Εστιατόρια και ταβέρνες που βάζουν ψηλά τον γαστρονομικό πήχη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη
Ιστορικό μαγαζί με ζωή που μετράει 66 χρόνια, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Παναγιώτη Χρυσομάλλη, που το ανέδειξε ως σύγχρονο εστιατόριο-παντοπωλείο.Ο Καλαματιανός σεφ Λεωνίδας Κυριακόπουλος δημιουργεί μια σειρά εξαιρετικά πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, όπως σεβίτσε μεσσηνιακής γαρίδας με γλυκοπατάτα και κόκκινη κινόα, ριζότο καμένης κολοκύθας με φουντούκια και μπλε τυρί, μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με σάλτσα πετιμέζι και πουρέ καρότου. Στο πίσω μέρος του εστιατορίου κρύβεται μια υπέροχη δροσερή αυλή, ενώ η wine list σε επιμέλεια του ιδιοκτήτη Παναγιώτη Χρυσομάλλη περιέχει ετικέτες κυρίως από τον τοπικό αμπελώνα.
Καλαμάτα, Υπαπαντής 32, τηλ.: 27210 8275
Στου Κώστα
Μια διάσημη ταβέρνα-θεσμός στην περιφέρεια της πόλης, σερβίρει στα τραπεζάκια της δροσερής αυλής κάτω από τις μουριές. Ο Κώστας Βασιλειάδης, υποστηρικτής της ελληνικής κουζίνας και της εκλεκτής ντόπιας πρώτης ύλης, προτείνει ένα νοστιμότατο μενού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και καλοφτιαγμένα κρεατικά της σχάρας και παραδοσιακά του φούρνου και της κατσαρόλας. Μορφή η γυναίκα του, η έμπειρη μαγείρισσα Μαρία Κάργα, με τον δικό της «πειραγμένο» πανάλαφρο και πεντανόστιμο «ψευτομουσακά» με χόρτα (και άγρια όταν είναι στον καιρό τους), μελιτζάνες, κολοκυθάκια και αφράτη μπεσαμέλ με ελαιόλαδο. Θα παραγγείλετε μπαρμπούνια από την Κορώνη, βετούλι στη γάστρα, σιδηρόδρομο στη λαδόκολλα, τυρόπιτα.
Θέση Μπουρνιά (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο), τηλ.: 27210 83 957
Anama
Ο πολυβραβευμένος σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, σκαπανέας της νέας ελληνικής κουζίνας, μαζί με την ομάδα του, ανακαλύπτει εκ νέου τα κλασικά και τα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αξιοποιεί τις πολύ καλές πρώτες ύλες της Μεσσηνίας, τις συνδυάζει ευρηματικά με ξένα στοιχεία και δημιουργεί εκλεπτυσμένα πιάτα, με γεύση, αρώματα και υφές. Τραπεζάκια πάνω στο κύμα, στον γραφικό πεζόδρομο της Γιάλοβας και μπροστά στο πέτρινο οίκημα του εστιατορίου που έχει κρατήσει σχεδόν άθικτο τον χαρακτήρα του παλιού οινοποιείου σταφίδας.
Γιάλοβα, τηλ.: 698 2257 869
Φοίνο
Στη σάλα το τσιμεντένιο ταβάνι και το μωσαϊκό παντρεύονται γοητευτικά με τη μαρμάρινη μπάρα. Έξω, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Ο Μεσσήνιος σεφ Γιώργος Χωραΐτης έχει κοσμοπολίτικη διάθεση και εντάσσει με γνώση τα εποχικά, τοπικά και γενικότερα τα πελοποννησιακά υλικά στα εδέσματα με διεθνή χαρακτήρα: μπέργκερ, τόνος σασίμι με ντοματίνια, γλιστρίδα και σύκα, μπαρμπούνι με κουσκούς, τραχανάς με κανθαρέλες, γραβιέρα και φρέσκια τρούφα. Η εντυπωσιακή wine list με περισσότερες από 200 ετικέτες, κυρίως από τον πελοποννησιακό αμπελώνα, είναι έργο της συζύγου του σεφ, Δήμητρας Πουλοπούλου. Αρκετές επιλογές για κρασί με το ποτήρι, βιολογικά κρασιά και κρασιά από μικρούς παραγωγούς.
