Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Απρίλιο

Οι συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Απρίλιο


Τον Απρίλιο πειραματιστήκαμε με μπόλικες νηστίσιμες συνταγές κάποιες από τις οποίες, όπως το χταπόδι μπουρδέτο του Κερκυραίου σεφ Περικλή Κοσκινά, μας εντυπωσίασαν με τη νοστιμιά τους. Κολλήσαμε επίσης με κλασικά μικρασιατικά πιάτα, όπως το τσερκέζ ταβούκ, ενώ φτιάξαμε ξανά και ξανά τη γρήγορη και γεμάτη εντάσεις μακαρονάδα του Χριστόφορου Πέσκια με σπανάκι και αντζούγιες. Περισσότερο απ΄όλα τα υλικά όμως, αυτό τον μήνα ασχοληθήκαμε με τις φράουλες, κάνοντας ένα σωρό γλυκά με το αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο. Μιας και έρχεται το Πάσχα, κρατήστε σημειώσεις για το κλείσιμο του γιορτινού τραπεζιού!

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της κάθε συνταγής και την εκτέλεση στο τέλος του άρθρου)

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Μιας και έρχεται Πάσχα, θυμήθηκα ξανά αυτό το γλυκό που έχω φτιάξει πολλές φορές για το πασχαλινό τραπέζι με μεγάλη επιτυχία. Είναι πιο μπελαλίδικο από το κλασικό τιραμισού μιας και δεν γίνεται με έτοιμα σαβαγιάρ αλλά με βάσεις από αμύγδαλο. Αυτή η διαφορά είναι που δίνει στο γλυκό μια πιο γιορτινή αίσθηση αλλά και μια νησιωτική αύρα. Όσοι κατάγονται από νησί που έχει παράδοση στα αμυγδαλωτά, θα το εκτιμήσουν σίγουρα. Να πω επίσης, ότι η κρέμα δεν περιέχει ωμά αυγά, όπως στο αυθεντικό τιραμισού, επομένως δεν υπάρχει κανένας φόβος για σαλμονέλα. Τώρα, αν με ρωτάτε, πιστεύω ότι το αυθεντικό είναι το καλύτερο γλυκό που υπάρχει και αν περνούσε από το χέρι μου, αυτό θα προτιμούσα να φτιάχνω κάθε φορά. Αλλά έλα που τώρα πια μου ζητάνε την τούρτα κάθε χρόνο! Αν ψάχνετε ένα δροσερό γλυκό για πασχαλινό επιδόρπιο αλλά και για οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι μια καλή λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση να σας αρέσει ο καφές. –Χριστίνα Τζιάλλα

Οι συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Απρίλιο-2
Φωτογραφία: Jessica Morfis

Με το που είδα τη σακουλίτσα με τα φασολάκια που μας έφεραν από τον Φενεό σκέφτηκα αυτή εδώ τη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου. Αυτά τα ολόφρεσκα, μικρά «κουφετάκια» γίνονται φίνα φασολάδα. Αλλά όχι με ντομάτα. Καλύτερα λευκή, λεμονάτη και ριγανάτη. Με ξύσμα και χυμό λεμονιού για φρεσκάδα, μπούκοβο για ένταση και ένα καλό ελαιόλαδο στο τελείωμα. Αντί για φρέσκια ρίγανη την έχω δοκιμάσει και με άλλους συνδυασμούς μυρωδικών (μου άρεσε με λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι και μια σταλίτσα μάραθο) ενώ μια φορά έριξα στο νερό, να βράζει μαζί με τα φασόλια, και τη σκληρή άκρη από ένα κομμάτι παρμεζάνα και, παρόλο που η συνταγή είναι της αφαίρεσης, ομολογώ ότι τους πήγαινε πάρα πολύ αυτή η προσθήκη. -Γεωργία Παπαστάμου

Οι συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Απρίλιο-3
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ζω για την εποχή που θα βγουν οι φράουλες. Τα μήλα και οι μπανάνες στέκουν στη φρουτιέρα μου για τα μάτια του κόσμου και για να μου θυμίζουν ότι τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά οι φράουλες! Σκέτες, με ζάχαρη και κονιάκ, με μέλι και χυμό πορτοκάλι, με σαντιγί, μαρμελάδα, χυμό, γρανίτα, γλυκό του κουταλιού, εύκολη σάλτσα, σε τούρτες και γλυκά αλλά κυρίως σε τάρτα. Ειδικά σε αυτή την τάρτα. Βουτυράτη, εύθρυπτη, αμυγδαλάτη ζύμη με άρωμα φυσικής βανίλιας, δροσερή κρέμα με γιαούρτι και υπέροχες φράουλες μαριναρισμένες σε ζάχαρη, βαλσαμική κρέμα, λίγο μυρωδάτο δυόσμο και ναι, πιπέρι, που με την παρουσία του εντείνει και αναδεικνύει όλη τη γλύκα και τα αρώματα της τάρτας. -Μαρία Βασιλοπούλου

