Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά


Το νιώθεις βουτώντας το κουτάλι σου στα σιγομαγειρεμένα, μελωμένα ρεβύθια, που μοσχοβολάνε δεντρολίβανο. Με τόσο απλά υλικά, όπως τα όσπρια, με λίγα χόρτα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο, με το τίποτα σχεδόν, γίνεται ένα φαγητό θαυμάσιο, με γεύση και μυρωδιές που σου μένουν στο μυαλό. Λιτή είναι η δίαιτα των μοναχών. Είναι όμως και θρεπτική, ουσιαστική. Και βαθιά νόστιμη. Τα μπαχαρικά δεν τα φείδεται – το κλασικό πιπέρι, το κόκκινο, γλυκό και καυτερό, η κανέλα, το κύμινο δίνουν συχνά το «παρών». Ούτε τα μυριστικά. Ρίγανες, άνηθους, δυόσμους… Οι µάγειρες στα μοναστήρια αγωνίζονται να ευχαριστήσουν όλους όσους θα καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να φτιάξουν κάτι άτονο ή αδιάφορο.

Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στα οποία εστιάζουμε εδώ, και στα θαλασσινλα / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά-2
Ο μοναχός Στέφανος με τους ταμίες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά/ Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Το είδαμε στα ταξίδια μας στο Άγιον Όρος, το είδαμε και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά όπου οι άγιοι πατέρες μαγειρεύουν μαζί με τους Βεδουίνους: η μοναστηριακή κουζίνα είναι ένα χωνευτήρι. Όσοι αναλαμβάνουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες που κοχλάζουν πάνω από τις ξυλοφωτιές μαγειρεύουν με τα υλικά του τόπου τριγύρω, και βάζουν και κάτι, ένα λιθαράκι από τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν ή έζησαν. Κι όλες αυτές οι γεύσεις έρχονται να κουμπώσουν στην ευρύτερη παράδοση του μοναστηριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κράμα με πολλές αναφορές και ιστορία μακρά. Έτσι, από το ταξίδι του Γαστρονόμου στο Σινά σας έχουμε μαζί συνταγή για τα ταμίε ή ταμίες (ta’ameya), όπως λένε τα φαλάφελ από φούλια οι μοναχοί. Εμείς τα φτιάχνουμε και στην Αθήνα, με τα δικά μας ξερά κουκιά, κι ας είναι μεγαλύτερα. Και γίνονται το ίδιο τραγανά και πεντανόστιμα. Και γίγαντες στον φούρνο με τον τρόπο που μας έμαθε ο μοναχός Επιφάνιος φτιάχνουμε, και μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ, και φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, κοκκινωπά – έχουν μπόλικο γλυκό κόκκινο πιπέρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ, υπογράφοντας Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA)....

ΚΟΣΜΟΣ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε χθες...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τον Ρόδρι στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας της για το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό υποστηρίζουν τα ισπανικά ΜΜΕ και μάλιστα τονίζουν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει τον Σωκράτη Φάμελλο στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε σε...