ΥΛΙΚΑ
• 1 φλ. φακές σκούρες
• 1 κουταλάκι κύμινο σε σπόρους
• 4 κουταλιές λάδι
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 μέτριο καρότο χοντροτριμμένο
• 1 φλ. ντοματίνια τσέρι, μοιρασμένα
• 1 φλ. πουργούρι για πιλάφι
• 1 φλ. ρεβίθια ψημένα (στραγγισμένα από
κονσέρβα)
• 2 φλ. κόλιαντρο φρέσκο, χοντροκομμένο
• 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα
ασπρισμένα για γαρνίρισμα
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤEΛΕΣΗ
Βάζετε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα
με 4 φλιτζάνια νερό. Προσθέτετε αλάτι και
αφήνετε να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φω-
τιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζε-
τε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι
να λιώσουν (θα πάρει περίπου 20 λεπτά, αλλά
ο χρόνος ψησίματος της φακής εξαρτάται
από το πόσο παλιές είναι οι φακές, αν είναι
οργανικές, μέγεθος κλπ. Οπόταν το καλύτερο
είναι να τις δοκιμάζετε). Στραγγίζετε τις φα-
κές, αλλά φυλάσσετε το νερό τους. Πρέπει
να έχετε 2 φλιτζάνια νερό. Αν είναι λιγότερο
προσθέτετε ακόμα λίγο νερό μέχρι να έχετε
2 φλιτζάνια.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσα-
ρόλα και τη βάζετε σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε τους σπόρους κύμινου και σοτά-
ρετε ανακατεύοντας, 1-2 λεπτά μέχρι να μυ-
ρίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσοχή
να μην τους κάψετε γιατί θα πικρίσουν. Βάζετε
το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και σο-
τάρετε 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει
το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα ντοματίνια και
σοτάρετε ακόμη ένα λεπτό. Βάζετε το πουρ-
γούρι, τα ρεβίθια και τον φρέσκο κόλιανδρο.
Ανακατεύετε και προσθέτετε τις φακές και τα
δυο φλιτζάνια νερό που φυλάξατε. Αλατοπι-
περώνετε και ανακατεύετε ξανά.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσα-
ρόλα και ψήνετε για 10 λεπτά. Κατεβάζετε
την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το
φαγητό να σταθεί για άλλα 20-30 λεπτά. Στο
διάστημα αυτό, το πουργούρι θα απορροφή-
σει όλη τη νοστιμιά και τα αρώματα από τα
λαχανικά και τις φακές.
Σερβίρετε σε πιατέλα γαρνίροντας με τα φι-
στίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!