Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Χοιρινό σιγοψημένο στο φούρνο | Χρυσές Συνταγές

Χοιρινό σιγοψημένο στο φούρνο | Χρυσές Συνταγές



Το χοιρινό και όχι η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο πιάτο

Χρόνος: 4 ώρες + ½ ώρα αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 8-10 άτομα):

1 μπούτι χοιρινό (ή μέρος του) χωρίς κόκαλο, ή κουτάλα, ιδανικά 3 περίπου κιλά ή και περισσότερο (το παραγγέλλετε από τον χασάπη σας)

1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου

1 κοφτό κουταλάκι σκόνη κρεμμυδιού

ζωμός κότας ή λαχανικών, (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο) όσος χρειαστεί

άσπρο ξηρό κρασί, όσο χρειαστεί

αλάτι, πιπέρι

Σάλτσα:

4 ½ κοφτές κουταλιές βούτυρο

4 ½ κοφτές κουταλιές αλεύρι

3 φλ. ζωμό (τα υγρά από το ταψί από το ταψί με το λίπος να έχει αφαιρεθεί) + όσο νερό χρειαστεί για να συμπληρωθούν τα 3 φλ.

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου, για ½ τουλάχιστον ώρα. Αν το κρέας έχει παχιά στρώση λίπους επάνω, την αφαιρείτε με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφήνοντας μόνο μια πιο λεπτή στρώση. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το πασπαλίζετε με την σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού. Ύστερα, το δένετε με σπάγκο σε τακτά διαστήματα, για να κρατήσει το σχήμα του (αν δεν είστε επιδέξιοι στο δέσιμο, το τυλίγετε με σπάγκο και στερεώνετε τις δυο άκρες του). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150°C.

Βάζετε το κρέας σε ένα ταψί με την πλευρά του λίπους προς τα πάνω και προσθέτετε όσο ζωμό χρειαστεί για να φτάσει στο 1 εκ. ύψος στο ταψί. Προσθέτετε άσπρο κρασί για να φτάσει το 1 ½ εκ. ύψος (το πόσο ζωμό και κρασί θα βάλετε εξαρτάτε από το μέγεθος του ταψιού). Το βάζετε στο φούρνο ξεσκέπαστο και το ψήνετε για 35 λεπτά για κάθε ½ κιλό κρέατος (για 3 κιλά κρέας 3½ ώρες). Το ελέγχετε και αν σε οποιαδήποτε στιγμή έχουν εξατμιστούν τα υγρά στο ταψί, προσθέτετε κι άλλο ζωμό και κρασί, ή νερό (να μην καούν τα όσα υγρά κατεβάσει το κρέας). 

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα. Το αφήνετε  ξεσκέπαστο να «ξεκουραστεί» για 30-40 λεπτά τουλάχιστον (είναι πολύ σημαντικό!). Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την σάλτσα του: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και όταν αφρίσει ανακατεύετε μέσα το αλεύρι. Ύστερα ανακατεύετε μέσα με το σύρμα τμηματικά το ζωμό από το ταψί (ή ζωμό με νερό), ½ φλ. κάθε φορά. Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει σε μέτρια φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για ένα λεπτό. Ελέγχετε το αλατοπίπερο  και περνάτε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι.   

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250°C. Μετά που θα «ξεκουραστεί» το ρόστο και όλα στο τραπέζι είναι έτοιμα, αφαιρείτε τον σπάγκο από το κρέας, το βάζετε σε ένα καθαρό ταψί και το ψήνετε στον προθερμασμένο, δυνατό φούρνο, ξεσκέπαστο, για 13-17 λεπτά, μέχρι να κάνει μια έντονα ρόδινη κρούστα απέξω και το σερβίρετε.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...

Μαγαζίνο

Σε κάθε σχέση εμφανίζονται ζητήματα που απαιτούν λύση, ειδικά όταν αυτά σχετίζονται με τον ύπνο, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος για την υγεία μας....