Η Τουρκία επιχειρεί το ακατόρθωτο, αφού προσπαθεί να αποκαταστήσει μια παραγωγική σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στη Χαμάς. Το Κογκρέσο μπορεί να ετοιμάζεται να αντιδράσει σ’ αυτό. Αφού υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική του ήττα στις 31 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του στους Τούρκους ψηφοφόρους. Η πρώτη του κίνηση είναι η επιβολή εμπορικών περιορισμών στο Ισραήλ. Η δεύτερη είναι να επιτρέψει σε έναν στολίσκο, αποτελούμενο από φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνδέονται με τη Χαμάς, να πλεύσει προς τη Γάζα με την ελπίδα να προκαλέσει στρατιωτική αντίδραση από το Ισραήλ. Και ως αποκορύφωμα ήρθε η συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη.
Το Κογκρέσο δεν θα έπρεπε να σοκάρεται από τη συμπάθεια του Ερντογάν προς μια τρομοκρατική οργάνωση που σφαγίασε 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου. Από το 2011 η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί κορυφαίος προστάτης της Χαμάς, παρέχοντάς της υλική υποστήριξη, όπως γραφεία, διαβατήρια για τους ανώτατους ηγέτες της, μέσα για συγκέντρωση κεφαλαίων και για στρατολόγηση. Ολα αυτά βασίζονται στην προσωπική πεποίθηση του Ερντογάν ότι η Χαμάς είναι ένα «κίνημα αντίστασης». Αντανακλά επίσης την κοσμοθεωρία του Ερντογάν, η οποία επικεντρώνεται στο πολιτικό Ισλάμ στο πλαίσιο της παράδοσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Παρά την αποθάρρυνση των πολιτών να υποστηρίζουν φιλοϊσραηλινές επιχειρήσεις, οι τουρκικές εταιρείες, ανάμεσά τους κάποια που ανήκει στον γιο του, συνέχισαν να συναλλάσσονται με το Ισραήλ. Αυτή η διπρόσωπη στάση εξόργισε τους Τούρκους και μπορεί να κόστισε στον Ερντογάν τις τοπικές εκλογές. Υποκύπτοντας στην πίεση της κοινής γνώμης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επιβολή εμπορικών περιορισμών στο Ισραήλ, σε 54 προϊόντα, μεταξύ των οποίων αλουμίνιο, λιπάσματα και καύσιμα αεριωθούμενων.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες στο Κογκρέσο, ωθώντας αρκετούς γερουσιαστές και βουλευτές να εξετάσουν μια ουσιαστική απάντηση σε αυτό που φαίνεται να είναι μια σύγχρονη επανάληψη του μποϊκοτάζ του Αραβικού Συνδέσμου κατά του Ισραήλ.
Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να παρεμποδίσουν αυτή την προσπάθεια, χρησιμοποιώντας καθιερωμένους νόμους και εξουσιοδοτήσεις για να τιμωρήσουν την Τουρκία γι’ αυτά τα πολιτικά υποκινούμενα μποϊκοτάζ, αποθαρρύνοντας έτσι άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν παρόμοιες ενέργειες. Οι ΗΠΑ μπορούν να δρομολογήσουν περιορισμούς χρησιμοποιώντας τους νόμους τους κατά του μποϊκοτάζ, στο πλαίσιο του νόμου περί διαχείρισης των εξαγωγών (EAA). Αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν στις εταιρείες να συνάπτουν συμφωνίες για άρνηση επιχειρηματικής συνεργασίας με το Ισραήλ, να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με το Ισραήλ και να χρησιμοποιούν εγγυητικές επιστολές που περιέχουν απαγορευμένους όρους μποϊκοτάζ. Το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να επικαλεστεί αυτούς τους νόμους και να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τουρκικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που παραβιάζουν τις συμβάσεις με ισραηλινές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) θα μπορούσαν επίσης να αρνηθούν τα φορολογικά οφέλη από την αλλοδαπή σε εταιρείες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες μποϊκοτάζ.
