Υλικά
1 φλ. (230 γρ.) λουβάνα (σπαστή φάβα)
12 φλ. (3 λίτρα) νερό
1/2 φλ. (110 γρ.) ρύζι γλασέ
1/3 φλ. (80 ml) ελαιόλαδο (και επιπλέον 3 κουταλιές για το ψωμί)
½ φλ. (75 γρ.) ξηρό κρεμμύδι
1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο
1/3 φλ. (90 ml) xυμό λεμονιού
½ φλ. (130 ml) xυμό κιτρόμηλο
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τη λουβάνα από τυχόν πέτρες ή άλλα όσπρια, την ξεπλένετε και τη βάζετε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε τα 10 φλιτζάνια νερό και την αφήνετε να κοχλάσει. Την ξαφρίζετε, δηλαδή με ένα σουρωτήρι ή λεπτή τρυπητή κουτάλα μαζεύετε τον αφρό που σχηματίζετε στην επιφάνεια. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η λουβάνα.
Προσθέτετε το ρύζι, το υπόλοιπο νερό (2 φλιτζάνια) και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά περίπου να μαλακώσει το ρύζι.
Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά. Βάζετε το σκόρδο και ανακατεύετε για μερικά δευτερόλεπτα. Τα προσθέτετε στη σούπα, μαζί με το χυμό λεμονιού, κιτρόμηλου, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζετε για 2-3 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνετε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρδίζετε το ψωμί από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά.
Σερβίρετε τη σούπα λουβάνα με το τηγανισμένο ψωμί.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!