Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε μήνες μετά τις ευρωεκλογές στον προοδευτικό χώρο – Δύο εσωκομματικές, μια διάσπαση, τέσσερις αρχηγοί

Πέντε μήνες μετά τις ευρωεκλογές στον προοδευτικό χώρο – Δύο εσωκομματικές, μια διάσπαση, τέσσερις αρχηγοί


Περίπου 5,5 μήνες έχουν περάσει από τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, όπου διαμόρφωσαν συνθήκες μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε ένα κόμμα – μετά από διάσπαση, έφερε δύο εσωκομματικές εκλογές και διέψευσε τις προσδοκίες ενός έτερου -νέου (προερχόμενο από διάσπαση)- κόμματος. Όλα αυτά συνέβησαν στον προοδευτικό χώρο, παρότι η φθορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές ήταν η μεγαλύτερη σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Οι ισχυρές απώλειες της ΝΔ ξεπέρασαν τις 900.000 ψήφους (που μεταφράζεται σε 12%), ωστόσο, δεν επέφεραν… τεκτονικές αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς η ψήφος των πολιτών διαμοιράστηκε σε δεκάδες κομμάτων ή την αποχή.

Έτσι, η απουσία ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου που θα έφερνε -συγκεντρώνοντας τους δυσαρεστημένους- μεγάλους τριγμούς στην κυβέρνηση ήταν ηχηρή. Η κυβέρνηση κατάφερε να βγει αλώβητη από τη φθορά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προβαίνει σε μικροαλλαγές, μην αλλάζοντας την ουσία της πολιτικής της που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, το κυβερνητικό καράβι, πλέον, στρίβει όλο και… πιο δεξιά, με σκοπό να συσπειρώσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ανεπιτυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαχείριση της νέας συνθήκης

Στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη ανήλθε δεύτερο κόμμα με απώλειες 335.000 ψήφων και ποσοστό 2,9% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, χωρίς να πιάνει τον στόχο που είχε τεθεί – να μπει μπροστά το «2». Μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα -και τις διαφορετικές αναγνώσεις εντός της Κουμουνδούρου- επήλθε η… τέλεια καταιγίδα που καθαίρεσε τον Στ. Κασσελάκη από πρόεδρο του κόμματος.

Ωστόσο, η καθαίρεσή του δεν έγινε ομαλά. Ο Στ. Κασσελάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από ένα επεισοδιακό συνέδριο μαζί με -μέχρι στιγμής- έξι βουλευτές (συν τον Γ. Σαρακιώτη, όπως ανέφερε το in), χιλιάδες μέλη και απλούς ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου. Ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κέρδισε τον Ιούνιο του 2023. Λόγω της συνεχόμενης περιδίνησης, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις η τεράστια φθορά – που τον αποτύπωσαν με ποσοστά κάτω του 10%.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σ. Φάμελλος καλείται να διαχειριστεί τη νέα συνθήκη. Να αποτρέψει νέες αποχωρήσεις, να καταφέρει ενδεχόμενα την επιστροφή κάποιον βουλευτών και να βάλει την Κουμουνδούρου, ξανά, σε τροχιά παραγωγής πολιτικής, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη. Σίγουρα η λύση της εξίσωσης δεν είναι εύκολη.

Ωστόσο, πρώτο βήμα έγινε με τη προχθεσινή εσωκομματική εκλογική μάχη. Περί τους 70.000 ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες και εξέλεξαν νέο πρόεδρο. Ο αριθμός έφερε χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, ενώ και η εικόνα των υποψήφιων προέδρων -ειδικώς του Π. Πολάκη- πίσω από τον Σ. Φάμελλο- κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, εκπέμπει ένα μήνυμα ενότητας μετά τη μακρά εσωκομματική περιδίνηση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος. Πίσω του οι υποψήφιοι Π. Πολάκης, Ν. Φαραντούρης και ο πρόεδρος της ΚΟ Ν. Παππάς

Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε αλλά έμεινε εκτός ευρωβουλής

Φυσικά, τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ξεκίνησαν στις ευρωεκλογές ή την αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε συντελεστεί η διάσπαση από όπου προέκυψε η Νέα Αριστερά.

