Ορισμένα κινητά εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία και άλλα λιγότερη.
Μπορεί τα κινητά παλαιότερα να ήταν προϊόν πολυτελείας, όμως σήμερα θεωρείται απαραίτητο και είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν ένα.
Τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν γίνει πολλές μελέτες μετά την ευρεία εξάπλωση της χρήσης τους σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2009 υπήρχαν περισσότεροι από 4,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως).
Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των μικροκυμάτων. Η κύρια ανησυχία είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών. Αυτό όμως είναι απίθανο αφού η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ανήκει στην κατηγορία των μικροκυμάτων και η οποία δεν είναι ιονίζουσα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA που να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, όπως για παράδειγμα η ακτινοβολία Γάμμα.
Ωστόσο, ορισμένα εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία και άλλα λιγότερη. Η τιμή της ακτινοβολίας εκφράζεται με το SAR, δηλαδή το ποσό της ενέργειας που αποροφφάται από το κεφάλι ή το σώμα όταν βρισκόμαστε σε επαφή με τη συσκευή ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Η τιμή SAR (Specific Absorption Rate = ρυθμός ειδικής απορρόφησης) αποτελεί χαρακτηριστικό της κάθε συσκευής και εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και εκφράζεται σε watt ανά κιλό ή watt ανά γραμμάριο (watt / kg ή watt / g).
Οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων δίνουν 2 τιμές, μία για το κεφάλι και μία για το υπόλοιπο σώμα. Φυσικά στο κεφάλι είναι εκεί που απορροφάται και η μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας. Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές όπως έχουν θεσπιστεί σε Ευρώπη είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού.
Παρακάτω η λίστα με τα κινητά που εκπέμπουν την χαμηλότερη ακτινοβολία:
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των τιμών SAR και των πωλήσεων. Οι συσκευές με τις υψηλότερες τιμές SAR δεν είναι απαραίτητα αυτές που έχουν πουλήσει περισσότερο. Για παράδειγμα, το Motorola Edge 30 Pro έχει την υψηλότερη τιμή SAR, αλλά πούλησε μόνο 0,5 εκατομμύρια μονάδες, ενώ το Xiaomi 13 Pro πούλησε 2,0 εκατομμύρια μονάδες, αν και έχει ελαφρώς χαμηλότερη τιμή SAR.
Η πραγματική τιμή ενός μοντέλου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον λιανοπωλητή και τη χώρα. Επιπλέον, οι τιμές των μοντέλων ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι τιμές SAR αποτελούν σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή ενός smartphone. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές SAR δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι δεν είναι πάντα αλήθεια ότι τα μοντέλα με τις υψηλότερες τιμές SAR είναι τα λιγότερο δημοφιλή.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!