Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αυτοκίνητο

Οι Κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν τα ηλεκτρικά τους μοντέλα έως και 3 φορές πιο ακριβά στο εξωτερικό

Οι Κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν τα ηλεκτρικά τους μοντέλα έως και 3 φορές πιο ακριβά στο εξωτερικό


Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί έχουν σημάνει συναγερμό ότι οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες τους θα μπορούσαν να καταστραφούν από ένα κύμα φθηνών κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, η BYD, έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές εξαγωγής σε σύγκριση με αυτές που χρεώνει στη Κίνα, έχοντας ως στόχο να συγκεντρώσει μεγάλα περιθώρια κέρδους που δεν έχει στην Κίνα εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.

Αν βγάλουμε από την εξίσωση του δασμούς εισαγωγής, σε ορισμένες χώρες εκτός Κίνας, η BYD πουλά υπερδιπλάσια, μερικές φορές σχεδόν σε τριπλάσια τιμή, τα τρία βασικά της μοντέλα, τα Atto 3, Dolphin και Seal. Το BYD Atto 3 για παράδειγμα, στη Κίνα πωλείται για περίπου 15.425 ευρώ, όταν στην Ελλάδα και στη Γερμανία η τιμή του ξεκινά από τις 37.990 ευρώ. Το Seal πωλείται στη Κίνα από τις 20.500 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα και στη Γερμανία από τις 45.990 ευρώ. Ακόμη και έτσι, οι τιμές τους εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικές συγκριτικά με παρόμοια ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς.

Στις αγορές της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας, του Ισραήλ και της Ταϊλάνδης το Atto 3 πωλείται από 81% έως 174% σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Κίνα. Αντίστοιχα, οι τιμές του Dolphin είναι από 39% έως 178% υψηλότερες, ενώ αυτές του Seal είναι μεγαλύτερες από 30% έως 136%. Να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μοντέλα που πωλούνται εκτός Κίνας, έχουν ελαφρώς πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό και ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία σε σχέση με τα αυτοκίνητα που πωλούνται στη Κίνα.

Ο Πρόεδρος της BYD, Wang Chuangfu τον περασμένο Μάρτιο είπε σε επενδυτές πως η BYD αναμένει ότι οι εξαγωγές θα συμβάλουν στη στήριξη της κερδοφορίας φέτος, καθώς ο “πόλεμος τιμών” στην αγορά της Κίνα μειώνει τα περιθώρια κέρδους της.

Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας έχει τεράστια πλεονεκτήματα σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής έναντι των αυτοκινητοβιομηχανιών από τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας καταφέρει να συμπιέσει το κόστος σε κάθε στάδιο παραγωγής. Αυτό το πλεονέκτημα κόστους προκαλεί νευρικότητα στις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να ζητούν υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η BYD και άλλοι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων επεκτείνονται ήδη στην Ευρώπη, αλλά δεν πωλούν ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς και σκληρότερη πολιτική αντίσταση.

Η BYD έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αυτοκινητοβιομηχανιών της δύσης, με την κάθετα ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της. Κατασκευάζει σχεδόν όλα τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων της εσωτερικά αντί να τα παραγγέλνει από προμηθευτές. Η μείωση του κόστους των μπαταριών, το πιο ακριβό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ήταν καθοριστικής σημασίας.

Μια εταιρεία κολοσσός όπως η BYD, η οποία κατασκευάζει τις δικές της μπαταρίες, μπορεί να μειώσει το κόστος σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών. Η BYD και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές έχουν ξοδέψει τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ορυχεία σε όλο τον κόσμο για να “κλειδώσουν” κρίσιμα ορυκτά μπαταριών όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Ως εκ τούτου, η τιμή των μπαταριών στην Κίνα είναι περίπου 18% χαμηλότερη φέτος από ό,τι στην Ευρώπη.

Διάβασε ακόμη

Η BYD έλαβε 3,4 δισ, ευρώ από τη κινεζική κυβέρνηση για να κυριαρχήσει στα EV

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Οικονομία

Το σήμα της εκκίνησης για ένα νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων του Ομίλου στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ εντός κι εκτός Ελλάδας, έδωσε...

Μαγαζίνο

SKG calling … και η Μαρίνα ήταν εκεί! Η Μαρίνα Σάττι κατέκτησε και τη Θεσσαλονίκη τo Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με μια μεγαλειώδη sold out συναυλία...