Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ


Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και της Δύσης που κάνουν, όπως είπε, κηρύγματα περί δημοκρατίας αλλά σιωπούν για τη Γάζα και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Κλιμακώνει την σύγκρουση με το Ισραήλ η Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα, και προχωράει σε διακοπή όλων των εμπορικών συναλλαγών από σήμερα, Μ. Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους «με γνώση του θέματος», χωρίς να τους κατονομάζει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από την τουρκική πλευρά.

Την είδηση ωστόσο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο ότι «παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές».

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε ο Ισραήλ Κατς σε ανάρτησή του στο X.

Είπε ότι το Ισραήλ αναζητά τώρα «εναλλακτικές» για το εμπόριο του και θα βασιστεί επίσης στην τοπική παραγωγή και εισαγωγές από αλλού.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αν μελετήσει εναλλακτικές λύσεις, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες. «Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν» καταλήγει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας.

Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.

Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατεγράφη στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023.

Μήνυμα Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο

Ο Τούρκος πρόεδρος προτρέπει τον μουσουλμανικό κόσμο να ενεργήσει με ενότητα για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γκάμπιας Άνταμα Μπάροου, ο Ερντογάν συζήτησε τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη και την ατζέντα της 15ης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στη Γκάμπια, ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας στο X.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής θα είναι ευοίωνες, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα, μιλώντας στην Άγκυρα, σε μέλη της «Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών», μιας οργάνωσης της τουρκικής διασποράς με έδρα τη Γερμανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης που κάνουν, όπως είπε, κηρύγματα περί δημοκρατίας αλλά σιωπούν για τη Γάζα και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται βία, καταπίεση, ακόμη και βασανιστήρια επειδή ζητούν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται επειδή εκφράζουν τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη», τόνισε.

Επιτέθηκε επίσης κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε για υποκρισία, λέγοντας πως «εκείνοι που εμφανίζονται ως ευαγγελιστές της δημοκρατίας όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν βγάζουν (τώρα) άχνα μπροστά σε αυτά τα περιστατικά».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ οριοθετούν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας. Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι στα μάτια τους αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Μovies

Ο Κρίστι Μπράουν ήταν Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος. Ο μόνος του τρόπος να ζωγραφίζει και να γράφει ήταν τα … source

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. Αν χρησιμοποιείτε συσκευές της apple ή κάποιον φυλλομετρητή (browser) ή έχετε κάποιο πρόσθετο που...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ ¾ του αβοκάντο 2 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένο 1 ντοµάτα ½ φλ. κόλιανδρο χοντροκοµµένο 2 κουταλιές χυµό λεµονιού Λίγες τορτίγιες Αλάτι,...