Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Φτιάχνουμε λαδόψωμο με μυρωδικά βήμα-βήμα

Φτιάχνουμε λαδόψωμο με μυρωδικά βήμα-βήμα


Καλοκαίρι στο τραπέζι της παρέας σημαίνει να μοιραζόμαστε το πιο εύκολο, γευστικό, σπιτικό λαδόψωμο με ονειρικές δροσερές σάλτσες, να μη χορταίνουμε την ατελείωτη νοστιμιά και τις όμορφες, χαλαρές στιγμές!

Λαδόψωμο με μυρωδικά, με δύο σάλτσες ντομάτας και καππαροσαλάτα με γιαούρτι
1,5 ώρα | Εύκολο | 6 άτομα

Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι κίτρινο
14 γρ. ξηρή μαγιά
350 ml νερό, χλιαρό
1 κουτ. γλυκού μέλι
120 ml ε.π. ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για το ψήσιμο
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα

Για την καππαροσαλάτα με γιαούρτι
80 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μαγιονέζα
1 άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα με ψητή πράσινη ντομάτα
2 πράσινες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
1 πιπεριά κέρατο
1 πιπεριά καυτερή
1 σκελίδα σκόρδο
4 μεγάλα φύλλα δυόσμο
3 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
1 λάιμ ή λεμόνι, τον χυμό

Για την ξιδάτη σάλτσα κόκκινης ντομάτας
2 σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι

Διαδικασία
Λαδόψωμο: Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ τα άλευρα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε το μπολ για 15΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μάγια. Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη, για περίπου 5΄.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην άκρη για να διπλασιαστεί για 40΄. Λαδώνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μια μεγάλη ή δύο μικρότερες μακρόστενες φόρμες για κέικ ή ψωμί. Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 55 γρ.

Πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε μικρό φρατζολάκι και στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η φόρμα, δημιουργώντας έτσι μια φραντζόλα ψωμί. Αφήνουμε για 30΄ να διπλασιαστεί το ψωμί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το ψωμί στο αερόθερμο στην κάτω αντίσταση για περίπου 45΄. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Καππαροσαλάτα με γιαούρτι: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα συστατικά για την καππαροσαλάτα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με μοσχολέμονο. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σάλτσα με ψητή πράσινη ντομάτα: Ψήνουμε για 15΄ τις ντομάτες, τις πιπεριές και, αφού κρυώσουν ελαφρά, πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα συστατικά για τη σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή μοσχολέμονο. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σάλτσα κόκκινης ντομάτας:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την ξιδάτη σάλτσα κόκκινης ντομάτες. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σερβίρισμα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τα μυρωδικά. Σερβίρουμε το λαδόψωμο σε φέτες, αν θέλουμε φρυγανισμένες, ραντισμένες με το λάδι μυρωδικών, την καππαροσαλάτα και τις δύο δροσερές σάλτσες.

Το άρθρο της εβδομάδας



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης PETN (Pentaerythritol tetranitrate) ή corpent ή pentrite ή nitropenta[1] που χρησιμοποιήθηκε στις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, είναι ένα από τα πιο...

Αυτοκίνητο

Η Triumph Motorcycles ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για τη Speed Twin 1200, καθώς και την κυκλοφορία μιας νέας Speed Twin 1200 RS, με πιο σπορ χαρακτήρα....

Μαγαζίνο

Ο Πέτρος Ξεκούκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μεταξύ άλλων μίλησε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι ομοφοβικός. Αρχικά, ο...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η Volvo μπορεί να μην μεταβαίνει σε μια αμιγώς ηλεκτρική σειρά οχημάτων τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί κάποτε, αλλά αυτό δεν...