Με τον ορίζοντα της πλήρους εξυγίανσης, τα «κόκκινα» δάνεια μετακινούνται από σταθμό (τράπεζες) σε σταθμό (servicers), με άγνωστο Χ τελικά. Παρά τις θεαματικές βελτιώσεις που έφεραν τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό -και μάλιστα κάτω του 5%, όταν στο τέλος του 2015 ήταν 58%- τα εν λόγω δάνεια απλώς άλλαξαν χέρια.
Σήμερα από τα 90 δισ. ευρώ υπολοίπων «κόκκινων» δανείων, τα 70 εκατ. ευρώ είναι φυσικά εκτός τραπεζών, πλην όμως παραμένουν στην οικονομία. Περίπου 62 δισ. ευρώ εξ αυτών είναι ήδη στην ομπρέλα του «Ηρακλή» (η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει νέες τιτλοποιήσεις 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον), 11,7 δισ. ευρώ έχουν παραμείνει στις τράπεζες (με στόχο να τιτλοποιηθούν/πωληθούν/διαγραφούν) και τα υπόλοιπα είναι σε καθυστέρηση λιγότερη του τριμήνου.
Το στοίχημα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος θα έχει πετύχει όταν τα δάνεια αυτά, έχοντας «πρασινίσει» μέσα από ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, αναχρηματοδοτήσεις και κεφαλαιακές ενισχύσεις, συχνά και με αλλαγές εταιρικής δομής και νέα business plans (όταν αφορά ΜμΕ και επιχειρηματικά), θα μπορέσουν να επιστρέψουν ως υγιή στην οικονομία, συνεχίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη ενός κύκλου δραστηριότητας.
Επειδή αυτό είναι το ζητούμενο για όλους, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα Αρχή έχει τον πρωτεύοντα ρόλο να προχωρεί, όπως και κάνει ανά τακτά διαστήματα, σε ιδιαίτερες συστάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση: αναχρηματοδοτήσεις. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας, δεν έχουμε δεχθεί ούτε ένα αίτημα για αναχρηματοδότηση… ούτε ένα αίτημα, επιμένουν με νόημα, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επέκταση σε όσες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων το επιθυμούν, να λάβουν ειδική άδεια.
Με την ευκαιρία επικαιροποίησης της άδειας λειτουργίας τους, οι εν λόγω εταιρείες (servicers) είχαν την ευκαιρία, αν ήθελαν, να επεκτείνουν το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και στο κομμάτι του refinancing, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή αλλά και δρομολογούμενη επιστροφή «πρασινισμένων» δανείων στην οικονομία. Αυτό βέβαια σημαίνει πολλαπλάσιο μετοχικό κεφάλαιο. Αντί για τα 100.000 ευρώ της διαχείρισης, απαιτούνται 4,5 εκατ. ευρώ -λογικό κεφάλαιο για να καλύπτει αναχρηματοδοτήσεις. Αλλά εκεί είναι που δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όπως φάνηκε τελικά και επισήμως.
18 αιτήματα για επικαιροποίηση της άδειας
Από τις 23 εταιρείες του χώρου, οι 18 υπέβαλαν αίτημα για επικαιροποίηση της άδειας λειτουργίας τους, για το κομμάτι της διαχείρισης και μόνο. Άλλες τέσσερις δήλωσαν ότι παραχωρούν οικειοθελώς την άδειά τους και αποχωρούν από την αγορά και πιθανότατα κάτι ανάλογο θα πράξει άλλη μια εταιρεία.
Ένας λόγος έχει σχέση με το γεγονός ότι ήδη οι servicers καλύπτουν τα έσοδά τους, εισπράττοντας προμήθειες για τη διαχείριση των δανείων, χωρίς να μπαίνουν στη στενωπό της αναχρηματοδότησης. Ένας άλλος λόγος μπορεί να σχετίζεται με τις δυσκολίες που περιλαμβάνει αυτό το αντικείμενο και φυσικά το ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβει η εταιρεία προχωρώντας στην αναχρηματοδότηση, αν και αυτό δεν θα γίνεται αυθαίρετα, αλλά κατόπιν ενός εφαρμόσιμου ή καλύτερα βιώσιμου business plan.
Μέχρι σήμερα αυτός μοιάζει να είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην οικονομία δανείων που λόγω οικονομικής κρίσης «κοκκίνισαν». Και ίσως η μόνη ευκαιρία συνεπών δανειοληπτών να επαναχρηματοδοτηθούν από το σύστημα. Σε αυτό έρχεται προσθετικά να λειτουργήσει θετικά το παράθυρο που ανοίγει ο νέος Νόμος, δίνοντας άδεια για μικροπιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα και ΜμΕ, από μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!