Μακαρόνια χοντρά με σπανάκι και αντζούγιες
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Είπα να το τολμήσω. Να βάλω μαζί στο ίδιο πιάτο αντζούγιες, σπανάκι, σκόρδο και παρμεζάνα, και έγλειφα τα δάχτυλά μου. Μακαρονάδα φουλ στην ένταση, πικάντικη αλλά και καθησυχαστική μαζί, απρόσμενα οικεία στη γεύση μου, κατέβασα μαζί ένα μπουκάλι κρασί. Είχα βάλει στο ψυγείο μου ένα περσινό Ασύρτικο από την Κρήτη, και το κατευχαριστήθηκα. Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού που λέει η συνταγή, της πάει φοβερά, και μην αντικαταστήσετε το ζυμαρικό, το χοντρό μακαρόνι είναι ταμάμ. Αυτός ο Πέσκιας τα πάντα εν σοφία εποίησε. -Νικολέτα Μακρυωνίτου

Τσερκέζ ταβού, μια νόστιμη κοτοσαλάτα
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στην Πόλη, στην πρόσφατη αποστολή μας για το πασχαλινό τεύχος, δοκίμασα το τσερκέζ ταβούκ σε διάφορες παραλλαγές, που όμως έχουν ως σταθερή βάση το ξεψαχνισμένο βραστό κοτόπουλο, το ψωμί και τα καρύδια. Η συγκεκριμένη εκδοχή από το αφιέρωμα των Μικρασιατών της Σύρου σε παλιότερο τεύχος, είναι με μαϊντανό και κρεμμύδι, κλασικός και σούπερ πετυχημένος συνδυασμός γιατί στο κλασικό μείγμα −που από μόνο του είναι σχεδόν εθιστικής νοστιμιάς και αίσθησης– φέρνει τη γλύκα του κρεμμυδιού και τη δροσιά του μαϊντανού. Αν και πρόκειται για είδος σαλάτας-αλοιφής, άρα δεν είναι για χόρταση, όποτε τη φτιάχνω καταλήγω να φάω τη μισή στο πόδι, κάθε φορά που ανοίγω το ψυγείο, τάχα μου να πάρω κάτι από μέσα. Οι αναλογίες της είναι ακριβείς και τέλειες, η δική μου προσθήκη είναι στο σερβιρισμα ένα πασπάλισμα με καπνιστή πάπρικα, αντί για γλυκιά της συνταγής. -Βιβή Κωνσταντινίδου

Χταπόδι μπουρδέτο
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το μπουρδέτο είναι από τα πιο αγαπημένα μου κορφιάτικα φαγητά. Ιδίως με σκορπίνα. Και σαρδέλες μπουρδέτο έχω φάει κάποια στιγμή, καυτερές-καυτερές, πολύ καλές. Με το χταπόδι ήταν η πρώτη αναγνωριστική, άλλα ακολούθησα τις οδηγίες του Περικλή Κοσκινά και βγήκε πολύ ωραίο. Και με μια τηγανιά πατάτες από δίπλα έτσι, να τις βουτάς στη σάλτσα μια-μια, ακόμη καλύτερο. Για να σφίξει το χταπόδι χρειάζεται να το βουτήξεις μερικές φορές σε καυτό νερό και μετά σε παγωμένο. Μετά το σοτάρεις, σοτάρεις και το κρεμμύδι, προσθέτεις στην κατσαρόλα και τα υπόλοιπα λιτά υλικά τούτου του απλού και νόστιμου φαγητού, που είναι σκόρδο, δάφνη, νερό και πάπρικα καυτερή και γλυκιά – εγώ έβαλα και λίγο μπούκοβο (σχεδόν παντού βάζω λίγο μπούκοβο). Πελτέ δεν πρόσθεσα, με τα ζουμιά του μαγειρεύτηκε, και έγινε πολύ πολύ νόστιμο, δεν έμεινε πλοκάμι. –Άντζελα Σταματιάδου

Οι συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Απρίλιο-4
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να φτιάξουμε γλυκά με φράουλες από τώρα. Το αγαπημένο φρούτο της Άνοιξης είναι στα καλύτερά του. Είναι η εποχή που βρίσκουμε στην αγορά εκτός από θερμοκηπιακές φράουλες και υπαίθριες, όχι ότι αυτό επηρεάζει πολύ τη γεύση τους, αλλά σημαίνει ότι υπάρχουν σε αφθονία και ότι πωλούνται πιο οικονομικά από ό,τι όταν πρωτοβγήκαν. Ακόμη και οι βιολογικές είναι φθηνότερες. Μου αρέσει αυτό το γλυκό ψυγείου γιατί εκτός του ότι περιέχει τα αγαπημένα μου φρούτα, η συνταγή είναι τόσο εύκολη που μπορεί να φτιάξει και ο πιο αρχάριος ζαχαροπλάστης. Από την άλλη είναι τόσο γευστική, φρέσκια και εντυπωσιακή, που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις στα καλέσματα με φίλους στο σπίτι. Προμηθευτείτε λοιπόν, φράουλες, σαβαγιάρ και κρέμα γάλακτος και φτιάξτε αυτό το πανεύκολο γλυκό που μπορεί να σταθεί άνετα και στο πασχαλινό τραπέζι. -Μαρίνα Πετρίδου

Δείτε εδώ τις συνταγές που μαγείρεψε η ομάδα του Γαστρονόμου

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από μήνες -φαινομενικής ίσως- στασιμότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας, η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδηγίες για τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (24.11.2024) εξέδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τρίτης σεζόν του Maestro στο Mega, παίρνουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της σειράς. Διαβάστε περισσότερα στο govastiletto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ...

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών τριών πανεπιστημίων της...