Στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες του κόσμου, συμπεριλαμβάνεται για δέκατη χρονιά ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιώργος Καραγιαννίδης.
Πρόκειται για τον κατάλογο διακεκριμένων ερευνητών, που φέρει τον τίτλο Highly Cited Researchers. Κάθε χρόνο, συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Clarivate Analytics και στηρίζεται στα στοιχεία της πιο αξιόπιστης βάσης ερευνητικών δεδομένων: Web of Science. «Η συγκεκριμένη λίστα θεωρείται η πιο σημαντική, καθώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων – τα rankings», αρχίζει να λέει ο Καθηγητής Καραγιαννίδης στο protothema.gr.
Στη λίστα με τους 6.886 σημαντικότερους επιστήμονες
Στη φετινή λίστα συμπεριλαμβάνονται 6.886 επιστήμονες, οι οποίοι ξεχώρισαν μεταξύ των περίπου 10.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένοι, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης, έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή με βάση την απήχηση του έργου τους κατά τα τελευταία 11 έτη. Το όνομα του Καθηγητή Καραγιαννίδη βρίσκεται στη λίστα για 10η συνεχή χρονιά.
«Πιο επιδραστικοί» σημαίνει ότι το έργο, δηλαδή οι δημοσιεύσεις και οι πατέντες ενός επιστήμονα, χρησιμοποιούνται και αναφέρονται από άλλους επιστήμονες. Ειδικότερα, οι δικές μου δημοσιεύσεις έχουν αναφερθεί σχεδόν 40.000 φορές από άλλους επιστήμονες», διευκρινίζει ο Καθηγητής, ο οποίος έφυγε από το Πυθαγόρειο της Σάμου σε ηλικία 18 ετών για να διανύσει μία σημαντική ακαδημαϊκή πορεία μέχρι σήμερα – μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει ως Καθηγητής σε πανεπιστήμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Γερμανία.
Ο ίδιος ξεχωρίζει τη διάκριση, που απέσπασε φέτος από το μεγαλύτερο κρατικό επιστημονικό ίδρυμα της Γερμανίας «Alexander von Humboldt Foundation»: το βραβείο «Humboldt Senior Research Award», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε 25 ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην έρευνα και στη διδασκαλία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις της Γερμανίας σε ερευνητές και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται εκτός Γερμανίας σε όλο τον κόσμο.
Ο Καθηγητής Καραγιαννίδης προτιμά να αναφέρεται στη «δύναμη» της ομάδας του, που αριθμεί 15 άτομα. Όπως εξηγεί δε, η συμμετοχή στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες του κόσμου, «συμπεριλαμβάνει τη συνεισφορά μου τα προηγούμενα 11 χρόνια, όχι μόνο φέτος».
«Τα πανεπιστήμιά μας θα μπορούσαν να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις»
Ειδικά για το 2024, η λίστα αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμμετέχουν μόνο τρεις ερευνητές από την Ελλάδα: εκτός από τον Καθηγητή Καραγιαννίδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι ο Κωνσταντίνος Στούμπος, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Αλέξανδρος Σταματάκης, Καθηγητής Βιολογίας και Βιοχημείας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
«Αυτό δεν είναι καλό!», σχολιάζει και προσθέτει: «Η Ολλανδία έχει περίπου 200 ερευνητές στην λίστα, το Βέλγιο 100 και η Αυστρία 80. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, αν και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων συγκρίσιμος με αυτόν στις παραπάνω χώρες, μόνο τρεις περιλαμβάνονται στη λίστα, έχει οπωσδήποτε αρνητικό αντίκτυπο και στις διεθνείς κατατάξεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Θεωρώ πως τα πανεπιστήμιά μας θα μπορούσαν να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις – ας σημειωθεί ότι, αυτό δημιουργεί εμπόδια τους φοιτητές μας όταν θέλουν να πάνε για μεταπτυχιακές πουδές στο εξωτερικό, επειδή τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Αμερική, για παράδειγμα, δίνουν προτεραιότητα σε υποψηφίους που προέρχονται από πανεπιστήμια, που είναι μέσα στα πρώτα 100 των διεθνών κατατάξεων».
Ο Γιώργος Καραγιαννίδης είναι Καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Πρόκειται για το μοναδικό Έλληνα Ακαδημαϊκό από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που αναδεικνύεται τα τελευταία 10 συνεχή έτη ως Web-of-Science Highly Cited Researcher.
Οι κυριότερες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν: Ασύρματες επικοινωνίες 5G και 6G, Ασύρµατη µεταφορά ενέργειας, Επεξεργασία σήματος για βιοϊατρικές εφαρμογές, κ.ά.
Παράλληλα, ο Καθηγητής είναι και συγγραφέας. Ήδη κυκλοφορεί το ιστορικό μυθιστόρημα, που έγραψε με τίτλο ‘Η καρδιά μου, το όπλο σου», από τις εκδόσεις Αρμός ενώ τώρα, γράφει το δεύτερο βιβλίο του.
Αυτή την ώρα το τελευταίο «αντίο» στον εκδότη Αντώνη Λυμπέρη
Αντίστροφη μέτρηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης – Το Σάββατο ανοίγει τις πύλες του, δωρεάν η μεταφορά των επιβατών τις πρώτες μέρες
Βασιλική Χρυσοστομίδου
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!