Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Τρίτο ταμείο ύψους 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκροτεί η Κίνα για την ενίσχυση του τομέα κατασκευής ημιαγωγών – Κίνα

Τρίτο ταμείο ύψους 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκροτεί η Κίνα για την ενίσχυση του τομέα κατασκευής ημιαγωγών – Κίνα


Συνεχίζει τις συστηματικές προσπάθειες ενίσχυσης των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων του ο ασιατικός κολοσσός, εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Η Κίνα προχώρησε στη συγκρότηση της τρίτης φάσης του προγραμματισμένου, κρατικά υποστηριζόμενου επενδυτικού ταμείου, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών, με εγκεκριμένο κεφάλαιο ύψους 344 δισεκατομμυρίων γιουάν ή αλλιώς 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο μητρώο εταιριών που ελέγχονται από το κράτος.

Τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στον τομέα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα του προέδρου Ζι Ζινπίνγκ να επιτύχει πλήρη αυτάρκεια της Κίνας στους ημιαγωγούς.

Η δέσμευση αυτή απέκτησε ακόμη επιτακτικότερες διαστάσεις από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μια σειρά εξαγωγικών περιορισμών τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει προηγμένα τσιπ ώστε να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητές του.

Οι μετοχές του κλάδου στο Δείκτη Ημιαγωγών του κινεζικού χρηματιστηρίου σημείωναν αύξηση άνω του 3%, καταγράφοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη τους εδώ και ένα μήνα.

Η τρίτη φάση του Ενιαίου Επενδυτικού Ταμείου Βιομηχανίας Κυκλωμάτων θα είναι και η μεγαλύτερη σε ύψος.

Το υπουργείο οικονομικών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με ποσοστό 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους 60 δισεκατομμυρίων γιουάν, σύμφωνα με την Tianyancha, εταιρία συλλογής δεδομένων για τις κινεζικές εταιρίες. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, με 10,5%.

Μεταξύ των επενδυτών καταγράφονται άλλα δεκαεπτά νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πέντε μεγάλες κινεζικές τράπεζες: Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα, η Κατασκευαστική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα, η Τράπεζα της Κίνας καθώς και η Τράπεζα Επικοινωνιών, καθεμία από τις οποίες συνεισέφερε περίπου 6% του συνολικού κεφαλαίου.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού ταμείου πραγματοποιήθηκε το 2014 με καταχωρημένο κεφάλαιο 138,7 δισεκατομμυρίων γιουάν, ενώ η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019 με 204 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το Επενδυτικό Ταμείο έχει χρηματοδοτήσει τα δύο μεγαλύτερα χυτήρια ημιαγωγών στην Κίνα, το Semiconductor Manufacturing International Corporation και το Hua Hong Semiconductor, επίσης την εταιρία Yangtze Memory Technologies, η οποία κατασκευάζει flash memory, καθώς και μια σειρά από μικρότερες εταιρίες και ταμεία.

Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους θα εστιάσει η τρίτη φάση του ταμείου είναι ο εξοπλισμός κατασκευής ημιαγωγών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, το Επενδυτικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσληψης τουλάχιστον δύο οργανισμών με σκοπό την επένδυση των κεφαλαίων που διατίθενται κατά την τρίτη φάση.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ ¾ του αβοκάντο 2 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένο 1 ντοµάτα ½ φλ. κόλιανδρο χοντροκοµµένο 2 κουταλιές χυµό λεµονιού Λίγες τορτίγιες Αλάτι,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης Η Triumph Motorcycles αποκάλυψε την εντελώς νέα Tiger Sport 800, με τρικύλινδρο κινητήρα και χαρακτήρα Triumph, σχεδιασμένη για να προσφέρει μια...

Μusic

https://www.getgreekmusic.gr – Μπες και μάθε τα πάντα για την ελληνική μουσική. Σ’Αγάπησα Και Πόνεσα – Μαρινέλλα & Στέλιος … source