Ο μηχανισμός που απογύμνωσε την Αφροδίτη από νερό έχει ανακατασκευαστεί. Το πώς έγινε ο δίδυμος πλανήτης της Γης ένα είδος έρημου πλανήτη ήταν μια διαδικασία που συνέβη στο υψηλότερο σημείο της ατμόσφαιρας του και που αναγκάζει τα μόρια του νερού να διασπαστούν για να σχηματίσουν ένα νέο, πολύ βραχύβιο μόριο.
Αυτή η νέα διατριβή προτάθηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Eryn Cangi και Michael Chaffin του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder.
Αν και η Αφροδίτη είναι ένα είδος δίδυμου του πλανήτη μας, οι συνθήκες της είναι εξαιρετικά διαφορετικές ως προς το μέγεθος, τη μάζα και την απόσταση από τον Ήλιο.
Στην πραγματικότητα η Αφροδίτη έχει μια πολύ πυκνή ατμόσφαιρα στην οποία το φαινόμενο του θερμοκηπίου δημιουργεί θερμοκρασίες άνω των 400 βαθμών Κελσίου και τεράστιες. πιέσεις, που καθιστούν τον πλανήτη αφιλόξενο περιβάλλον για ζωή. Επιπλέον, η Αφροδίτη δεν έχει σχεδόν καθόλου νερό: υπολογίζεται ότι υπάρχει 100 χιλιάδες φορές λιγότερο νερό από ό,τι στη Γη, αλλά σύμφωνα με μοντέλα σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος, στο παρελθόν είχε σχεδόν όσο και η Γη.
Μέχρι στιγμής καμία θεωρία δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει πειστικά τον μηχανισμό που ευθύνεται για την εξαφάνιση του νερού από την Αφροδίτη, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα, αυτό που διευκολύνει τη διαφυγή του νερού είναι ένα πολύ διαδεδομένο μόριο στο ανώτερο μέρος της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.
Με το ακρωνύμιο HCO+, το μόριο αποτελείται από ένα άτομο υδρογόνου, ένα άτομο άνθρακα και ένα άτομο οξυγόνου. σχηματίζεται όταν το νερό εξατμίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, φτάνοντας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Εδώ οι συγκεκριμένες συνθήκες αναγκάζουν τα άτομα να διαχωριστούν και στη συνέχεια να ανασυνδυαστούν για να σχηματίσουν HCO+. Αυτό το μικρό μόριο, ωστόσο, δεν επιβιώνει για πολύ και η θραύση του οδηγεί στη διασπορά του υδρογόνου στο διάστημα, στερώντας έτσι την Αφροδίτη από ένα από τα δύο θεμελιώδη συστατικά του νερού.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμη σε ισχύ και για να επιβεβαιωθεί θα ήταν απαραίτητο να σταλούν ανιχνευτές, πιο ευαίσθητοι από αυτούς που στάλθηκαν μέχρι τώρα, ικανοί να αναγνωρίσουν την παρουσία HCO+.
Με πληροφορίες από ansa.it
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Hellasjournal – Newsletter
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!