Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Οι Ισπανοί ειδικοί της αγοράς αναλύουν: Οι λόγοι για την απότομη πτώση των τιμών του ελαιολάδου, τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες (Α΄ μέρος)

Οι Ισπανοί ειδικοί της αγοράς αναλύουν: Οι λόγοι για την απότομη πτώση των τιμών του ελαιολάδου, τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες (Α΄ μέρος)


Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ισπανία; Μια ντουζίνα ειδικοί, οι επικεφαλής  επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών), και φορέων, αυτών που παράγουν, εκπροσωπούν, διαπραγματεύονται, πουλούν ή αγοράζουν, διακινούν, εξάγουν, δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, αυτοί δηλαδή που πράγματι γνωρίζουν και εκφράζουν την ισπανική αγορά μιλούν επώνυμα στο Mercacei. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν πριν λίγα 24ωρα, ακριβώς στο χρονικό σημείο καμπής πριν η πραγματική αγορά ανακόψει την πτωτική της πορεία και γυρίσει σταθεροποιητικά – ανοδικά, όπως κατέγραψε το olivenews.gr [βλέπε: Ένα καλό μήνα Μάρτιο αποκάλυψε το ισπανικό ισοζύγιο ελαιολάδου (11/4), και Παρατηρητήριων τιμών ελαιολάδου (12/4/2024) και Πιο καλά κι από καλύτερα τα ισπανικά αποτελέσματα του Μαρτίου (13/4) ]. Για αυτό ακριβώς και η άποψή τους αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, επειδή ειπώθηκε ακριβώς στο μεταίχμιο.

Οι ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν ήταν οι εξής τρεις:   

1. Πιστεύετε ότι η απότομη πτώση των τιμών που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες είναι δικαιολογημένη; Ποιοι ήταν οι λόγοι που την προκάλεσαν;

2. Πώς αξιολογείτε τις ανατροπές των τιμών, ανοδικές ή πτωτικές που συμβαίνουν στον τομέα του ελαιολάδου;

3. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν οι τιμές τις επόμενες εβδομάδες;

Christopher Gallego, πρόεδρος της κοοπερατίβας (συνεταιρισμού) Jaencoop, της 2ης μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου παγκοσμίως.

«Η μείωση των τιμών δεν δικαιολογείται αν λάβουμε υπόψη τα πραγματικά αποθέματα της εμπορικής περιόδου».

1. «Ο μόνος λόγος είναι ότι έβρεξε τον Μάρτιο και αυτό επηρεάζει τις μελλοντικές προσδοκίες μερικών παραγωγών που αποφασίζουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις, δημιουργώντας μια αυξημένη προσφορά. Αυτά είναι προβλήματα που εμφανίζει ένας κατακερματισμένος κλάδος παραγωγής. Η μείωση των τιμών δεν δικαιολογείται αν λάβουμε υπόψη τα πραγματικά αποθέματα της εμπορικής περιόδου για την τρέχουσα καμπάνια, με 200.000 τόνους ελαιολάδου την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή ποσότητα πολύ περιορισμένη».

2. «Κάνει πολύ δύσκολη την κανονική και σταθερή ανάπτυξη της αγοράς για όλους τους κρίκους στην αλυσίδας».

3. «Παραμένει το γεγονός ότι η προσφορά και τα διαθέσιμα θα είναι πολύ περιορισμένα για όλες τις αγορές, ανάμεσα στις χαμηλότερες των τελευταίων ετών. Τελικά, θα εξαρτηθεί από τις εξαγωγές και την κατανάλωση που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, που θα καθορίσουν τελικά την τιμή».

Antonio Luque, πρόεδρος της Dcoop, μιας καθετοποιημένης γεωργικής  συνεταιριστικής επιχείρησης, της μεγαλύτερης στον κόσμο παραγωγού ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και της πλέον σημαντικής παραγωγού κρασιού στην Ισπανία.

«Είναι σαφές ότι κατευθυνόμαστε προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου με εξαντλημένα αποθέματα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την αγορά».

