Η Σεβγή Τσολάκ Αλή, που μαγείρεψε το λεμονάτο κατσικάκι για το πασχαλινό τραπέζι του Γαστρονόμου στο Δέλτα του Έβρου είναι Ελληνίδα μουσουλμάνα από τη Ρούσσα Σουφλίου και μετά από σπουδές μαγειρικής για δύο χρόνια εργάζεται στο εστιατόριο Αλμύρα στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης. Η Σεβγή ανήκει στη νέα γενιά Πομάκων που ξεπέρασε το εμπόδιο της γλώσσας – αν και δύσκολα και χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος–, έμαθε τα ελληνικά, τα οποία εύχεται να ξεκινούσαν να τα μάθαιναν στο σχολείο ήδη από το Δημοτικό, και έχει ανοίξει τα δικά της φτερά.
20′ προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για το κατσικάκι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 100°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και απλώνουμε σε ένα ταψί.
- Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε από μία μικρή βαθιά τομή σε κάθε κομμάτι κρέατος και μπήγουμε εκεί από 1 σκελίδα σκόρδο.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και με το μείγμα αυτό τρίβουμε τα κομμάτια κρέατος καλά. Τα ακουμπάμε πάνω στις πατάτες.
- Ρίχνουμε στο ταψί το νερό και σκεπάζουμε το σκεύος πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170-180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας στο εσωτερικό και να μελώσουν οι πατάτες.
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!