Μια οριακή επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τον Απρίλιο ήταν αρκετή να οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον S&P500 και τον Nasdaq. Βλέποντας βέβαια κανείς τη χθεσινή άνοδο χωρίς να έχει διαβάσει τις ανακοινώσεις περί του πληθωρισμού θα στοιχημάτιζε ότι ο πληθωρισμός του Απριλίου στις ΗΠΑ θα είχε κάνει «βουτιά» τουλάχιστον της τάξης του 0,3%.
Σύμφωνα όμως με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε τον μήνα του Απριλίου σύμφωνα με τις προσδοκίες, ήτοι με ρυθμό 3,4% ετησίως, επιβραδύνοντας οριακά από το 3,5% του Μαρτίου.
Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση τον Απρίλιο ήταν ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με τον δείκτη να γράφει +0,3% έναντι πρόβλεψης για +0,4%, όπως ήταν και η προηγούμενη μηναία αύξηση.
Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο κρίσιμο επίπεδο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος αποκλιμακώθηκε ελαφρώς σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις. Έτσι αν εξαιρέσουμε τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 3,6% ετησίως, επιβραδύνοντας από το 3,8% του Μαρτίου.
Σε επίπεδο μήνα, ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 0,3% σε σύγκριση τον Μάρτιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% της περασμένης μέτρησης.
Στα άλλα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου. Ειδικότερα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τη μέτρηση του Μαρτίου, σε αύξηση 0,6%, αντί για 0,7% που είχε αναφέρει προηγουμένως.
Οι επενδυτές δεν υποδέχθηκαν απλώς με ανακούφιση τα στοιχεία περί αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης των τιμών της τάξης του 0,1% (!). Τα υποδέχθηκαν με έντονο ενθουσιασμό, οδηγώντας τη Wall σε ένα πραγματικό πανηγύρι νέων ιστορικών υψηλών.
Προφανώς, αναζωοπυρώθηκαν οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, θεωρώντας ότι τα στοιχεία είναι επαρκή ώστε να διαψεύσουν την ανησυχία που είχε εκφράσει ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ λίγες ώρες νωρίτερα περί επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την εντυπωσιακή αντίδραση των αγορών στην οριακή αποκλιμάκωση του ρυθμού του πληθωρισμού, περιμέναμε μια εξίσου εντυπωσιακή αύξηση των πιθανοτήτων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Δεν την είδαμε όμως.
Ανοίγοντας το site του cmegroup, είδαμε ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκαν πράγματι οι πιθανότητες που δίνει η αγορά για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα πιο λογικό πλαίσιο όμως. Από το 44,9% που ήταν η μέτρηση την Πέμπτη, αυξήθηκαν στο 52,5%.
Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε ότι το ράλι της Wall συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από το ράλι των δύο κλασικών επενδυτικών καταφυγίων, του χρυσού και του ασημιού. Ο χρυσός χθες εκτινάχθηκε έως τα 2390 δολάρια/ουγγιά και απέχει πλέον μόλις 1,6% από τα ιστορικά υψηλά του ενώ το ασήμι σημείωσε άνοδο άνω του 3% απέχοντας οριακά από τα δικά του ιστορικά υψηλά, στα 29,79 δολάρια/ουγγιά.
Το ποσοστό της ανόδου στον χρυσό και στο ασήμι δεν ταιριάζει με το κλίμα ανακούφισης από την «πρόοδο» στον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς και τα δύο assets λειτουργούν ως επί το πλείστον ως η κατεξοχήν αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
Ο αντίλογος εδώ είναι ότι από τη στιγμή που αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, είναι λογικό να ανεβαίνει ο χρυσός, δεδομένης της αντιθετικής του σχέσης με τα επιτόκια. Μάλιστα οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες της αγοράς εμπορευμάτων, αποδίδουν το χθεσινό ράλι ακριβώς στον θόρυβο για τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ στις αρχές του φθινοπώρου.
Δεν θα συμφωνήσουμε.Η αντίστροφα ανάλογη σχέση χρυσού και επιτοκίων όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις και όπως μας υποδεικνύει άλλωστε η αγορά ισχύει κυρίως στο θεωρητικό επίπεδο πλέον. Αλλά ακόμα και αν τη λάβουμε υπόψιν, δεν δικαιολογεί το ποσοστό της χθεσινής ανόδου, καθότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων είναι στην ουσία στα πλαίσια του 50/50 σύμφωνα με το Fed Tool.
