Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαμπρόψωμο | cantina.protothema.gr

Λαμπρόψωμο | cantina.protothema.gr


Με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι φτιάχνουμε παραδοσιακό ψωμί για το δείπνο της Ανάστασης. Βάζουμε μπόλικα μπαχαρικά για να μοσχομυρίζει και το απολαμβάνουμε αφράτο και πεντανόστιμο.

Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C  και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.

Βήμα 3

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C  και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδηγίες για τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (24.11.2024) εξέδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα της τρίτης σεζόν του Maestro στο Mega, παίρνουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της σειράς. Διαβάστε περισσότερα στο govastiletto.gr ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ...

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών τριών πανεπιστημίων της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Του Γιώργου Παλληκάρη Το μεσαίο SUV της Ford, το ολοκαίνουργιο Kuga είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και έτοιμο να κάνει την καθημερινότητα σας πιο εύκολη....