File Photo: Εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας διαχείρισης ενέργειας της Exxonmobil. Φωτογραφία: Πηγή www.exxonmobil.com
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας ExxonMobil για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, γράφουν οι Financial Times.
Οι δημοσιογράφοι Adam Samson και Jamie Smyth σημειώνουν ότι η χώρα, η οποία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο, επιδιώκει να οικοδομήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού» που θα την κάνει λιγότερο εξαρτημένη από οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο, αναφερόμενοι σε συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Alparslan Bayraktar σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα απέρριψε το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον συμφώνησε να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έρχονται επίσης καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επανατοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Η Τουρκία θα εξασφάλιζε έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, είπε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι το σύμφωνο μπορεί να διαρκέσει για μια δεκαετία. Ο Bayraktar είπε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας της Exxon ήταν ακόμη υπό συζήτηση, αλλά 2,5 εκατομμύρια τόνοι LNG που αποστέλλονται στην Τουρκία θα κοστίζουν επί του παρόντος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις τιμών από την υπηρεσία δεδομένων Argus.
Οι υπό συζήτηση 2,5 εκατομμύρια τόνοι LNG θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν περίπου το 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της FT που βασίζονται σε στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 5 εκατομμύρια τόνους LNG από τις ΗΠΑ στην «spot» αγορά όπου αγοράζεται και πωλείται ενέργεια για επικείμενη παράδοση, είπε ο Bayraktar.
Από την πλευρά της η Exxon είπε ότι είχε αρχικές συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με πιθανές ευκαιρίες LNG, αλλά δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της εμπορικής στρατηγικής της. Η Άγκυρα, η οποία είχε επίσης ρωτήσει άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ για συμφωνίες LNG, επιδιώκει να «διαφοροποιήσει» τις προμήθειες φυσικού αερίου της πριν λήξουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με τη Ρωσία το 2025 και αυτά με το Ιράν τον επόμενο χρόνο, είπε ο Bayraktar.
Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία. Τα νοικοκυριά επωφελούνται επίσης από μεγάλες και δαπανηρές επιδοτήσεις φυσικού αερίου μέσω της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Botaş.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% της κατανάλωσής της πέρυσι, η οποία έφτασε κυρίως με αγωγούς. Η Άγκυρα έχει επί του παρόντος μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG με την Αλγερία και το Ομάν. Η Τουρκία έχει διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς, οικονομικούς και τουριστικούς δεσμούς με τη Ρωσία ακόμη και όταν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ απέφευγαν τη Μόσχα μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Η Μόσχα είναι επίσης ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Τουρκίας και θα είναι ιδιοκτήτης και εκμετάλλευση του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, που βρίσκεται υπό κατασκευή, στις ακτές της Μεσογείου. Η Ρωσία, μαζί με τη Νότια Κορέα, έχουν και οι δύο «σοβαρό ενδιαφέρον» για ένα παρόμοιο πυρηνικό έργο στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Bayraktar Ο τελευταίος υπερασπίστηκε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι «ανταγωνιστικές» ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία βοήθησαν την Τουρκία να αποφύγει την ενεργειακή κρίση που έπληξε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την έναρξη του πολέμου.
Ο Bayraktar πρόσθεσε ότι η Τουρκία είχε κάνει συντονισμένη προσπάθεια να επεκτείνει την υποδομή της για την παραλαβή και αποθήκευση LNG. Περίπου το 30% των τουρκικών εισαγωγών φυσικού αερίου πέρυσι ήταν LNG από 15% το 2014.
Η Τουρκία έχει επίσης ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης τοποθεσίας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και γεωτρήσεων πετρελαίου στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Η χώρα μπορεί αργότερα αυτό το έτος να αρχίσει τις έρευνες για πετρέλαιο και στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Bayraktar. Ενώ τα τοπικά έργα κάλυπταν μόνο ένα μικρό κλάσμα των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας επί του παρόντος, είχαν τη δυνατότητα να «αλλάξουν αρκετά το παιχνίδι για εμάς», εξήγησε ο Bayraktar σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Financial Times [Turkey in talks with ExxonMobil over multibillion-dollar LNG deal]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Hellasjournal – Newsletter
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!