Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Τι είναι η σάλτσα Άιβαρ (+συνταγή)

Τι είναι η σάλτσα Άιβαρ (+συνταγή)


Η σάλτσα Άιβαρ (Ajvar) έχει καταγωγή από τη Σερβία, αλλά διαδόθηκε σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βασικό της υλικό είναι οι κόκκινες πιπεριές καρυκευμένες με αλατοπίπερο και σκόρδο. Συνήθως δε συναντάται σε πολλές παραλλαγές οι οποίες μάλιστα φαίνεται να έχουν μια σταθερή αναλογία υλικών. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να την φτιάχνουμε με πιπεριές Φλωρίνης που της δίνουν μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Η παρασκευή της γίνεται συνήθως το φθινόπωρο, καθώς τότε γίνεται η συγκομιδή των κόκκινων πιπεριών. Σύμφωνα με την παραδοσιακή σέρβικη συνταγή, οι πιπεριές ψήνονται στη φωτιά (στα κάρβουνα), ξεφλουδίζονται και σιγοβράζουν με ψητή μελιτζάνα, σκόρδο, λάδι και ξίδι μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα που μπορεί να κονσερβοποιηθεί και να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως σερβίρεται μαζί με ψητά κρέατα, αλλά μπορεί να απολαύσει κανείς και ως άλειμμα.

Αν θέλετε να φτιάξετε την Άιβαρ με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή που σας προτείνουμε που δεν απαιτεί να βράσετε τη σάλτσα. Ωστόσο, αν θέλετε όλη την καπνιστή, φρουτώδη και ξινή γεύση μιας αυθεντικής Άιβαρ, αξίζει τον επιπλέον χρόνο και κόπο να την προετοιμάσετε με τον παραδοσιακό τρόπο, ψήνοντας τις πιπεριές στα κάρβουνα και σιγοβράζοντας στη συνέχεια με υπομονή τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά για ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα υπόσχεται να σας ανταμείψει.

Δείτε παρακάτω την συνταγή:

Άιβαρ σος
Υλικά
2 κιλά κόκκινες πιπεριές ή πιπεριές Φλωρίνης (περίπου 5 μεσαίες πιπεριές)
1 μελιτζάνα μεσαίου μεγέθους (περίπου 3/4 κιλού)
5 κουτ. γλυκού φρέσκο σκόρδο, ψιλοκομμένο (περίπου 5 μεσαίες σκελίδες)
1/4 φλιτζ. ηλιέλαιο ή ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι Kosher, και περισσότερο κατά προτίμηση
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τις καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τις χειριστούμε. Αφαιρούμε το καμένο δέρμα, τους σπόρους και τους πυρήνες από τις πιπεριές. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα τους και πετάμε το δέρμα.

Τοποθετούμε τις ψητές κόκκινες πιπεριές, τη σάρκα της μελιτζάνας και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Πολτοποιούμε μέχρι να κοπούν τα κομμάτια, σταματάμε για να προσθέσουμε λάδι, ξίδι και αλάτι και πολτοποιούμε ξανά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μια μεσαία κατσαρόλα. Τη φέρνουμε σε σημείο βρασμού σε μέτρια-υψηλή φωτιά και μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια-χαμηλή και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αμέσως ή μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο και τη φυλάσσουμε στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες.

Το άρθρο της εβδομάδας


glyko_potiri_maregka_anoigma

ΘΕΜΑΤΑ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...