Το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι σχεδιάζει να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες συστήματα από τα Windows στο Linux. Η ανακοίνωση αυτή συνδέεται με υφιστάμενα σχέδια μετάβασης της τοπικής κυβέρνησης από το Microsoft Office στο LibreOffice, το οποίο είναι επίσης λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Το 2021, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει 25.000 υπολογιστές στο LibreOffice έως το 2026. Τότε, οι αρχές του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν είχαν ανακοινώσει ότι δοκίμαζαν ήδη το LibreOffice επί δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση του κρατιδίου έχει προχωρήσει ήδη στα πρώτα βήματα του σχεδίου για τη μετάβαση σε δωρεάν συστήματα ανοιχτού λογισμικού, εξέλιξη που θα επηρεάσει περίπου 30.000 εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση, στους οποίους θα παρέχονται προγράμματα μετεκπαίδευσης. Ως προς το LibreOffice, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ορισμένες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν εξειδικευμένο λογισμικό, οπότε σε αυτές η μετάβαση σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Το 2021, ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, τότε υπουργός της κυβέρνησης του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Heise είχε περιγράψει το ενδιαφέρον της τοπικής κυβέρνησης για τη μετάβαση αυτή, σχολιάζοντας τις υψηλές απαιτήσεις των Windows 11 σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέμα στους παλαιότερους υπολογιστές, αντίθετα με το Linux.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα πάψει να χρησιμοποιεί τα Sharepoint και Exchange/Outlook της Microsoft, προτιμώντας τις προτάσεις ελεύθερου λογισμικού Nextcloud και Open-Xchange, καθώς και το Mozilla Firebird σε συνδυασμό με το Uninvention.
Εξηγώντας την απόφαση, η ανακοίνωση στέκεται στην ενισχυμένη ασφάλεια σε επίπεδο ΙΤ, την οικονομία και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων συστημάτων, ως τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση του κρατιδίου πως θα προκύψουν από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κυβέρνηση είναι η διογκούμενη εξάρτηση από υπηρεσίες cloud, επισημαίνοντας ότι προκύπτει μια κατάσταση όπου οι χρήστες δεν έχουν καμία επίδραση πάνω στη ροή των δεδομένων και το κατά πόσο τα δεδομένα αυτά διοχετεύονται σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν προσδοκά ότι η μετάβαση σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα εξοικονομήσει κεφάλαια από την αγορά αδειών χρήσης, τα οποία θα διοχετευτούν σε “πραγματικές προγραμματιστικές υπηρεσίες για την ψηφιακή οικονομία μας”, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν δεν είναι η πρώτη περίπτωση όπου τοπική κυβέρνηση επιχείρησε να μεταβεί στο Linux και γενικότερα σε λογισμικό ελεύθερου κώδικα. Πέρα από χώρες που έχουν άλλους λόγους να θέλουν να αποφεύγουν λογισμικό αμερικανικής προέλευσης, όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, ακόμη και η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σχέδια για μετάβαση στο Linux εως το 2026, ενώ η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ήδη από το 2018.
Δεν έχουν στεφθεί, όμως, όλες οι προσπάθειες με επιτυχία. Η Βιέννη επιχείρησε να μεταβεί σε μια διανομή βασισμένη στο Debian το 2005, όμως εγκατέλειψε τη μετάβαση το 2009. Νωρίτερα, το 2003, το Μόναχο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να περάσει περίπου 14.000 υπολογιστές από τα Windows στο Linux. Το πρόγραμμα μετάβασης ολοκληρώθηκε το 2013, όμως τα υψηλά κόστη που προέκυψαν και η δυσαρέσκεια των χρηστών υποχρέωσαν το Μόναχο το 2017 να ανακοινώσει πως θα διέθετε τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να επιστρέψει στα Windows.
Ο Άλμπρεχτ, τότε, είχε δηλώσει πως το βασικό πρόβλημα ήταν πως οι εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν αρκετά ενεργά στην όλη διαδικασία, με το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν να στοχεύει σε μια μακρά περίοδο μετάβασης με παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων, εισάγοντας το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στις υπηρεσίες που ήταν έτοιμες. Στόχος αυτής της σταδιακής μετάβασης ήταν να ενισχυθούν τα επόμενα βήματα, καθώς οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι και πολίτες να δουν στην πράξη ότι η μετάβαση αποφέρει καρπούς.
Απομένει να φανεί αν οι προβλέψεις του Άλμπρεχτ από το 2021 θα επιβεβαιωθούν έως το 2026.
-
10
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!