Ερευνητική ομάδα ανίχνευσε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb άνθρακα σε έναν από τους πρώτους γαλαξίες του Σύμπαντος. Ο γαλαξίας αυτός υπήρχε μόλις 350 εκατ. έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν που για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. έτη ήταν ένας απόλυτα σκοτεινός κόσμος μέχρι οι διάφορες χημικές και άλλες διεργασίες να οδηγήσουν στη γέννηση των πρώτων άστρων και στη συνέχεια των πρώτων γαλαξιών.
Η ανακάλυψη αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα οι συνθήκες για τη ζωή να υπήρχαν σχεδόν από την αυγή του χρόνου από την στιγμή που η ζωή όπως εμείς τουλάχιστον την γνωρίζουμε έχει ως δομικό της συστατικό τον άνθρακα.
Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες άνθρακα όταν η πρώτη γενιά άστρων καταστράφηκε σε εκρήξεις σουπερνόβα. Πιστεύεται ότι εκτός από δομικό υλικό της ζωής ο άνθρακας ήταν και το δομικό υλικό δημιουργίας των πρώτων πλανητών και η εκτίμηση των ειδικών μέχρι σήμερα ήταν ότι εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην κοσμική ιστορία.
«Αυτή είναι η πιο πρώιμη ανίχνευση στοιχείου βαρύτερου από το υδρογόνο που ελήφθη ποτέ. Είναι μια τεράστια ανακάλυψη. Η εύρεση μεγάλης ποσότητας άνθρακα σε έναν τόσο αρχαίο γαλαξία υποδηλώνει ότι η ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε εμφανιστεί πολύ νωρίς στο Σύμπαν, πολύ κοντά στην Κοσμική Αυγή» δήλωσε ο καθηγητής Ρομπέρτο Μαϊολίνο αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εκ των επικεφαλής της ανακάλυψης.
Με τον όρο Κοσμική Αυγή η επιστημονική κοινότητα περιγράφει την εποχή που ακολούθησε τον Κοσμικό Μεσαίωνα όπου το Σύμπαν ήταν ένας σκοτεινός κόσμος αρχικά χωρίς άστρα και γαλαξίες και αργότερα με γαλαξίες και άστρα αλλά σε ένα περιβάλλον που καλυπτόταν από υπέρπυκνη ύλη αλλά οι κοσμικές διεργασίες οδήγησαν στο το φως να διαπεράσει αυτό το κοσμικό πέπλο και να γίνει το Σύμπαν ο διάφανος κόσμος που γνωρίζουμε.
Ο εμπλουτισμός
Το πολύ πρώιμο σύμπαν αποτελούταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από υδρογόνο, ήλιο και μικροσκοπικές ποσότητες λιθίου. Κάθε άλλο στοιχείο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχημάτισαν τη Γη και τους ανθρώπους – σχηματίστηκε σε αστέρια και απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των σουπερνόβα, όταν τα αστέρια εκρήγνυνται στο τέλος της ζωής τους. Με κάθε νέα γενιά αστεριών, το σύμπαν εμπλουτιζόταν με προοδευτικά βαρύτερα στοιχεία έως ότου σχηματίστηκαν βραχώδεις πλανήτες και η ζωή έγινε δυνατή.
Ο άνθρακας είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί σε κόκκους σκόνης σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο γύρω από αστέρια, και τελικά να πέσει στους πρώτους πλανήτες. Παλαιότερα πιστευόταν ότι ο εμπλουτισμός άνθρακα συνέβη περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αν τα ευρήματα των παρατηρήσεων αποδειχθούν ορθά είναι ευνόητο ότι πρέπει να αρχίσει να ξαναγράφεται η ιστορία του Σύμπαντος.
Ο γαλαξίας στον οποίο εντοπίσθηκε ο άνθρακας είναι ο πέμπτος πιο μακρινός και μεγαλύτερης ηλικίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν. Πρόκειται για ένα μικρό και συμπαγή γαλαξία περίπου 100.000 φορές μικρότερος από τον δικό μας γαλαξία ο οποίος βέβαια ήταν έτσι στην αρχή της ύπαρξης του όπου και οι ερευνητές έκαναν τις παρατηρήσεις αλλά πιθανότατα στην πορεία το μέγεθος του αυξήθηκε.
Μια ανάλυση του φάσματος του φωτός που προέρχεται από τον γαλαξία έδωσε μια σίγουρη ανίχνευση άνθρακα και δοκιμαστικές ανιχνεύσεις οξυγόνου και νέον. «Από τον άνθρακα στο DNA είναι ένα τεράστιο ταξίδι, αλλά αυτό δείχνει ότι αυτά τα βασικά στοιχεία είναι, καταρχήν, ήδη εκεί» λέει ο Μαϊολίνο.
Naftemporiki.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!