Τα Σαλτιμπόκα αλά Ρομάνα είναι μια διάσημη συνταγή της Ρώμης και του Λάτσιο που κανονικά γίνεται με λεπτά κομμάτια από μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, άνευ οστού. Η ίδια ακριβώς συνταγή όμως, γίνεται χρησιμοποιώντας ως υλικό βάσης στήθος κοτόπουλου, που μάλιστα καταλήγει σε ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: Κόβουμε το κάθε στήθος στη μέση του ύψους του, ώστε να δημιουργηθούν (τουλάχιστον) δύο πιο λεπτά κομμάτια. Τα χτυπάμε να γίνουν περίπου 1 εκ. ύψος. Βάζουμε αλατοπίπερο στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε.
Βήμα 2
Ετοιμάζουμε τα σαλτιμπόκα: Τοποθετούμε πάνω σε κάθε κομμάτι αλευρωμένου κοτόπουλου από ένα αντίστοιχο κομμάτι προσούτο και δύο μεγάλα φύλλα φασκόμηλου. Με δυο οδοντογλυφίδες που θα διαπεράσουν τα τρία υλικά και θα ξαναβγούν στην επιφάνεια, σταθεροποιούμε πάνω στο στήθος το φύλλο φασκόμηλου και το προσούτο.
Βήμα 3
Σοτάρουμε τα σαλτιμπόκα κοτόπουλου: Σε τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και 30 γρ. βούτυρο να λιώσει σε δυνατή ένταση. Όταν έχει λιώσει το βούτυρο και αρχίζει να τσιτσιρίζει, τοποθετούμε τα σαλτιμπόκα που χωράνε, με την πλευρά του προσούτο προς τα πάνω. Προσθέτουμε στις άκρες, μερικά ακόμη φύλλα φασκόμηλου να δώσουν περισσότερη γεύση στη σάλτσα που θα δημιουργηθεί.
Βήμα 4
Αφήνουμε τα σαλτιμπόκα περί τα 4’-5 ‘ να πάρουν χρώμα από κάτω και στη συνέχεια τα γυρίζουμε απ’ την άλλη για 3’-4’, ώστε όταν τελειώσει το μαγείρεμα του κοτόπουλου, να βγει τραγανό το προσούτο. Όταν οκλοκληρωθεί η διαδικασία , αφαιρούμε τα σαλτιμπόκα σε ένα πιάτο, προσθέτουμε το κρασί και -αν θέλουμε- το λεμόνι, και αφού εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ακόμη βούτυρο (20 γρ.) και ανακατεύουμε, ώστε να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε την εστία, ξαναβάζουμε τα σαλτιμπόκα μέσα στο τηγάνι να πάρουν σάλτσα και σερβίρουμε. Για περισσότερα σαλτιμπόκα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε από ένα-δύο σαλτιμπόκα ανά πιάτο, με σάλτσα από πάνω και γύρω τους. Γαρνίρουμε με βραστά λαχανικά ή με ρύζι.
Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!