Υπαπαντής 35, τηλ.: 27210 98403 και 6940 886536
Μπλε καναρίνι
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, τροφοσυλλέκτης και καλλιεργητής ο ίδιος, με πείρα από εστιατόρια του εξωτερικού, εστιάζει στη λογική του farm to table δίνοντας πρωτεύουσα θέση στις μοναδικές πρώτες ύλες της περιοχής. Οι μικροί παραγωγοί λαχανικών, οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες είναι μόνιμοι συνεργάτες του και η εποχικότητα το σταθερό μοτίβο του. Μια πίτα έχει πάντα θέση στο μενού, ενώ πιάτα όπως ο μπακαλιάρος τσιλαδιά, το φιλέτο σφυρίδας με χόρτα και ταραμά βρίσκουν θέση στο μενού. Μεγάλη του αγάπη οι κόκκινες γαρίδες Μεσσηνίας που τις κάνει μαρινάτες, ψητές, ή γαριδομακαρονάδα.
Κρήτης 34, τηλ.: 27210 43075
Cantharella
Όσοι αγαπούν τα μανιτάρια θα βρουν στον χώρο που δημιούργησε ο μανιταροσυλλέκτης και μανιταροκαλλιεργητής Λάμπρος Καραγγελής (επιχείρηση Harma Foods) τον παράδεισό τους. Στο μεν delicatessen μανιταροπωλείο πωλούνται όλων των ειδών τα μανιτάρια και τα προϊόντα τους ενώ η κουζίνα του εστιατορίου, προσφέρει από ομελέτες με μανιτάρια, βιολογικά αυγά croque «mushroom» με βιολογικά αυγά, σιτάκε τουρσί σαλάτα, πίτσα με μανιτάρια, μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα.
Αιπύτου 2, τηλ.: 6944 893 773
Βερσαλλίες
Το μαγέρικο με το αυτοκρατορικό όνομα και το παλιό ύφος με τις κατσαρόλες στη βιτρίνα, στεγάζεται σε ένα υπεραιωνόβιο απλό σπίτι από το 1922. Μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών φαγητών που ορισμένα καλωσορίζουν τις νεωτερικές πινελιές, αρκετά χορτοφαγικά πιάτα. Από τα λαζάνια με κολοκυθοκορφάδες και τα κανελόνια με καγιανά και σάλτσα φέτας, στο ψητό, γεμιστό καλαμάρι, την τηγανητή αγκινάρα, τα μαυρομάτικα με σπανάκι, γίγαντες και στον τοπικό χαλβά.
Ευαγγελιστρίας 46, Μαρίνα Καλαμάτας, τηλ.: 27210 81 858
Θίασος
Η γουρουνοπούλα, το έδεσμα θρύλος της Καλαμάτας, έχει εδώ την πρώτη θέση. Ύστερα από πολύωρο ψήσιμο, γίνεται λουκούμι με την απαραίτητη τραγανή πέτσα και ακαταμάχητη ευωδιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Κώστας και ο Βασίλης τιμούν τα πιάτα της τοπικής κουζίνας, όπως καγιανά με παστό, ψητές ολόφρεσκες σαρδέλες, κεφτεδάκια με πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα. Σερβίρουν στην αυλή, στη σκιά που ρίχνει ο πυκνόφυλλος πλάτανος.
Υπαπαντής 7, τηλ.: 27210 88 407
Anasha
Καλοκαιρινό all day beach resto πάνω στην παραλία της πόλης. Εκεί, ο σεφ Στέλιος Μπαρμπέας προτείνει μια ελληνική κουζίνα με ευρύτερες μεσογειακές και μη επιρροές. Το sushi καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του μενού, αλλά πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και τα στριφτάρια τσουχτά, οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με σαλάμι Λευκάδας και το μεσσηνιακό χυλοπιτάκι με φρέσκες γαρίδες και εστραγκόν. Wine list με έμφαση στον πελοποννησιακό αμπελώνα.
Ναυαρίνου 20, τηλ.: 27210 98 403
Κάρδαμο
Η γουρουνοπούλα σε μπέργκερ, για άλλους βλασφημία για άλλους τολμηρό εγχείρημα, ήταν μια ιδέα που πραγματοποίησε στο εστιατόριο ο σεφ και ιδιοκτήτης Σπύρος Κομπογιαννίτης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανσέτα ψημένη για τέσσερις ώρες, με γεύση ακαταμάχητη. Μαζί με τα αδέλφια του Παναγιώτη και Κωνσταντίνο σερβίρουν πιτάκια νάαν γεμιστά με πρόβατο, κοτόπουλο ταντούρι με φάβα και μαρμελάδα κρεμμυδιού, τάκος με κοκορέτσι και κόκορα με χυλοπίτες.
Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, τηλ.: 27210 98 091
Κεντρική φωτογραφία: Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!