Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, που εκκινεί στα 2022 και έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους New York Times, συνδέεται, ωστόσο, άρρηκτα με ένα «λαϊκό μνημείο» του σερβικού λαού, δηλαδή το βομβαρδισμένο κτίριο του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Βελιγράδι, το οποίο αναμένεται να κατεδαφιστεί για τις ανάγκες ανέγερσης ενός κτιριακού συγκροτήματος.
Η λογική των «Πύργων Τραμπ» φαίνεται να διατρέχει οριζόντια όλη την επιχειρηματική οικογένεια, πυροδοτώντας αντιδράσεις στη σερβική πρωτεύουσα, καθώς ορισμένοι αντιλαμβάνονται το φιλόδοξο επιχειρηματικό project ως ευθεία παρέμβαση στη συλλογική, σερβική μνήμη.
Σύμφωνα με το Politico, «είναι εξωφρενικό να μετατρέπεται ο τόπος όπου σκοτώθηκαν και βομβαρδίστηκαν άνθρωποι σε χώρο με τζακούζι και καζίνο», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς Τσούτα, περιβαλλοντολόγος, ακτιβιστής και μέλος της σερβικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε μια διαρροή που περιγράφει το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Άλλωστε, οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον από το 2022, ενώ με βάση τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας που διέρρευσαν, το σερβικό υπουργείο υποδομών θα χορηγούσε άδεια 99 ετών για δύο οικόπεδα που στέγαζαν τα κεντρικά γραφεία στην Kushner Realty και την Atlantic Incubation Partners, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που εγγράφηκε στο Ντέλαγουερ πέρυσι.
Μετά την αρχική διαρροή, ο Τζάρεντ Κούσνερ επιβεβαίωσε την είδηση, προβάλλοντας μέρος των σχεδίων του επιχειρηματικού του project στο X, τα οποίο περιλαμβάνει έργα στις αλβανικές ακτές και το Βελιγράδι.
«Ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μερικές πρώιμες σχεδιαστικές εικόνες», έγραψε σχετικά ο Κούσνερ στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποιώντας μια εικόνα δύο φωτισμένων Πύργων, στο Βελιγράδι, παράλληλα με ένα φωτορεαλιστικό από τουριστικές κατοικίες στην Αλβανία.
Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ;
Η χρηματοδότηση ύψους 500 εκ. δολαρίων φαίνεται ότι θα γίνει από την επενδυτική εταιρεία του Κούσνερ, την Affinity Partners, με έδρα το Μαϊάμι, που ίδρυσε μετά την αποχώρηση του ίδιου και του πεθερού του, Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, προσθέτοντας πως υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλίσει 2 δις δολάρια από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και έχει πάρει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Ούτε η Affinity Partners, ούτε και οι δύο αυτές χώρες απάντησαν, ωστόσο, στο αίτημα της Deutsche Welle να σχολιάσει τις πληροφορίες. Επιπλέον, ο Τζάρεντ Κούσνερ δήλωσε πρόσφατα ότι τα διαπραγματευόμενα μέρη συμφώνησαν προσωρινά να δώσουν στη σερβική κυβέρνηση το 22% των κερδών που θα προκύψουν από το έργο, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι το Βελιγράδι χρειάζεται να αναπτυχθεί κι άλλο και να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Η Σερβία δεν είναι μπουφές»
Τόσο τα πρόσωπα που ηγούνται του επιχειρηματικού project, δηλαδή ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, στενός συνεργάτης του τέως προέδρου των ΗΠΑ, όσο και η κατεδάφιση ενός συμβολικού για την νεότερη ιστορία της Σερβίας μνημείου δεν παύουν, σε κάθε περίπτωση, να προκαλούν τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η Σερβία δεν είναι μπουφές και ο Βούτσιτς δεν είναι σερβιτόρος. Δεν πρόκειται για την ιδιωτική του περιουσία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς Κούτα, ηγέτης του κινήματος Ecological Uprising.
Ταυτόχρονα, το κτίριο του αρχηγείου του γιουγκοσλαβικού στρατού ή Generalštab, χρησίμευε κάποτε ως το νευραλγικό κέντρο για τη στρατιωτική πληροφόρηση και τις επιχειρήσεις της πρώην σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, όπως επισημαίνει το Politico, ανάγοντας τις πρώτες απόπειρες εκμετάλλευσής του από αμερικανικής πλευράς το 2013, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε δηλώσει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ —μεγιστάνας ακινήτων και τηλεοπτικός αστέρας εκείνη την εποχή— Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφερόταν να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην συγκεκριμένη τοποθεσία.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι έτερος συνεταίρος, Ρίτσαρντ Γκρένελ, υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Γερμανία και απεσταλμένος στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επί Τραμπ, εντείνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πρότεινε την ανάπτυξη της τοποθεσίας το 2020, καθώς το αφεντικό του ετοιμαζόταν να διεκδικήσει επανεκλογή του. Είναι γνωστός, άλλωστε, ο Γκρένελ από τη… «Λίμνη Τραμπ», ονομασία που είχε προτείνει για μια λίμνη που θα οριοθετούσε τα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, χαριτολογώντας στο παρελθόν κατά τις συζητήσεις για την εμπλοκή των δύο χωρών.
Τόσο ο Γιοβάνοβιτς, ωστόσο, όσο και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει μια αναφορά κατά του έργου, συγκεντρώνοντας περίπου 22.000 υπογραφές, γνωστοποιώντας παράλληλα τις διαμαρτυρίες για να αποτρέψουν την υλοποίηση του έργου.
Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο στον Ισημερινό – Σοκαριστικό βίντεο
Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ με POS «κουρεύονται» για τρία χρόνια οι τραπεζικές προμήθειες
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!