Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά

6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά


Το νιώθεις βουτώντας το κουτάλι σου στα σιγομαγειρεμένα, μελωμένα ρεβύθια, που μοσχοβολάνε δεντρολίβανο. Με τόσο απλά υλικά, όπως τα όσπρια, με λίγα χόρτα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο, με το τίποτα σχεδόν, γίνεται ένα φαγητό θαυμάσιο, με γεύση και μυρωδιές που σου μένουν στο μυαλό. Λιτή είναι η δίαιτα των μοναχών. Είναι όμως και θρεπτική, ουσιαστική. Και βαθιά νόστιμη. Τα μπαχαρικά δεν τα φείδεται – το κλασικό πιπέρι, το κόκκινο, γλυκό και καυτερό, η κανέλα, το κύμινο δίνουν συχνά το «παρών». Ούτε τα μυριστικά. Ρίγανες, άνηθους, δυόσμους… Οι µάγειρες στα μοναστήρια αγωνίζονται να ευχαριστήσουν όλους όσους θα καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να φτιάξουν κάτι άτονο ή αδιάφορο.

Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στα οποία εστιάζουμε εδώ, και στα θαλασσινλα / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
6 μοναστηριακές συνταγές με όσπρια, απλές, αλλά με μεγάλη νοστιμιά-2
Ο μοναχός Στέφανος με τους ταμίες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά/ Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Το είδαμε στα ταξίδια μας στο Άγιον Όρος, το είδαμε και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά όπου οι άγιοι πατέρες μαγειρεύουν μαζί με τους Βεδουίνους: η μοναστηριακή κουζίνα είναι ένα χωνευτήρι. Όσοι αναλαμβάνουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες που κοχλάζουν πάνω από τις ξυλοφωτιές μαγειρεύουν με τα υλικά του τόπου τριγύρω, και βάζουν και κάτι, ένα λιθαράκι από τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν ή έζησαν. Κι όλες αυτές οι γεύσεις έρχονται να κουμπώσουν στην ευρύτερη παράδοση του μοναστηριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κράμα με πολλές αναφορές και ιστορία μακρά. Έτσι, από το ταξίδι του Γαστρονόμου στο Σινά σας έχουμε μαζί συνταγή για τα ταμίε ή ταμίες (ta’ameya), όπως λένε τα φαλάφελ από φούλια οι μοναχοί. Εμείς τα φτιάχνουμε και στην Αθήνα, με τα δικά μας ξερά κουκιά, κι ας είναι μεγαλύτερα. Και γίνονται το ίδιο τραγανά και πεντανόστιμα. Και γίγαντες στον φούρνο με τον τρόπο που μας έμαθε ο μοναχός Επιφάνιος φτιάχνουμε, και μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ, και φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, κοκκινωπά – έχουν μπόλικο γλυκό κόκκινο πιπέρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Ελλάδα

Πραγματοποιείται σήμερα, παρουσία του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια, η καθέλκυση της «Νέαρχος», δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ – γνωστής ως Belh@rra – κλάσης «Κίμων» που...