Το ρύζι είναι βασικό υλικό στην μαγειρική. Συνοδεύει άπειρα φαγητά, μπαίνει σε γλυκά, γίνεται μέχρι και σαλάτα. Η απορία πολλών είναι: Πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από αυτή τη συνήθεια.
Το πλύσιμο του ρυζιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο “αφράτο” τελικό προϊόν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάποιων ανεπιθύμητων ουσιών στο ρύζι.
Ωστόσο, το ξέπλυμα ή το μούλιασμα του ρυζιού θα μπορούσε επίσης να αφαιρέσει ορισμένες ευεργετικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Τα υπέρ του να πλένουμε το ρύζι
“Το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην απομάκρυνση του αμύλου, κάτι που εν τέλει του προσδίδει πιο αφράτη υφή όταν μαγειρεύεται”, λέει η Kaitlin Sass, επιστήμονας τροφίμων και ανώτερη υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας ρυζιού Lundberg Family Farms.
Όταν το άμυλο μειώνεται, οι κόκκοι του ρυζιού δεν είναι τόσο πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους, οδηγώντας σε πιο σπειρωτό ρύζι στο πιάτο.
Πέρα από την μαγειρική του εφαρμογή, υπάρχει ένας άλλος λόγος που μπορεί να θέλετε να πλύνετε το ρύζι: θα το κάνει πιο ασφαλές για κατανάλωση.
Το ξέπλυμα του ρυζιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάποιων ανεπιθύμητων ουσιών, όπως τυχόν υπολείμματα από το χώμα. Αφαιρεί, επίσης, ορισμένα μικροπλαστικά από τις συσκευασίες τροφίμων. Μια μελέτη του 2021 στο Journal of Hazardous Materials διαπίστωσε ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μείωσε την μόλυνση από μικροπλαστικά κατά 20-40%.
Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι ο καθαρισμός του ρυζιού θα μπορούσε να μειώσει τις συγκεντρώσεις του σε αρσενικό. Το αρσενικό βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και το νερό και θεωρείται τοξικό. Μια ανασκόπηση του 2023 έδειξε συγκεντρώσεις ανόργανου αρσενικού συνήθως κατά μέσο όρο περίπου 92 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) για το λευκό ρύζι και 154 ppb για το καστανό ρύζι. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, αλλά οι ειδικοί προσδιορίζουν το σχετικό όριο στα 100 ppb για τα δημητριακά ρυζιού των βρεφών.
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει το ζήτημα: ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού στο ρύζι.
Έρευνες δείχνουν ότι το ξέπλυμα θα μπορούσε να είναι μια σπιτική λύση για την μείωση της τοξικότητας του λευκού ρυζιού. Και για να αφαιρέσετε το αρσενικό από το καστανό ή το λευκό ρύζι, μπορείτε να δοκιμάσετε τον “μισοβρασμό”: βάζετε το ρύζι σε βραστό νερό για πέντε λεπτά πριν πετάξετε το νερό και συνεχίσετε το μαγείρεμα ως συνήθως.
Το μαγείρεμα 1 μέρους ρυζιού σε 6-10 μέρη νερού και η αποστράγγιση του νερού μετά το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει το ανόργανο αρσενικό κατά 40-60%. Αν και το ξέπλυμα του ρυζιού μπορεί να προσφέρει κάποιες δυνατότητες για την μείωση των επιπέδων αρσενικού, τα στοιχεία είναι ασαφή και ο ρυθμός μείωσης ποικίλλει.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας όπως ο FDA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι παρακολουθούν το ρύζι (και άλλα τρόφιμα) για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα αρσενικού είναι γενικά ασφαλή, επομένως το πλύσιμο δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τα κατά του να πλένουμε το ρύζι
Αν και το πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να βελτιώσει την υφή του και να μειώσει τα ανεπιθύμητα υλικά, ίσως να μην θέλετε να αφήσετε τους κόκκους να μουλιάσουν για πολύ.
Σύμφωνα με διαιτολόγους, το επανειλημμένο ξέπλυμα ή μούλιασμα του ρυζιού για μεγάλες χρονικές περιόδους πριν το μαγείρεμα μπορεί να αφαιρέσει και μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του.
Μαζί με το άμυλο μπορεί επίσης να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα ευεργετικών ινών, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το ανθεκτικό άμυλο σχετίζεται με βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου και πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμα και να αυξηθεί εάν το ρύζι βρίσκεται στο ψυγείο.
Το ξέπλυμα του ρυζιού μπορεί να μειώσει και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τον σίδηρο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, νιασίνη και θειαμίνη). Μάλιστα, το μαγείρεμα του ρυζιού σε υπερβολική ποσότητα νερού (μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την μείωση του αρσενικού) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών κατά 50-70%.
Πηγή: health.com
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!