Το Κογκρέσο θα μπορούσε επίσης να τιμωρήσει την Τουρκία κάνοντας χρήση των όρων της CAATSA (Πράξη αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων). Ο νόμος επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε εμπλέκεται με τους τομείς της άμυνας ή των πληροφοριών της Ρωσίας. Η Τουρκία, μέσω της αγοράς σημαντικών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, σίγουρα πληροί τις προϋποθέσεις. Ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες των εκτελεστικών διαταγμάτων 13661 και 13662 για να στοχεύσει Τούρκους πολίτες που συνδέονται με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει περιορισμένα μέτρα κατά τουρκικών επιχειρήσεων για αποφυγή κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσία. Στον βαθμό που τουρκικές ναυτιλιακές και λιμενικές οντότητες εμπλέκονται σε αποφυγή κυρώσεων, για λογαριασμό της Ρωσίας, οι οντότητες αυτές θα μπορούσαν επίσης να στοχοποιηθούν βάσει των υφιστάμενων αρχών.
Οσον αφορά το θέμα της επίσκεψης του Ισμαήλ Χανίγια στην Τουρκία, οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα παρέχει υπηρεσίες σ’ αυτόν, καθώς, ως ειδικά χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, υπόκειται σε περιορισμούς από το 2018. Το OFAC (Γραφείο ελέγχου αλλοδαπών περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ) θα μπορούσε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των τουρκικών υπηρεσιών αεροδρομίου, των μεταφορικών μέσων και οποιουδήποτε βοηθάει τις μετακινήσεις του Χανίγια από και προς την Τουρκία.
Ο Ερντογάν χρειάζεται μια επανεκκίνηση με τις ΗΠΑ, αλλά το Κογκρέσο μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει επίσης να τηρήσει αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας όσον αφορά την πώληση εξαρτημάτων και προμηθειών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν. Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της αεροπορικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου. Το OFAC έχει επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν. Το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, υποδηλώνει ότι η Τουρκία πωλεί την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Το Κογκρέσο θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας με βάση αυτή την εφοδιαστική αλυσίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία φαίνεται να ωφελεί και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
Τέλος, οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν τις αντιτρομοκρατικές τους αρχές για να στοχοποιήσουν τα τουρκικά πλοία και τις ασφαλιστικές και επικοινωνιακές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία αυτά, τα οποία αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας», που σκοπεύει να πλεύσει προς τη Γάζα αυτόν τον μήνα. Ο κύριος διοργανωτής, το Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), έχει δεσμούς με τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και, ως εκ τούτου, μπορεί να στοχοποιηθεί για τη σύνδεσή του με οντότητες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ.
Οι προθέσεις του IHH δεν είναι καθόλου καλοπροαίρετες. Αντί να παραδώσει βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας μέσω των καθιερωμένων καναλιών βοήθειας που εποπτεύονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο στολίσκος δηλώνει ότι θα παραδώσει τη βοήθεια απευθείας στη Γάζα. Αυτό θα σήμαινε ότι τα πλοία, χωρίς να υποβληθούν σε επιθεώρηση, θα μπορούσαν να μεταφέρουν παράνομο φορτίο, όπως όπλα. Το IHH είχε επιχειρήσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο, το 2010, οδηγώντας σε στρατιωτική σύγκρουση με το ισραηλινό ναυτικό.
Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ευθύνες που υπερβαίνουν τις πεποιθήσεις του Ερντογάν. Το μποϊκοτάζ του Ισραήλ και η ανοιχτή υποστήριξη της Χαμάς περιορίζουν μόνο την ικανότητα του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο θεωρεί αυτές τις ενέργειες προκλητικές και θα αντιδράσει ανάλογα αν χρειαστεί. Μαζί με τα οφέλη μιας στενής αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ, υπάρχει και η ευθύνη για την περιφερειακή ασφάλεια, για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης και της αποφυγής κυρώσεων. Αν ο Ερντογάν θέλει μια επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Δύση, πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξή του σε μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει βάψει τα χέρια της με πολύ αίμα, τόσο αμερικανικό όσο και ισραηλινό.
*Ο κ. Τάιλερ Στέιπελτον είναι διευθυντής σχέσεων με το Κογκρέσο στην FDD Action.
*O κ. Σινάν Σίντι είναι εξωτερικός ανώτερος συνεργάτης στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD).
Και οι δύο συνεργάζονται με το Κέντρο Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Ισχύος (CEFP) και το Κέντρο Πολιτικής και Στρατιωτικής Ισχύος (CMPP) του FDD. Ακολουθήστε τους στο X @SinanCiddi και @Ty_D_Stapleton.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!