Παντού ακούγονται διαμαρτυρίες για τα ψηλά ενοίκια. Αυτές οι διαμαρτυρίες φυσικά δεν απευθύνονται στον Θεό ή στη μοίρα, αλλά στους ιδιοκτήτες των σπιτιών προς μακροχρόνια ενοικίαση και προς τα airbnb.
Όπως πάντα με φουλ το θυμικό και με την λογική εκτός λειτουργίας.
Ας βάλουμε λοιπόν τη λογική να δουλέψει.
Ό, τι θα γράψω αφορά τα Χανιά και μόνο, εκεί ζω εκεί κάνω τις εμπειρίες μου. Τα Χανιά όμως θεωρούνται ως πόλη με ψηλά ενοίκια, άρα μπορούν να είναι χρήσιμα ως παράδειγμα για ανάλογα ακριβές πόλεις της Ελλάδας.
Ας πάρουμε λοιπόν ένα δυάρι διαμέρισμα που το 2014 είχε ενοίκιο 350 ευρώ το μήνα.
Τι προέκυψε από τότε; Πόσο ανέβηκε το γενικό κόστος ζωής; Υποθέτω, συντηρητικά, 30%.
Η αξία του ενοικίου που εισπράττει ο ιδιοκτήτης είναι λοιπόν κατά 30% μικρότερη. Αν θέλει να διατηρήσει την αξία του ενοικίου, θα ανεβάσει το ενοίκιο κατά 30% (105 ευρώ) και θα το πάει στα 435. Προέκυψε όμως και ο ΕΝΦΙΑ με (τώρα, μετά από πολλές μειώσεις) περίπου 8%. 28 ευρώ εδώ, κάνουν 435+28 = 463 ευρώ ενοίκιο για να υπάρχει ισοτιμία με τα 350 ευρώ το 2014.
Ανέβηκε όμως και ο φόρος για την είσπραξη ενοικίων από 10% σε 15% ( για λόγους ευκολίας, και για να μη γίνω ακόμα πιο μισητός, δεν βάζω στον λογαριασμό τις περιπτώσεις που οι εισπράξεις από ενοίκια είναι πάνω από 12000, τότε ο φόρος πάει στα 35%), άρα προσθέτουμε 5%, δηλαδή 17,5 ευρώ, και φτάνουμε στα 463 + 17,5 = 480,5 ευρώ.
Και πράγματι, ένα δυάρι που πριν δέκα χρόνια είχε 350 ευρώ ενοίκιο, θα το βρούμε τώρα για 420 ως 500 ευρώ. Ένα δυάρι που κοστίζει τώρα 580 ευρώ, κόστιζε πιθανώς πριν 10 χρόνια 480, επειδή ήταν λουξ, δηλαδή φουλ επιπλωμένο με ακριβά έπιπλα και με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Τα έπιπλα και οι συσκευές θα κόστισαν περίπου 20000 ευρώ, με 100 ευρώ παραπάνω ενοίκιο το μήνα: απόσβεση σε 16,66… χρόνια. Τότε που οι ηλεκτρικές συσκευές σίγουρα και τα έπιπλα μάλλον θα θέλουν άλλαγμα, ο νοικάρης λοιπόν κατά κάποιο τρόπο αγόρασε τις ηλεκτρικές συσκευές του και τα έπιπλα του.
Οι ιδιοκτήτες πλουτίζουν, ακούμε να λέγεται.
Ένας άνθρωπος αγοράζει ένα δυάρι για, μόνο, 120000 ας πούμε (χωρίς δάνεια και τόκους). Από τα 480 ενοίκιο θα του μένουν μετά φόρους και άλλα έξοδα, 350 ευρώ. Ως την τελική απόσβεση θα περάσουν με 350 ευρώ απόσβεση το μήνα σχεδόν 30 χρόνια, ως τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για κέρδος. Μετά από 30 χρόνια κάθε μήνα 350 ευρώ κέρδος, δεν το λες και πλουτισμό.
Μα, θα ακούσω τώρα, πως να τα βγάλει πέρα με μισθό 800 ευρώ ο ένας, και ο άλλος με 1200 και οικογένεια, και ο άλλος και η άλλη.
Καλή ερώτηση, αλλά δεν αφορά τον άνθρωπο που προσφέρει το σπίτι του προς ενοικίαση, ή τουλάχιστον δεν τον αφορά περισσότερο ή λιγότερο από όλους τους άλλους ανθρώπους. Κανείς άνθρωπος δεν έχει την ηθική υποχρέωση να θυσιάσει μέρος δικών του οικονομικών συμφερόντων για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα άλλων ανθρώπων – ως εκεί που δεν υπάρχει αισχροκέρδεια πάντα.
Αφού η αύξηση των ενοικίων είναι αποτέλεσμα κυρίως του πληθωρισμού και τον αυξημένων φόρων, μην περιμένει κανείς πως τα ενοίκια θα πέσουν αισθητά αν κλείσουν πολλά airbnb.
Και η τιμή του κρέατος αν πέσει, το σουβλάκι δεν θα κοστίζει ποτέ πια λιγότερο από ό, τι κοστίζει τώρα, η τιμή του ρεύματος έπεσε σημαντικά, αλλά το ψωμί συνεχίζει να κοστίζει 1.30-1.40, δεν γύρισε στο 1 ευρώ. Να πιστεύει κανείς πως με λιγότερα airbnb το παραπάνω διαμέρισμα των 480 ευρώ θα κοστίσει λιγότερο, είναι όνειρο θερινής νυκτός…
*Έλληνας πολίτης και ιδιοκτήτης airbnb
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!