H αντίστροφα ανάλογη σχέση του χρυσού με τα επιτόκια λοιπόν, υπο φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να λειτουργήσει απλά σαν ένα «μαξιλάρι» στην πτώση που κανονικά έπρεπε να τροφοδοτηθεί από την υποχώρηση του πληθωρισμού, μέσα από το πρίσμα της αποδυνάμωσης της διάθεσης των επενδυτών για αντιστάθμιση της απώλειας της αγοραστικής τους δύναμης.
Πώς εξηγείται λοιπόν το χθεσινό ράλι στο πολύτιμο μέταλλο;
Ποια από τις δύο αγορές υπερβάλλει; O χρυσός ή οι μετοχές;
Ας δούμε γιατί προσφεύγει αυτή τη στιγμή στον χρυσό ένας επενδυτής που ναι μεν συμμετέχει στην ανοδική τάση των αγορών, αλλά επιθυμεί μια δυνατή οπισθοφυλακή για το χαρτοφυλάκιο του, στην περίπτωση που κάποιος εκ των μαύρων κύκνων αποφασίσει να προσγειωθεί στα νερά των αγορών.
- Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ σημείωσε αρνητική έκπληξη το α’ τρίμηνο, στο 1,6%.
- Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης έδειξαν απότομη βουτιά την Παρασκευή που μας πέρασε, καθώς ο δείκτης της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα, ενώ η έρευνα των νοικοκυριών κινήθηκε σε περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.
- Οι δείκτες του εκτιμωμένου ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών της έρευνας NFIB για τις μικρές επιχειρήσεις σχετικά με τις προθέσεις προσλήψεων, δείχνουν περαιτέρω ανοδική πορεία του ποσοστού της ανεργίας. Σίγουρα η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας είναι ένα από τα ζητούμενα για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αρκεί να μην ξεπεράσει το όριο που θα πλήξει επικίνδυνα την κατανάλωση.
- Τα παραπάνω στοιχεία αν κλιμακωθούν περαιτέρω δεν προιωνίζουν ευχάριστες μακροοικονομικές ανακοινώσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η αποδυνάμωση της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών συνεπάγεται αυξανόμενη πίεση για την κατανάλωση. Η κατανάλωση όμως για τις ΗΠΑ είναι ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης τους. Χωρίς αυτόν, η πορεία του ΑΕΠ κινδυνεύει να χάσει τη λάμψη της.
- Μια μείωση του ΑΕΠ με το ύψος του αμερικανικού χρέους στα σημερινά επίπεδα δεν είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, καθώς θα καταστήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ προβληματικό, κάτι που δεν ταιριάζει στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
- Η χθεσινή «καλή» μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι «ξεμπερδέψαμε» με τις πληθωριστικές πιέσεις. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Θυμηθείτε επίσης τη χθεσινή μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού. Αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με άνοδο 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τους 12 τελευταίους μήνες ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2%, ανεβάζοντας ταχύτητα από τον προηγούμενο μήνα όταν είχε αυξηθεί κατά 1,8%.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβληματίστηκαν σαφώς περισσότερο από τα στοιχεία της Τρίτης για τις τιμές παραγωγού, παρά ενθουσιάστηκαν από τα στοιχεία της Τετάρτης για τον πληθωρισμό. Παράδειγμα ο Νιλ Κασκάρι, ο οποίος χθες το βράδυ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για «λίγο περισσότερο», αμφισβητώντας κατά πόσον είναι αρκούντως περιοριστικά. Δήλωσε επίσης ότι τον προβληματίζει η στεγαστική αγορά και ο ρόλος της στον πληθωρισμό.
Θα κλείσουμε με δύο «κερασάκια στην τούρτα»:
Ο «σοφός παππούς» των αγορών, ο Γουόρεν Μπάφετ δικαιολόγησε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire την πώληση 116 εκατ. μετοχών της Apple κατά το πρώτο τρίμηνο ως στρατηγική αποφυγής μεγαλύτερης φορολόγησης στο μέλλον.
Τουτέστιν ο Μπάφετ αναμένει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
O κύριος «Big short», Μάικλ Μπέρι, έχει προάγει τον χρυσό στο μεγαλύτερο στοίχημα του.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!