Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σονιάδου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: «Οι δανειολήπτες πληρώνουν το δυσβάσταχτο 70% που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας»

Σονιάδου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: «Οι δανειολήπτες πληρώνουν το δυσβάσταχτο 70% που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας»


Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη κρίσιμη συζήτηση στον Άρειο Πάγο, στις 19 Απριλίου, της συλλογικής αγωγής 1.600 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά συγκεκριμένης Τράπεζας. Για τη νέα δικαστική μάχη και το τι προσμένουν τα μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ΣΥΔΑΝΕΦ, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει, μίλησε η Δέσποινα Σονιάδου.

«Από το 2006 -’07 που χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια φτάσαμε μέχρι σήμερα να μετράμε περίπου τα 15 χρόνια με μια ισοτιμία, η οποία ξεκίνησε από το 1,67 και σήμερα είναι κάτω από το 1 προς 1. Αυτό σημαίνει ένα 70% στο κεφάλαιο και όχι στον τόκο. Ο τόκος είναι άλλο μέρος του δανείου» ανέφερε η κα Σονιάδου στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη περιέγραψε τον δικαστικό αγώνα που δίνουν 70.000 και πλέον δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου που είναι εγκλωβισμένοι σε δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, τα οποία με δυσκολία μπορούν να αποπληρώσουν.

Η κα Σονιάδου αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο να αποσταλούν από τον ΑΠ προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δανειολήπτης πληρώνει πλέον την καταχρηστικότητα των όρων του δανείου

«Ένα δάνειο που ήταν διάρκειας 20 ετών που στη διάρκεια του αποπληρώνεται κανονικά και λήγει στα 4 χρόνια αυτή τη στιγμή πληρώνει την καταχρηστικότητα. Έχουν πληρωθεί οι τόκοι του και το κεφάλαιο και αυτή τη στιγμή αποπληρώνει αυτό το δυσβάσταχτο το 70% που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΔΑΝΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει βγάλει νομολογία για τα δάνεια αυτά, γιατί από όλες τις χώρες όπου χορηγήθηκε αυτό το δάνειο προώθησαν προδικαστικά ερωτήματα, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει παράξει πλέον νομολογία».

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως εξήγησε, «δεν είχαν προσυμβατική ενημέρωση οι δανειολήπτες γιατί αν είχαν δεν θα το επέλεγε κανένας ως τραπεζικό προϊόν».

Μάλιστα, όπως τόνισε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι έβγαλε καταχρηστική πλέον αυτή τη ρήτρα της ισοτιμίας με συνέπεια σε άλλες χώρες να ακυρώνεται αυτή η ρήτρα ως καταχρηστική.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τώρα, η ανακύκλωση τηγανέλαιου γίνεται πιο εύκολη από ποτέ, μέσω μιας εφαρμογής που το παραλαμβάνει από την πόρτα του σπιτιού μας Εσείς τι κάνετε...

ΕΛΛΑΔΑ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Κατά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ, υπογράφοντας Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA)....