετός σε αυτή την περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη.
Η ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη μοντελοποίηση του πού υπάρχει νερό στον Άρη και πώς ανταλλάσσεται μεταξύ της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη και της επιφάνειάς του. Αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη με επανδρωμένες αποστολές. Τον παγετό εντόπισαν δύο διαστημικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), πρώτα το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), που έφτασε στον Άρη το 2016, και στη συνέχεια το Mars Express που εξερευνά τον Άρη από το 2003.
Στην κορυφή του Ολύμπου
Ο «απαγορευμένος παγετός» όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί βρίσκεται στην περιοχή Θαρσίς, τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στον Άρη, που φιλοξενεί 12 μεγάλα ηφαίστεια ανάμεσα στο οποίο το Olympus Mons, το οποίο δεν είναι μόνο το ψηλότερο ηφαίστειο στον Άρη, αλλά είναι επίσης η ψηλότερη κορυφή του ηλιακού συστήματος με ύψος 22 χλμ.
«Σκεφτήκαμε ότι ήταν αδύνατο να σχηματιστεί παγετός γύρω από τον ισημερινό του Άρη, καθώς ο συνδυασμός ηλιοφάνειας και λεπτής ατμόσφαιρας διατηρεί τις θερμοκρασίες σχετικά υψηλές τόσο στην επιφάνεια όσο και στην κορυφή του βουνού σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε στη Γη, όπου θα περίμενε κανείς να δει παγωμένες κορυφές. Η ύπαρξή του εδώ είναι συναρπαστική και υπονοεί ότι υπάρχουν εξαιρετικές διεργασίες στο παιχνίδι που επιτρέπουν τη δημιουργία παγετού» λέει ο Άντομας Βαλαντίνας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν που έκανε την ανακάλυψη.
Naftemporiki.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!