1. «Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί ενώ παράλληλα έχουμε ένα καλό ρυθμό πωλήσεων. Από εκεί και πέρα, κάθε φορέας πρέπει να ορίσει την στρατηγική του. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πηγαίνουμε προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου με εξαντλημένα αποθέματα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την αγορά. Νομίζω ότι η ευτυχής συγκυρία των βροχών που είχαμε κατά τη διάρκεια του Πάσχα επηρέασε  την αγορά, η οποία συχνά κινείται σε θετικό κλίμα.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός χιλιάδων αγροτών παραγωγών, που αποφασίζουν ο καθένας τους πότε να πουλήσει. Αυτό δημιουργεί μια κατακερματισμένη προσφορά απέναντι σε λίγους αγοραστές, γεγονός που προκαλεί την πτώση, και όλα αυτά γιατί έβρεξε».

2. «Σε κάθε αγορά, οι έντονες διακυμάνσεις δεν είναι καλές. Ειδικά στο ελαιόλαδο εξαρτώμαστε πολύ από την παραγωγή απέναντι σε μια περισσότερο ή λιγότερο σταθερή ζήτηση. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του νερού, ιδίως όταν υπάρχουν εποχές ξηρασίας επειδή τελικά αυτό μας επηρεάζει όλους: παραγωγούς, εμπόρους, βιομηχανία, καταναλωτές. Το ιδανικό  είναι μια τιμή, κερδοφόρα και προσιτή για όλους».

3. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί η ζήτηση».

Pedro J. Garrido, πρόεδρος τη Commercial Agent Garrido Hermanos, CB, εμπορικής εταιρείας εξειδικευμένης σε όλη τη γκάμα από έλαια, λίπη και τα  παράγωγά τους.

«Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τη γεωργία με ορίζοντα την επόμενη σοδειά και μια προσφορά μεγαλύτερη από τη ζήτηση μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν προκαλέσει την πτώση τιμών».

1. «Λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα του ελαιολάδου μέχρι την επόμενη εμπορική περίοδο και τα μηνιαία στοιχεία πωλήσεων που δημοσιεύονται, τα οποία αν συνεχίσουν  στα ίδια επίπεδα θα οδηγήσουν σε μια πολύ ισορροπημένη μετάβαση από την φετινή στην επόμενη εκστρατεία 2024/25, συμπερασματικά είναι δύσκολο να βρεθεί μια δικαιολογία για αυτή τη δραστική πτώση τιμών που παρατηρούμε αυτήν την εποχή. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τη γεωργία με ορίζοντα την επόμενη σοδειά και μια προσφορά μεγαλύτερη από τη ζήτηση μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν προκαλέσει την πτώση τιμών».

2. «Καταλαβαίνω τις διακυμάνσεις σαν ένα απαραίτητο εργαλείο για τη ρύθμιση των τιμών για την αποφυγή ελλείψεων οποιουδήποτε προϊόντος που υπόκειται σε μείωση ή αύξηση της παραγωγής του λόγω εξωτερικών παραγόντων στην αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο,  οι απότομες διακυμάνσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι επιθυμητές για τη σωστή λειτουργία της αγοράς».

3. «Μόλις η ζήτηση κάνει την εμφάνισή της αντισταθμίζεται από την προσφορά ώστε να εξοφληθούν οι παραγωγοί, επομένως η πτώση των τιμών θα πρέπει να σταματήσει και να τείνει στη σταθεροποίηση. Τα δεδομένα των πωλήσεων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, [βλ. Πιο καλά κι από καλύτερα τα ισπανικά αποτελέσματα του Μαρτίου],   θα προκαλέσουν μια τάση  της αγοράς να πάει προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη».

Jose Gilabert, πρόεδρος της SCA San Vicente de Mogón που αποτελείται αποκλειστικά από ελαιοπαραγωγούς αφοσιωμένους στην αριστεία του
παρθένου ελαιολάδου.

«Μια τόσο απότομη πτώση των τιμών δεν δικαιολογείται»

1. «Μια τόσο απότομη πτώση των τιμών δεν δικαιολογείται. Οι λόγοι που την προκάλεσαν ήταν η μεταβολή στις καιρικές συνθήκες και οι επιλογές των ίδιων των ελαιοπαραγωγών. Η οποιαδήποτε νέα κατάσταση που μεταβάλλει τις τιμές μπορεί να έχει ένα αντίκτυπο αναμόχλευσης. Αν υπάρξει αύξηση στις πωλήσεις (ζήτηση), θα μπορούσαμε να φτάσουμε το καλοκαίρι με πολύ λίγα αποθέματα οπότε θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέες πιο σοβαρές εντάσεις».

