Η συνταγή της Αργυρώς
Τα ντολαμαδάκια γιλαντζί είναι από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα φαγητά, τα οποία ταιριάζουν άψογα και σε ένα πασχαλινό τραπέζι. Μιας, λοιπόν, που οι γιορτές πλησιάζουν, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει τον πιο εύκολο τρόπο για να τα φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε!
PGRpdiBzdHlsZT0iaGVpZ2h0OjYwMHB4IWltcG9ydGFudDt6LWluZGV4OjEwMCIgY2xhc3M9InN0aWNreS1iYW5uZXIiPg0KICAgICAgPGRpdiBpZD0ic2FzXzgwMjY4Ij48L2Rpdj4gICAgICA8L2Rpdj4=
Η πιο νόστιμη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί
Υλικά
- 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
- 350 γρ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
- 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Προετοιμασία
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.
Το ρύζι
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
- Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι , για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.
Η γέμιση
- Ψιλοκοβουμε το ανηθο το δυόσμο και το μαϊντανό.
- Κραταμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστουν
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
- Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.
TIP: Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλοτριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα τα κάνει πολύ αφράτα.
Το τύλιγμα
- Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.
- Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.
Δείτε επίσης: Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και γέμιση μούρλια – Η πασχαλινή συνταγή της Αργυρώς
Στην κατσαρόλα
- Οταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.
- Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που βάλαμε στη γέμιση.
- Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
- Τα καλύπτουμε με σειρά αμπελόφυλλα.
- Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
- Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.
- Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει,περίπου 2 φλ.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.
- Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισόκρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
- Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά.
Πηγή: argiro.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!