Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Η πυραμίδα που εξαπάτησε (και) χιλιάδες Ελληνες

Κρυπτονομίσματα: Η πυραμίδα που εξαπάτησε (και) χιλιάδες Ελληνες


Εγγυημένες υψηλότατες αποδόσεις, χωρίς κανενός είδους εργασία, και γενναία ποσά επιβράβευσης για τη «στρατολόγηση» νέων μελών. Το όνειρο αυτό του παθητικού εισοδήματος οδήγησε χιλιάδες άτομα, βάσει επεξεργασίας διαθέσιμων στοιχείων από την «Κ», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία να τοποθετήσουν οικονομίες χρόνων σε μία επενδυτική πυραμίδα που κατέρρευσε σε μία νύχτα λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για την «παγκοσμίως ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλεκτρονική εφαρμογή (app) Bossa που υπόσχεται την εξασφάλιση προσωπικού εισοδήματος μέσω αγοράς και πώλησης περισσότερων από 250 κρυπτονομισμάτων», όπως αναφέρεται στον ανενεργό, εδώ και εβδομάδες, ιστότοπο της εταιρείας.

Οι χρήστες του app δεν χρειαζόταν να διαθέτουν ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις για τα κρυπτονομίσματα. Αρκούσε μόνο να έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάποιο από τα ρομπότ που είχε, δήθεν, αναπτύξει η εταιρεία. Προγράμματα δηλαδή που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτουν… αλάνθαστη επενδυτική κρίση, αποφέροντας αποδόσεις που ξεκινούν από 30%. «Τα ρομπότ της Bossa υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αδυναμίες, δεν πάσχουν από απληστία και φόβο, εφαρμόζοντας αυστηρή επενδυτική στρατηγική», σημείωναν οι εγκέφαλοι της οικονομικής αυτής απάτης που έχει ομοιότητες με την επενδυτική πυραμίδα της Wind Media που αποκαλύφθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός θυμάτων, η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) είχε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό να είναι επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς να έχει λάβει την έγκρισή της. Αντίθετα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το φθινόπωρο μέχρι και τα μέσα Απριλίου η δραστηριότητα της Bossa, που είχε και τη μορφή πυραμίδας, ήκμαζε. Υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες όσοι σταδιακά από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι και τα μέσα Απριλίου υπέκυψαν στις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού, με τις οικονομικές απώλειες, που είναι αδύνατον να προσδιοριστούν επακριβώς, να τοποθετούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά πληροφορίες, η υπόθεση είναι σε γνώση των ελληνικών Αρχών ύστερα και από μηνύσεις που υπέβαλαν άνθρωποι που έχασαν σημαντικά κεφάλαια, από τους οποίους ορισμένοι έχουν μιλήσει στην «Κ».

Το σκεπτικό του εφευρήματος των δημιουργών της Bossa ήταν μάλλον απλοϊκό. Οι κυνηγοί των υπεραξιών μπορούσαν να αποκτήσουν, αρχικά δωρεάν, εν είδει δοκιμής, τη βασική εκδοχή του ρομπότ που απέφερε σε διάστημα ενός μήνα κέρδη της τάξεως των 5 ευρώ. Αυτά απεικονίζονταν στο πορτοφόλι της ηλεκτρονικής εφαρμογής σε κρυπτονομίσματα USDt (1 USDt αντιστοιχεί σε 1 δολάριο ή σε 0,93 ευρώ), τα οποία οι χρήστες μπορούσαν να μετατρέψουν σε ευρώ ή άλλο νόμισμα και να τα ρευστοποιήσουν, χρησιμοποιώντας, ως επί το πλείστον, ειδική χρεωστική κάρτα κρύπτο.

Για να αποκτήσουν όμως υψηλότερες αποδόσεις, οι χρήστες θα έπρεπε να αγοράσουν ένα από τα συνολικά πέντε ρομπότ Bossa. Για παράδειγμα, έναντι «τέλους» ενεργοποίησης περίπου 70 δολαρίων και μηνιαίας συνδρομής 5 δολαρίων, οι επενδυτές εξασφάλιζαν μηνιαίο παθητικό εισόδημα 21 δολαρίων ή περίπου 19,5 ευρώ. Εάν επιθυμούσαν μεγαλύτερα έσοδα, θα έπρεπε να πληρώσουν μηνιαία συνδρομή περίπου 600 ευρώ και εφόσον κατέβαλαν 10.000 δολάρια για την ενεργοποίηση του ρομπότ, θα εισέπρατταν 116,6 δολάρια ανά ημέρα ή περίπου 3.450 δολάρια κάθε μήνα. Με δέλεαρ τη μεγιστοποίηση του κέρδους, πολλοί είχαν αγοράσει περισσότερα από ένα ρομπότ.

«Μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες» – Κινεζικά δίκτυα έστησαν ψεύτικα e-shops, πάνω από 800.000 τα θύματα

Για να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, η Bossa συνόδευε τις προωθητικές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επένδυση «με απόδοση 30% έως 42%», με την καταχώριση στο ΓΕΜΗ της σύστασής της ως ΙΚΕ με διαχειριστή τον Σορέου Τριστάν. Λειτουργούσε, ακόμη, «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τα μέλη της σε δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Και για να πείσει όσους αμφέβαλαν ότι πράγματι η εταιρεία προσέφερε «καλό εισόδημα, εγγυημένα χρήματα και χωρίς κίνδυνο και με δυνατότητα απόσυρσης κάθε στιγμή» είχε δημιουργήσει γραφείο σε μία πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη, αν και στο ΓΕΜΗ ως έδρα είχε δηλωθεί διεύθυνση στον Βύρωνα όπου βρίσκεται μία μονοκατοικία. Συνδυαστικά με συγκεντρώσεις μελών της ανά την Ελλάδα και πρόσωπα υπαρκτά –μία γυναίκα κι ένας άνδρας με φερόμενη καταγωγή από γειτονική βαλκανική χώρα– που εμφανίζονταν ως στελέχη της εταιρείας, η Bossa κατάφερε να δημιουργήσει έναν μεγάλο όγκο χρηστών που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

H ηλεκτρονική εφαρμογή υποσχόταν την εξασφάλιση προσωπικού εισοδήματος μέσω αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Μόνο 150 εγγραφές μελών που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα της Bossa από τις 11 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου και επεξεργάστηκε η «Κ», συνδέονται με περισσότερο από 1 εκατ. USDt ή 1 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό αφορά μόνο το τέλος ενεργοποίησης των ρομπότ ή των συμβολαίων. Εάν υποτεθεί ότι ποσοστό της τάξεως του 30% έχει προέλθει από (εικονικά) κέρδη, τότε οι «καθαρές» απώλειες για τους 150 επενδυτές ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.

«Στην αρχή εισέπραττα τα κέρδη απρόσκοπτα και τα επανατοποθετούσα. Η αρχική μου επένδυση ήταν 30.000 ευρώ, με απόδοση 30%, δηλαδή 9.000 ευρώ επί του αρχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία πραγματοποιούσε, ανά τακτά διαστήματα, εκδηλώσεις και με τον τρόπο αυτό κέρδιζε την εμπιστοσύνη μας», σημειώνει στην «Κ» ο Π.Φ., ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 150 εξαπατηθέντων επενδυτών.

«Εχασα 15.000 ευρώ. Ξεκίνησα με 70 ευρώ και σταδιακά είχα αυξήσει τα κεφάλαιά μου, περιμένοντας να περάσουν κάποιοι μήνες για να ανακτήσω τα κέρδη μου. Ημουν στην πλατφόρμα εννέα μήνες από τους οποίους τους οκτώ λειτουργούσε κανονικά», σημειώνει ένας ακόμη παίκτης, ο Θ.Χ. Η Bossa είχε τη δομή πυραμίδας, προσφέροντας επιβραβεύσεις για κάθε νέο χρήστη που εγγραφόταν στην πλατφόρμα ύστερα από σύσταση υφιστάμενων παικτών. «Το μπόνους ήταν 12% για καθένα νέο μέλος που πρότεινα και εντασσόταν στο λεγόμενο πρώτο επίπεδο. Οι αντίστοιχες επιβραβεύσεις ήταν 6% και 3% για καθένα από τα νέα μέλη του δεύτερου και τρίτου επιπέδου», εξηγεί ο Π.Φ.

Εκρηξη στις απάτες με κάρτες – Ξεπέρασαν τις 400.000 το 2023

Ως δέλεαρ για πολλά ανυποψίαστα μέλη λειτουργούσε και το φερόμενο ως επικείμενο ετήσιο συνέδριο της Bossa στις 15 Δεκεμβρίου 2024 στο Λας Βέγκας, στο οποίο θα προσκαλούνταν «επιχειρηματίες, μεγιστάνες και οικονομικές ελίτ από όλα τα κοινωνικά στρώματα», όπως αναφερόταν, σε μη δόκιμη χρήση της ελληνικής, σε προωθητική ανάρτηση.

Τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία είχε λανσάρει και προϊόντα με μηνιαίες αποδόσεις 40% για επενδύσεις από 15.000 έως 1 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση εξάμηνης δέσμευσης του χρήστη. Ενα αντίστοιχο συμβόλαιο προσέφερε απόδοση 90% για ελάχιστη επένδυση 20.000 ευρώ και αποχώρηση έπειτα από έξι μήνες, ενώ ένα τρίτο πρόγραμμα είχε απόδοση 45% για επένδυση τουλάχιστον 5.000 ευρώ και δίμηνη υποχρεωτική παραμονή.

Προτού η ιστοσελίδα και το app της Bossa απενεργοποιηθούν, οι χρήστες έπαυαν αιφνίδια, με διάφορα προσχήματα, να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. «Το οικονομικό τμήμα της εταιρείας ανακάλυψε ότι έχετε παραβιάσει τους κανονισμούς. Στη συνέχεια όλα τα χρήματα θα μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό. Επειτα από 24 έως 48 ώρες, ο λογαριασμός σας θα κλειδωθεί αυτόματα μέχρι να επιλύσετε αυτό το ζήτημα», ανέφερε σε μήνυμά της προς χρήστες η εταιρεία.

«Το συνολικό υπόλοιπο όλων των λογαριασμών σας είναι σχεδόν 70.000 USDt (σ.σ.: 70.000 δολάρια όπου συμπεριλαμβάνονται εικονικά κέρδη περίπου 40.000 δολάρια). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στείλτε μια κατάθεση 20.000 USDt στο σύστημα για να επαληθεύσετε τον λογαριασμό. Αφού ολοκληρωθεί η επαλήθευση, μπορείτε να κάνετε ανάληψη ολόκληρου του ποσού συμπεριλαμβανομένων των 20.000 που καταθέσατε», ανέφερε η εταιρεία σε άλλο μήνυμά της προς τα μέλη της.

Λερναία Υδρα οι απάτες στο Διαδίκτυο

Τα «σημάδια» εξαπάτησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδιαίτερα πιθανό οι επιτήδειοι να έχουν πουλήσει στο σκοτεινό διαδίκτυο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών, όπως δελτία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήρια. Ηδη, άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι της Bossa έχουν δημοσιοποιήσει τέτοιου είδους στοιχεία σε ομαδικές συνομιλίες μελών, σε μια μορφή επίδειξης ισχύος. Υπάρχουν όμως ενδείξεις –στην περίπτωση της Bossa ήταν πολυάριθμες– που φανερώνουν ότι μία επενδυτική εφαρμογή είναι απατηλή;

«Οι πολίτες θα πρέπει πάντοτε να αμφιβάλλουν όταν συναντούν επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται όχι μόνο υψηλές, αλλά και εξασφαλισμένες αποδόσεις, οι οποίες μεγιστοποιούνται όταν ο χρήστης προτείνει νέα μέλη. Οποιοδήποτε ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, όπως τα κρυπτονομίσματα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη διακύμανση και κατ’ επέκταση δεν είναι δυνατόν ποτέ να υπάρξουν εγγυημένα κέρδη», εξηγεί ο Δημήτρης Δημητριάδης, μέλος της ομάδας της Ειδικής Γραμματείας Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού. Οπως προσθέτει, ένα ακόμη «σημάδι» απάτης σχετίζεται με την υποχρεωτική μετατροπή των ευρώ σε κάποιο κρυπτονόμισμα και σε ψηφιακό πορτοφόλι του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στον χρήστη. Η δομή, δε, της πυραμίδας, όπου τα παλιά μέλη επιβραβεύονται για κάθε νέο μέλος που αποκτά συνδρομή, είναι συνώνυμο μηχανισμών απάτης.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός υπόπτου που φέρεται να έβαζε χρήματα για το ενοίκιο της οπλαποθήκης στο Παγκράτι έφτασαν οι Αρχές το απόγευμα...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Η Salma Hayek συμμετέχει στην ταινία «Sacrifice» που γυρίζεται στη Δράμα εδώ και λίγους μήνες. Η γνωστή ηθοποιός έφτασε στην Αθήνα και εντυπωσίασε με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Αύριο στο Ίδρυμα Κακογιάννη που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν και μένουν δύο μήνες μέχρι να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής,...