2. «Οι διακυμάνσεις των τιμών δεν είναι καλές για κανέναν και τελικά δημιουργούν ανισορροπίες. Κάνω την αυτοκριτική μου υπό την έννοια ότι εμείς οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί -που πουλάμε το ελαιόλαδο- είμαστε οι πρώτοι που ενώ αναλύουμε τα δεδομένα ωστόσο δεν αφήνουμε να μας επηρεάζουν οι πωλήσεις και η ζήτηση των καταναλωτών».

3. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι για ένα βροχερό Απρίλιο και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα νερού, άρα η επόμενη σοδειά, αυτή που θα είναι διαθέσιμη από το Νοέμβριο του 2024, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μια μεγάλη σοδειά. Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το λίγο ελαιόλαδο που υπάρχει στην Ισπανία και στον κόσμο. Το λογικό είναι ότι αν επιτευχθεί μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, με ικανοποιητικές πωλήσεις ελαιολάδων (κατανάλωση συν εξαγωγές), τότε οι τιμές θα ανακάμψουν στα προηγούμενα πριν από πριν ένα μήνα επίπεδα. Ανάλογα με τις προβλέψεις για την επόμενη σοδειά, και όσο αυτή θα πλησιάζει – αν είναι μια μεσαία παραγωγή- τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια προοδευτική προσαρμογή των τιμών».

Gonzalo Guillén, CEO και γενικός διευθυντής της Acesur, μιας από τις μεγαλύτερες ισπανικές βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδων.

«Από την άποψη της πραγματικής διαθεσιμότητας του ελαιολάδου, μια απότομη αλλαγή στις τιμές δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή»

1. «Η πτώση των τιμών είναι δικαιολογημένη αν την αναλύσουμε από δύο οπτικές γωνίες. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί, αντιμέτωποι με την έλευση των βροχών και μια προβλέψιμη μεσαία-υψηλή σοδειά για την επόμενη εμπορική περίοδο 2024/25, έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τα ελαιόλαδά τους στις τρέχουσες τιμές. Επίσης, υπάρχει η πιεστική οικονομική ανάγκη από μέρους των ελαιοτριβείων να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των μη συνεταιρισμένων, ιδιωτών, ελαιοπαραγωγών,  που ζητούν να κάνουν εκκαθάριση στα ελαιόλαδά τους.

Εάν αναλύσουμε την αγορά από την άποψη της πραγματικής διαθεσιμότητας του ελαιολάδου, μια απότομη αλλαγή στις τιμές δεν έχει νόημα τώρα, καθώς, με τις μέσες πωλήσεις που παρατηρούμε βαδίζουμε προς ένα σενάριο «τεχνικού αποθέματος» στο τέλος της εμπορικής περιόδου. Το υπάρχον ελαιόλαδο θα πωληθεί στην τιμή που ζητείται και η ζήτηση φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη».

2. «Οι μεταβολές των τιμών όταν είναι απότομες είναι πάντα αρνητικές, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας συνεκτικής εμπορικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στην πιστότητα των καταναλωτών, ειδικά στο διεθνές πεδίο».

3. «Θα εξαρτηθούν από τις πωλήσεις. Αναμένουμε πωλήσεις περίπου στο μέσο επίπεδο της περιόδου Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ένα ιστορικό ελάχιστο αποθεμάτων. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι μέχρι την έναρξη της νέας καμπάνιας, δηλαδή τον Οκτώβριο, η αγορά πρέπει να παραμείνει στα μέσα επίπεδα που είχαμε τον Ιανουάριο-Μάρτιο. Αλλά εδώ τα πάντα είναι απρόβλεπτα».

(αύριο θα συνεχίσουμε με το Β΄μέρος και τις υπόλοιπες συνεντεύξεις)

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής της League Phase του Champions League. Η Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται αυτήν την ώρα στην έδρα της...

Μαγαζίνο

Ίσως πρόκειται για μια από τις χειρότερες κατηγορίες γονιών, αφού η στάση τους αυτή έχει τρομερά αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού και στην...