Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών


Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Για την επαλήθευση της ασφάλειας της προμήθειας κρέατος και προστασίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, ερευνητές από τις Υπηρεσίας FSIS, APHIS και Agricultural Research Service (ARS) του USDA των ΗΠΑ διενήργησαν μελέτη σε μοσχαρίσιο κρέας  για να διαπιστώσουν τις απαραίτητες συνθήκες εξάλειψης του ιού. Σημειώνεται πως ο ιός Η5Ν1 έχει εντοπιστεί σε αγελάδες και σε κατσίκια στις ΗΠΑ, ενώ είχε προηγηθεί μελέτη για την θανάτωση του ιού μέσω της παστερίωσης σε γαλακτοκομικά.

Οι ερευνητές  «εμβολίασαν» ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποκατάστατου ιού HPAI σε 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιου κρέατος για να καθορίσουν εάν οι συνιστώμενες θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι αποτελεσματικές για την αδρανοποίηση του ιού H5N1.

 Τα μπιφτέκια στη συνέχεια ψήθηκαν σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες 50ο C, 63ο C και 70ο C (120, 145 και 160 βαθμούς Φαρενάιτ) και μετρήθηκε η παρουσία του ιού μετά το μαγείρεμα. Δεν υπήρχε ιός στα μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 63ο C (μέτρια ψημένα) και στους 70ο C (καλοψημένα), που είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία μαγειρέματος από το FSIS. Ακόμη και το μαγείρεμα των μπιφτεκιών στους 50ο C (rare), που είναι πολύ κάτω από τη συνιστώμενη θερμοκρασία, ο ιός ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε. 

Πριν την πειραματική αυτή μελέτη, έγινε δειγματοληψία και ανάλυση σε μοσχαρίσιο κιμά που πωλείται στη λιανική στις ΗΠΑ και προήλθε από κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό της γρίπης H5N. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την 1η Μαΐου έδειξαν ότι σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκαν σωματίδια του ιού.

Το USDA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι  H5N1  η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής, όμως συστήνει στους καταναλωτές να χειρίζονται σωστά τα ωμά κρέατα και να μαγειρεύουν σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Το μαγείρεμα σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία σκοτώνει βακτήρια και ιούς στο κρέας. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Οι καναδικές αρχές αναζητούν μια τολμηρή και απίθανη κλέφτρα αυτοκινήτων η οποία εμφανιζόταν ως πιθανός αγοραστής πολυτελών Ι.Χ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Μαγαζίνο

ΚΑΡΤΑ ΙΕΡΕΙΑ Επανασύνδεση. Μήπως αναρωτιέσαι για το αν σε σκέπτεται το πρώην ταίρι σου; Το έδαφος στρώθηκε, το πρόσωπο που αγαπάς έρχεται ανανεωμένο και...

Οικονομία

Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού...