Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε ζάχαρη

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε ζάχαρη


Με το πνεύμα των Χριστουγέννων να γεμίζει ήδη τον αέρα, οι κουζίνες ετοιμάζονται για τον μεγάλο μαραθώνιο των γλυκών. Κουραμπιέδες αχνισμένοι, μελομακάρονα σιροπιασμένα, αφράτες μαρέγκες και γλυκές ζύμες ζητούν μόνο ζάχαρη. Είτε πρόκειται για την πολυσυζητημένη λευκή ζάχαρη και τη νόστιμη καστανή είτε για εναλλακτικές λύσεις όπως η μαύρη και η ζάχαρη καρύδας, η επιλογή της σωστής ζάχαρης μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όλα τα γλυκά. Πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, πήγαμε μία βόλτα σε όλα τα σουπερμάρκετ, αναζητήσαμε τα διαφορετικά είδη ζάχαρης που βρήκαμε στα ράφια και μοιραζόμαστε τις επιλογές μας.

 

Οι τύποι, οι πρώτες ύλες και τι να προτιμήσουμε

Η ζάχαρη παράγεται κυρίως από δύο πρώτες ύλες: το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα. Η επεξεργασία της καθορίζει όχι μόνο την εμφάνιση και τη γεύση της, αλλά και τη θρεπτική της αξία. Οι διάφοροι τύποι έχουν ξεχωριστές ιδιότητες και συγκεκριμένες χρήσεις, ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να εκτελέσουμε.

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (ραφιναρισμένη) είναι ο πιο γνωστός και ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος. Παράγεται με υψηλή επεξεργασία, από την οποία αφαιρούνται όλες οι φυσικές χρωστικές και ακαθαρσίες, προσφέροντας καθαρή γλυκύτητα. Είναι ιδανική για γλυκά που απαιτούν τραγανή υφή και διακριτική γεύση, όπως τους κουραμπιέδες και τα σιρόπια σε γλυκά ταψιού και γλυκά του κουταλιού. Ωστόσο, λόγω της υπερ-επεξεργασίας, δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας μόνο θερμίδες.

Η καστανή ζάχαρη, από την άλλη, διατηρεί μέρος της μελάσας της, γεγονός που της χαρίζει μια πιο σύνθετη και καραμελένια γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά όπως τα μελομακάρονα ή τις πουτίγκες, ενώ περιέχει ελάχιστα μέταλλα, όπως ασβέστιο και κάλιο, σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη. Παρόμοια είναι και η μαύρη ζάχαρη, η οποία περιέχει ακόμα περισσότερο ποσοστό μελάσας, προσφέροντας πιο έντονη γεύση και υγρασία, ιδανική για γλυκά ψωμιά, banana bread και μπισκότα με εναλλακτικά άλευρα.

Η άχνη ζάχαρη αποτελεί μια άλλη μορφή λευκής ζάχαρης, που αλέθεται σε πολύ λεπτούς κόκκους (πούδρα) και συχνά αναμειγνύεται με λίγο άμυλο (πχ. νισεστέ) για να μην σβολιάζει. Είναι απαραίτητη για το φινίρισμα των κουραμπιέδων και τη διακόσμηση των κέικ.
Αν ψάχνουμε για πιο φυσικές επιλογές, η ακατέργαστη ζάχαρη, όπως η Demerara ή η Turbinado, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Παράγεται με μικρή επεξεργασία, διατηρώντας μεγάλους κρυστάλλους και μέρος της μελάσας, ενώ είναι ιδανική για πασπάλισμα σε μπισκότα και κέικ. Επίσης, ταιριάζουν πολύ με όλα τα είδη καφέ.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η ζάχαρη καρύδας, η οποία προέρχεται από το νέκταρ των ανθέων καρύδας. Ελάχιστα επεξεργασμένη, περιέχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Είναι ιδανική για όσους αναζητούν πιο φυσικές και υγιεινές επιλογές στα γλυκά τους. Λόγω της σύστασής της, δεν μπορεί να δώσει διαφάνεια σε σιρόπια και χρειάζεται περισσότερο χτύπημα για να διαλυθεί όταν προστίθεται σε ζύμες.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία, οι λιγότερο επεξεργασμένοι τύποι ζάχαρης, όπως η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη ή η ζάχαρη καρύδας, θεωρούνται πιο υγιεινές επιλογές. Περιέχουν μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων και έχουν χαμηλότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι τύποι ζάχαρης περιέχουν παρόμοια ποσότητα θερμίδων, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Τα διαφορετικά προϊόντα τυποποιημένης ζάχαρης που επιλέξαμε

1. SUGARTIA Ζάχαρη Λευκή Κρυσταλλική
Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη της Sugartia παράγεται από ζαχαρότευτλα και είναι ιδανική για όλες τις συνταγές που χρειάζονται ζάχαρη. Από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, μέχρι γλυκά του κουταλιού και ροφήματα.

2. ROYAL SUGAR Ζάχαρη Καστανή
Αυτή η καστανή ζάχαρη παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ζαχαροκάλαμο και ταιριάζει σε κέικ και ροφήματα με βάση τον καφέ ή και το κακάο.

3. ΩΜΕΓΑ Ζάχαρη Άχνη
Η άχνη ζάχαρη ΩΜΕΓΑ έχει βελούδινη υφή και πλούσια γεύση. Είναι ιδανική για τη κουραμπιέδες, αμυγδαλωτά, σκαλτσουνάκια, αλλά και για αφράτες κρέμες ζαχαροπλαστικής, μαρέγκες και σαντιγί. Περιέχει 2% άμυλο αραβοσίτου.

4. EVERGREEN Ζάχαρη Καρύδας Βιολογική
Η ζάχαρη καρύδας της Evergreen, προέρχεται από 100% νέκταρ ανθών καρύδας είναι βιολογικής παραγωγής, δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Δοκιμάστε την σε μαρμελάδες, πουτίγκες και μπισκότα με σοκολάτα.

5. FYTRO Ζάχαρη Μαύρη Vegan
Αυτή η μαύρη ζάχαρη Fytro είναι ένας συνδυασμός μελάσας και κρυστάλλων ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, με προέλευση από τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού (Mascarene Islands), Μαυρίκιος και Reunion.

6. Health Trade Natural Καστανή Ζάχαρη Demerara
Η ζάχαρη Demerara είναι ένας τύπος φυσικής ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο (raw cane brown sugar) με μεγάλους κρυστάλλους και χρυσοκίτρινο χρώμα. Η χαρακτηριστική γεύση καραμέλας την καθιστά ιδανική για ζεστά και κρύα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το μαύρο τσάι και η σοκολάτα.

7. TROFINO Ζάχαρη Ακατέργαστη Βιολογική
Αυτή η ζάχαρη της Trofino όπως μαρτυράει και το χρώμα της είναι ακατέργαστη και προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. Ταιριάζει πολύ με ροφήματα, με κέικ, ισλί και πουτίγκες που περιέχουν ξηρούς καρπούς και είναι ιδανική για να γαρνίρει μπισκότα βουτύρου.

8. Μάννα Αφοί Κεραμάρη Ζάχαρη Άχνη
Με το brand Μάννα τυποποιούν οι Αφοί Κεραμάρη αυτή την λευκή ζάχαρη που είναι σαν απαλή και αφράτη πούδρα. Περιέχει 2% άμυλο αραβοσίτου και είναι ιδανική για κουραμπιέδες και αμυγδαλωτά.

9. Tate & Lyle Dark muscovado ζάχαρη καστανή
Η ζάχαρη muscovado είναι μερικώς επεξεργασμένη ζάχαρη με μελάσα και σκούρο καφέ χρώμα. Περιέχει υψηλότερα επίπεδα ανόργανων συστατικών από την ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη. Είναι ιδανική για κοκτέιλ με βάση το ρούμι, για μπαμπάδες και άλλα αρτοπαρασκευάσματα που σιροπιάζονται μαζί με αλκοόλ.

10. Cock Brand ζάχαρη από φοίνικα
Σε αντίθεση με τα άλλα είδη ζάχαρης που παράγονται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλο, η συγκεκριμένη παράγεται από φοίνικα, έχει υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία και, συγκριτικά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Για τη χρήση της κόβετε την ποσότητα που χρειάζεστε – μπορείτε αν τη σπάσετε και με ένα γουδί – και τη χρησιμοποιείτε σε όλες τις συνταγές που θέλετε να φτιάξετε.

Το άρθρο της εβδομάδας


Κουζίνα: Τελικά, το μέγεθος δε μετράει

ΘΕΜΑΤΑ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Με αφορμή την επίσκεψη του Νemo στα MAD, ο Έλληνας πρώην υδατοσφαιριστής, Κώστας Κοκκινάκης ως «χείμαρρος» αλήθειας, ανάρτησε μια φωτογραφία σε story στο instagram,...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 1 πακέτο Mezzelune Caprese Μιτσίδη • 500 γρ. κοτόπουλο • 2 κ.σ. µπαχαρικά για κοτόπουλο •  1 λεµόνι •...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Οι φίλοι του Έλτον Τζον ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας του, καθώς εργάζεται πιο σκληρά από ποτέ εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, θέλει – όπως λέει – λύση του Κυπριακού αλλά στα μέτρα του, με την αναγνώριση δύο κρατών ενταγμένων στην...