Υπέρ της άρσης της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στο WhatsApp, ψήφισε την Τρίτη το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνοχώρου στο Ιράν.
Η απαγόρευση ίσχυε για πάνω από δύο χρόνια και σύμφωνα με σχετική δήλωση «η απαγόρευση του WhatsApp και του Google Play ήρθη ομόφωνα κατά την ψηφοφορία των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου» μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Πρόσθεσε πως είναι το πρώτο στάδιο του σχεδίου που έχει στόχο την άρση των περιορισμών.Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Επικοινωνιών Σατάρ Χασεμί που έκανε λόγο για «πρώτο βήμα προς την άρση των περιορισμών στο Διαδίκτυο με συναίνεση».
Μετά τις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί το 2022, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά την απαγόρευση του Youtube, του Facebook, του Telegram, του Twitter και του Tiktok.
Η κίνηση της απαγόρευσης προκάλεσε αντιπαράθεση στο Ιράν, με τους επικριτές τους να υποστηρίζουν ότι είναι δαπανηρές για τη χώρα. «Οι περιορισμοί δεν έχουν φέρει τίποτα άλλο παρά οργή και πρόσθετο κόστος για τους πολίτες» ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Αλί Ραμπιέι σε ανάρτησή του.
«Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν πιστεύει στην κατάργηση των περιορισμών και δεν θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις είναι προς το συμφέρον του λαού και της χώρας» σημείωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος για τις στρατηγικές υποθέσεις.
Αντιδράσεις για την άρση
Άλλοι, ωστόσο, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την άρση των περιορισμών.
Η εφημερίδα των μεταρρυθμιστών Shargh έγραψε ότι 136 βουλευτές από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου είχαν στείλει επιστολή στο Συμβούλιο για να καταγγείλουν το μέτρο αυτό ως «δώρο στους εχθρούς» του Ιράν.
Όπως ανέφερε οι βουλευτές ζήτησαν να επιτρέπεται η πρόσβαση σε περιορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες μόνο στην περίπτωση που «αυτές προσδίδουν σεβασμό στις αξίες της ισλαμικής κοινωνίας και τους νόμους του Ιράν».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια ενώ τον περασμένο Μάρτιο, Ιρανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε διεθνείς πλατφόρμες να εργαστούν στη χώρα εάν δεχτούν να ανοίξουν γραφεία που θα τις εκπροσωπούν σε αυτήν. Η Meta, το Instagram και το WhatsApp, απάντησαν ότι δεν έχουν πρόθεση να εγκατασταθούν στο Ιράν, μια χώρα που υπόκειται σε καθεστώς αυστηρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Σε απάντηση των περιορισμών πολλοί Ιρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) για να παρακάμψουν τους περιορισμούς. Παράλληλα, το Facebook, το X και το YouTube παραμένουν μπλοκαρισμένα από το 2009 στο Ιράν ενώ το Telegram απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση τον Απρίλιο του 2018.To Ιράν ωστόσο ανέπτυξε δικές του πλατφόρμες.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!