Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Γιατί ενώ είμαι σε σχέση νιώθω μοναξιά;

Γιατί ενώ είμαι σε σχέση νιώθω μοναξιά;


Για πολλά χρόνια στην κοινωνία μας, οι σταθερές σχέσεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την ολοκλήρωση της ζωής. Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ότι χρειαζόμαστε τις σχέσεις για να είμαστε ευτυχισμένοι ή για να μην αισθανόμαστε μόνοι;

Από τη μία πλευρά, όταν βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση, εξ ορισμού, οι άνθρωποι έχουν ένα άλλο άτομο με το οποίο μπορούν να περνούν χρόνο, να εμπιστεύονται και να λύνουν τα προβλήματά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η σύγχρονη ποπ κουλτούρα καλεί τους εραστές, τους συντρόφους και τους καλύτερους φίλους να “βρουν τον άλλο τους εαυτό”. Για να ξεπεράσετε τη μοναξιά, χρειάζεστε πάντα έναν άλλο εαυτό.

Ωστόσο, η ζωή δεν ακολουθεί πάντα την τάση της ρομαντικής κωμωδίας. Οι σταθερές σχέσεις μπορεί να δημιουργούν μοναξιά αντί να την αποτρέπουν, καθώς δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, το 31% των παντρεμένων και το 29% των ατόμων με σταθερή σχέση δήλωσαν ότι αισθάνονται μοναξιά. Το ζήτημα της μοναξιάς είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο σύνθετο και υπερβαίνει το να μοιράζεσαι τη ζωή σε μια στενή σχέση.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς εκδηλώνεται η μοναξιά στις προσωπικές και ιδιαίτερα στις ρομαντικές σχέσεις.

1. Οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι θέλετε το δικό σας “χώρο” σε μια σχέση. Και ο σύντροφός σας μπορεί να θέλει τον ίδιο χώρο και χρόνο για τον εαυτό του. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να κάθεται κοντά σας στο σπίτι, δεν σας αγγίζει πολύ ή δεν θυμάται πολλά από αυτά που συζητάτε, είναι πιθανό να μην ικανοποιούνται οι βασικές σας ανάγκες και επομένως να νιώθετε μοναξιά.

2. Απουσία μικρών πράξεων αγάπης

Ίσως έχετε ακούσει για τη “θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού”, η οποία αναφέρεται στο “ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού” ως ένδειξη αγάπης. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μικρές πράξεις αγάπης που κάνει ο ένας σύντροφος για τον άλλον χωρίς προηγούμενη συμφωνία. Συγκεκριμένα, ο σύντροφός σας σας ξεφλουδίζει ένα πορτοκάλι ή σας σερβίρει τον πρωινό σας καφέ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αρκετά στενή σχέση μεταξύ των δύο τους και η απώλεια αυτών των μικρών πράξεων μπορεί να προκαλέσει μοναξιά.

3. Όταν η μοναξιά δεν οδηγεί σε σχέσεις

Αν αισθάνεστε ότι σας κατακλύζουν παρόμοια συναισθήματα, προσπαθήστε να αποκρυπτογραφήσετε τι αισθάνεστε. Ασυνείδητα, τα συναισθήματά σας μπορεί να έχουν βαθιές ρίζες στην παιδική σας ηλικία ή στη συμπεριφορά των γονιών σας που σας πλήγωσε ή αμφισβήτησε την ταυτότητά σας. Αν λέτε συχνά πράγματα όπως “κανείς δεν με καταλαβαίνει”, ίσως θελήσετε να ψάξετε βαθιά στην ανατροφή σας για την αιτία.

4. Πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

Αν έχετε επίγνωση της μοναξιάς σας, έχετε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για να την αντιμετωπίσετε. Ξεκινήστε τηρώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο. Παρατηρώντας τις καθημερινές σας σημειώσεις, θα είναι πιο εύκολο να διαπιστώσετε αν όλα αυτά προέρχονται μόνο από εσάς ή αν συνδέονται άμεσα και με το σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα στη σχέση, θα είναι πιο εύκολο να τα εκφράσετε στοχευμένα και συνειδητά, χωρίς να κατηγορείτε άμεσα -συχνά χωρίς λόγο- τον άλλον.

5. Επικοινωνία των αναγκών τη σωστή στιγμή

Όλοι αντιμετωπίζουμε προσωπικά προβλήματα εκτός από τα κοινά προβλήματα στις σχέσεις μας, οπότε αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας για ένα θέμα που σας κάνει να νιώθετε μοναξιά, προσπαθήστε να το επικοινωνήσετε όταν εκείνος είναι χαλαρός, δηλαδή συγκεντρωμένος σε εσάς.

6. Κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα μακριά κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνάτε μαζί

Στην πιεστική καθημερινότητά μας, ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι μαζί είναι πολύτιμος. Κάντε λοιπόν κάθε λεπτό να μετράει, μακριά από εξωτερικούς παράγοντες και περισπασμούς όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να αγγίζετε, να κοιτάζετε ο ένας τον άλλον, να απολαμβάνετε ένα γεύμα ή μια ταινία χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από περιττές πληροφορίες.

7. Εξετάστε το ενδεχόμενο ψυχοθεραπείας

Εάν, παρ’ όλα αυτά, η έντονη, διαπεραστική μοναξιά επιμένει και είναι ανεξέλεγκτη, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ψυχοσωματικό θεραπευτή. Ειδικότερα, η συσσωρευμένη απογοήτευση και η απογοήτευση μπορεί να σας γεμίσει με εκνευρισμό και λύπη και, μακροπρόθεσμα, να καταστρέψει τη σχέση σας. Από την άλλη πλευρά, αν το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση, η προσπάθεια θεραπείας ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση της σχέσης στο σύνολό της.

Τελικά, αν ακούσετε τις ανάγκες σας και προσπαθήσετε να έχετε υπομονή, θα οδηγηθείτε πάντα σε μια λύση. Είτε πρόκειται για την εξέλιξη του εαυτού σας και της σχέσης σας είτε για την αποδέσμευση από μια σχέση που έχει κλείσει τον κύκλο της. Όπως και να έχει, η μοναξιά είναι το δικό σας συναίσθημα και πρέπει να το ακούσετε και να το υπακούσετε.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αν είμασταν στη Σουηδία, την Νορβηγία ή την Εσθονία, σίγουρα αυτό το άρθρο δεν θα το κάναμε.Γιατί εκεί οδηγοί μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σημασία που έχει για τον Ολυμπιακό το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής (24/11, 20:30, Cosmote Sport 1) με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σέντρα και πάλι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μετά τη διακοπή τους για τους αγώνες των εθνικών ομάδων στο Nations League. Η Super League επιστρέφει...