Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Πάνω από τις 1.500 μονάδες με τράπεζες και Elvalhalcor

Πάνω από τις 1.500 μονάδες με τράπεζες και Elvalhalcor


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:47

του Μάνου Χαχλαδάκη

Ανεβάζει ρυθμούς μετά το νωχελικό ξεκίνημα η αγορά της Αθήνα και με “αιχμές” τις Eurobank, Εθνική και Elvalhalcor κινείται πλέον για την κατοχύρωση του ψυχολογικού ορόσημου των 1.500 μονάδων.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά μετά το 2011 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.503,4 μονάδες με άνοδο 0,78%.

Ο τζίρος είναι ικανοποιητικός στα 40 εκατ. ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία τους στο ταμπλό, με τον όγκο των συναλλαγών στα 12 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με άλμα 2,4% στις 1.339 μονάδες, ο FTSE ενισχύεται κατά 0,9% στις 3.652 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM ακολουθεί με 0,5% στις 2.403 μονάδες.

Σε πρώτη φάση η αγορά κινήθηκε στους χτεσινούς ρυθμούς, με αντίρροπες δυνάμεις να διατηρούν τον ΓΔ στην περιοχή των 1.490 μονάδων αλλά όταν έλαβε την επιπλέον ώθηση που χρειαζόταν από την αφύπνιση της Eurobank και υπερέβη τις 1.500 μονάδες είδε τους αγοραστές να ενεργοποιούνται άμεσα σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Έως τώρα  η εβδομάδα είχε χαρακτηριστεί από το άλμα 1,5% της Τετάρτης, με τους επενδυτές στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις να κλειδώνουν θέσεις και να μετατοπίζονται σε τίτλους, ωστόσο οι ρυθμοί που ακολουθεί πλέον η Λ. Αθηνών βάζουν βάσεις για ολοκλήρωση ενός εξαιρετικά ισχυρού πενθήμερου.

Γενικότερα, η ηρεμία στις διεθνείς αγορές έχει αποκατασταθεί, ειδικά μετά την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (Τετάρτη) που έδειξε τη μικρή αποκλιμάκωση που περίμεναν οι αναλυτές, με τις μετοχές διεθνώς να έχουν πλέον στο πλευρό τους και την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Στο ταμπλό

Όπως προαναφέρθηκε, από νωρίς ξεχώρισε στις συναλλαγές η Elvalhalcor που συνεχίζει με ράλι 3,5% ενώ συμπαρασύρει μαζί της τη μητρική Βιοχάλκο στο +1,6%, με την έτερη του ομίλου Cenergy να διορθώνει ελαφρώς με -0,5%.

Η αλλαγή ταχύτητας ωστόσο έγινε όταν ενεργοποιήθηκαν οι τράπεζες, με την Eurobank στο +3,6% να δίνει πρώτη το σύνθημα, την Εθνική να ακολουθεί με +3,2%, ενώ η Alpha σημειώνει άνοδο 1,8% και η Περαιώς ενισχύεται κατά 1,1%.

Από εκεί και πέρα επιπλέον ώθηση δίνει η ΔΕΗ με +1,1%, ενώ στις βασικές επιλογές των πωλητών είναι οι ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος αλλά με μικρές απώλειες κάτω του 0,6%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι Intralot με άλμα 3,1% και η Intracom ακόμα καλύτερα στο +3,3%, με την Premia από κοντά στο +2,5%, ενώ η Intrakat δυσκολεύεται και σήμερα να ακολουθήσει με -0,8%.

Με τους αγοραστές καθαρά είναι το μομέντουμ, καθώς 75 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 51 πτωτικών. 

Η εικόνα διεθνώς 

Στις ΗΠΑ οι δείκτες χτες κατέγραψαν όλοι νέα ρεκόρ ενδοσυνεδριακά, με τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 40.000 μονάδες, ωστόσο στο τέλος υπαναχώρησαν ελαφρώς ολοκληρώνοντας με μικρές απώλειες και οι τρεις

Στη σημερινή κίνηση τα futures δείχνουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Στην Ευρώπη διατηρείται η νευρικότητα με τους δείκτες να κινούνται και σήμερα ελαφρώς πτωτικά, ο γερμανικός DAX στο -0,27%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,45%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,32% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,37%.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παραμένει η αγορά ομολόγων αλλά με τις αποδόσεις να έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, του 10ετούς ΗΠΑ σήμερα στο 4,389% και του 2ετούς στο 4,788%, ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,483%.

Τέλος, σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει και η αγορά πετρελαίου, με το Brent στα 83,3 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 79,2 δολ.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.410 μονάδων, παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. O Γενικός...

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης KOVE FACTORY RACING TEAM WSBK-SSP 300 Jerez 2024 ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Kove Racing Team έγραψε ιστορία στον τελευταίο γύρο του WSBK-SSP300...