Η κοινοβουλευτική αυλαία της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών ‘πέφτει’, με τη συζήτηση -που ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ωρών- του ‘γαλάζιου’ πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια του δυστυχήματος, στη Βουλή.
Το πόρισμα, το οποίο δεν αποδίδει ευθύνες σε κανέναν υπουργό, παρά μόνο στον σταθμάρχη Λάρισας και τους δύο μηχανοδηγούς των μοιραίων αμαξοστοιχιών, ξεσήκωσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στηλίτευσαν το κυβερνών κόμμα για συγκάλυψη των ευθυνών για πολύνεκρο δυστύχημα.
Ήδη, κατά την τοποθέτησή του, ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης επέμεινε στα περί ανθρώπινου λάθους, τονίζοντας πως εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί.
Αυτά, δύο μέρες μετά τη συγκλονιστική τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη -και οι δύο συγγενείς θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας- έθεσαν τα αιτήματά τους ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ.
“Πήγαμε στο ΕΚ με έναν και μοναδικό σκοπό: Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία που είχαμε κάνει στην Επιτροπή Αναφορών, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. [..] Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και ό,τι αφορά παρεμβάσεις, παραλείψεις. Να επέμβουν στο θέμα της συγκάλυψης που πραγματικά μας “καίει” και στο θέμα απαξίωσης του Κράτους Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών γενικότερα. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι – γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε“ δήλωσε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, την Τρίτη το πρωί (19/3) η κ. Καρυστιανού.
Απουσία Μητσοτάκη στη συζήτηση για τα Τέμπη
Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ‘έλαμψε δια της απουσίας του’ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την ίδια ώρα βρισκόταν στην τελετή παραλαβής στρατιωτικών ελικοπτέρων MH-60 Romeo στον Μαραθώνα Αττικής, σύμφωνα και με ανάρτηση του ίδιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, στα “γαλάζια” έδρανα του κοινοβουλίου βρέθηκαν μόλις περίπου 20 βουλευτές από τους 158 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία. Μία κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως απαξίωση της κοινωνικής αγανάκτησης και οργής που έχει προκληθεί από την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών είτε ως μήνυμα “απροθυμίας” των βουλευτών να “μπουν στο κάδρο” και να στηρίξουν το πόρισμα, που εγκρίθηκε αποκλειστικά από τη ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα κυβερνητικά έδρανα. Εκεί όπου μόνος βρέθηκε ο Μάκης Βορίδης, προκειμένου να υποστηρίξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει άτυπα επιφορτιστεί με την «εκπροσώπηση» του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο όταν αυτός επιλέγει να μην παρίσταται στις συνεδριάσεις.
Σχετικό Άρθρο
Στην παρέμβασή του -αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη -, ο Μάκης Βορίδης ήταν ένας από τους 3 βουλευτές που ανέλαβαν την υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Μαζί με τον εισηγητή της Ν.Δ στην Εξεταστική Επιτροπή, Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τοποθετήσεις των παραπάνω προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων, που παρακολουθούσαν τη συζήτηση από τα θεωρεία της Βουλής.
Για συγκάλυψη και ατιμωρησία κάνει λόγο η Αντιπολίτευση
“Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη.
“Η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.
Σχετικό Άρθρο
Σφοδρή κριτική για συγκάλυψη των ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών άσκησε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η κυβέρνηση ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική, υποστήριξε, “και η στρατηγική αυτή συμπυκνώνεται σε 3 λέξεις: Διαφθορά, συγκάλυψη , ατιμωρησία“.
“Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης;” αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας πως “επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του”. Απευθυνόμενος συνολικά στην κυβέρνηση είπε “τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία”.
“Είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες” τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ “θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες”, υπογραμμίζοντας ότι “το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί“.
Σχετικό Άρθρο
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναδρομή στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών από την πρώτη στιγμή”, λέγοντας:
“Να θυμηθούμε και τι επακολούθησε; Την πρώτη μέρα οι γερανοί πάτησαν το σημείο κι άρχισαν να σηκώνουν βαγόνια. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες στο χώρο του καμένου βαγονιού του κυλικείου. Από το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου είχαν τελειώσει όλα. Οι χωματουργικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς, ο χώρος είχε πατηθεί χωρίς να υπάρχει λόγος καθώς ο γερανός θα μπορούσε να είχε πατήσει από την εξωτερική πλευρά. Στις 11 το πρωί θα γινόταν μία σύσκεψη στην Περιφέρεια για να αποφασιστεί η λήξη των ερευνών για διασωθέντες, αλλά η μπουλντόζα είχε ήδη μπει. Δεν υπήρξαν πρακτικά απ΄αυτή τη σύσκεψη. Ο κρατικός μηχανισμός είχε αποφασίσει πως ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε. Στις 3 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τα θύματα. Δε μάθαμε ποτέ ποιός κήρυξε τη λήξη τους. Την Κυριακή ξεκίνησε η επισκευή της γραμμής. Σε έξι μέρες ολοκληρώθηκαν τα πάντα.
Έξι μόνο μέρες για να διερευνηθούν οι συνθήκες ενός συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα 57 ανθρωποκτονίες“.
Κατά την παρέμβασή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στηλίτευσε την απουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη συζήτηση και ζήτησε εξηγήσεις για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο που μετέφερε, λέγοντας στον υπουργό πως θα έπρεπε να είναι εδώ ο πρωθυπουργός να απαντήσει, που διαβεβαίωνε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο στο τρένο.
Ζήτησε επιπλέον εξηγήσεις, καθώς όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πάει στην κηδεία του νεκρού μηχανοδηγού, τον οποίο ανέφεραν ως εθελοντή της ΝΔ. «Τι ξέρετε για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας;» είπε.
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ; Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΕ 5’
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!