Ο κύριος όγκος της φυσικής διατροφής ενός κουνελιού πρέπει να αποτελείται από σανό ή τριφύλλι καλής ποιότητας, ανάλογα με το αντίστοιχο μέγεθος του σώματός τους. Το χορτάρι σανό είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατροφής ενός κουνελιού και πρέπει να του παρέχετε συνέχεια έτσι ώστε να τρώει. Το μάσημα σανού είναι καλό για τα δόντια ενός κουνελιού, τα οποία συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και πρέπει να φθείρονται φυσικά.
Μόλις το κουνέλι σας εφοδιαστεί με το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του, δηλαδή με σανό, επιλέξτε κάποιο από τη λίστα λαχανικών παρακάτω.
Η διατροφή του κουνελιού σας πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία από τα ακόλουθα χόρτα:
Σπαράγγι
Κινέζικο λάχανο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Φύλλα μπρόκολου
Σέλινο
Λαχανίδες
Φύλλα και μίσχοι κουνουπιδιού
Ραδίκι
Κολίανδρο
Φρέσκο κολοκυθάκι
Αγγούρι
Μαρούλι – Romaine ή με σκούρο φύλλο
Παστινάκι
Ραπανάκι
Κόκκινο λάχανο
Ρόκα
Πιπεριές για σαλάτες
Λάχανο Σαβοΐ
Γογγύλια
Σπανάκι
Κάρδαμο
Τα κουνέλια μπορούν να τρώνε ή να βόσκουν φρέσκα φυτά βοτάνων, όπως:
Βασιλικός
Κολίανδρο
Άνηθο
Μέντα
Μαϊντανός
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
Φασκόμηλο
Θυμάρι
Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε το κουνέλι σας
Μούσλι
Το μούσλι δεν πρέπει να χορηγείται σε κουνέλια, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια τους αλλά και στο πεπτικό σύστημα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν συνιστώνται για τα κουνέλια, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και τερηδόνα.
Κορυφές πατάτας και πατάτα
Οι πατάτες γενικά δεν παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία των κουνελιών, καθώς είναι διατροφικά συμπυκνωμένες.
Ραβέντι (συμπεριλαμβανομένων των φύλλων)
Το ραβέντι μπορεί να είναι δηλητηριώδες για τα κουνέλια.
Φύλλα ντομάτας
Αν και η σάρκα είναι ασφαλής για κατανάλωση, οι πράσινοι μίσχοι των φυτών τομάτας και τα φύλλα περιέχουν σολανίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αδιαθεσία στα κουνέλια.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!