Η Νέα Αριστερά μετρήθηκε για πρώτη φορά εκλογικά στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Το ποσοστό 2,45%, κάτω, μάλιστα, από το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, απογοήτευσε. Ωστόσο, δεν εμπόδισε τα στελέχη του κόμματος να συγκροτηθούν σε κόμμα. Η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «έχει τελειώσει» είναι διάχυτη σε πλήθος μελών και οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής απορρίπτεται άμεσα ως «ευτελές».

Η συγκρότησή της ανέδειξε τον Αλ. Χαρίτση σε πρόεδρο του κόμματος και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε νούμερο 2, ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, αποτελεί στοίχημα το κατά πόσον θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα πειστικό και θελκτικό στο εκλογικό κοινό αφήγημα, ώστε να μπορέσει να προσφέρει το «κάτι διαφορετικό» στην πολιτική σκηνή – και όχι να διατελέσει ένας «Συνασπισμός» του 2024.

Στιγμιότυπο από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς

Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δημιούργησε το Κίνημα Δημοκρατίας. Μέσω της διακήρυξης και των πρώτων δηλώσεών του ο πρώην πρόεδρος της Κουμουνδούρου δείχνει διάθεση απεύθυνσης σε διαφορετικά ακροατήρια -μεγαλύτερου φάσματος- που δεν θα διαθέτουν απαιραίτητα πολιτική ταύτιση στην κλίμακα Αριστεράς – Δεξιάς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα, ένα σημείο τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεδομένο είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να πείσει βουλευτές να μετακομίσουν στο Κίνημα Δημοκρατίας ώστε να μαζευτεί ο αριθμός «10» των ανεξάρτητων που χρειάζεται. Τους κάλεσε, στην τελευταία συνέντευξή του, να αναλογιστούν αν θέλουν να παραμείνουν στην Κουμουνδούρου μετά τα τελευταία γεγονότα.

Ακολούθως, ο Στ. Κασσελάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μπροστάρης στη δημιουργία ενός κόμματος από την αρχή – χωρίς κομματικούς μηχανισμούς, γραφεία και κρατική χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει την… καχυποψία των υπόλοιπων του προοδευτικού χώρου. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Νέα Αριστερά δεν μπορούν να αποτελέσουν συνομιλητή του λόγω των γεγονότων του τελευταίου χρόνου -κάτι που, βέβαια, δεν θα ήθελε και ο ίδιος-, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει κάποια πιο… φιλική διάθεση.

Ο Στ. Κασσελάκης υπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας

Το ΠΑΣΟΚ με τη μαζικότερη διαδικασία και τον αναβαπτισμένο αρχηγό

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του απώλεσε στις ευρωεκλογές πάνω από 100.000 ψήφους, βλέποντας, ωστόσο, αύξηση των ποσοστών του και του αριθμού των ευρωβουλευτών του.

Από την επόμενη των αποτελεσμάτων ξεκίνησε η εσωκομματική αμφισβήτηση του Ν. Ανδρουλάκη που οδήγησε στη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών, καθώς, ο στόχος που είχε τεθεί -η δεύτερη θέση- δεν επιτεύχθηκε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, μετά από μια μαζική και πετυχημένη διαδικασία (303.000 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες), επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στο ίδιο πλαίσιο αξιοποίησε στελέχη που τον αμφισβήτησαν (πχ Άννα Διαμαντοπούλου) και υποσχέθηκε αλλαγές σχετικά με την εσωκομματική και την εξωστρεφή εικόνα της Χαριλάου Τρικούπη.

Η νέα εικόνα που παρουσίασε, ήρθε… πακέτο με το δώρο της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρότι δεν προήλθε από δικές του κινήσεις, είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του στη μάχη ανάδειξής του ως τον κύριο πόλο απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με ποσοστά περί του 20%, αφήνοντας ικανοποιημένα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Η επόμενη μέρα – Μπορεί να γίνει ad hoc μετώπο στη Βουλή;

Με την πολυδιάσπαση στον προοδευτικό χώρο, έχει ανοίξει συζήτηση για ad hoc μέτωπο συνεργασιών στη Βουλή, με σκοπό την προώθηση αντιπολιτευτικών προτάσεων.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τηλεφώνησε στον Σ. Φάμελλο μετά την εκλογή του δεύτερου, ενώ συνολικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής προτάσεων για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, σήμερα στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, απασχολήθηκε με τα επερχόμενα νομοσχέδια. Δεδομένο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την εκλογή του κ. Φάμελλου θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις.

Αντίστοιχα υπάρχει και η -μεγάλη- δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από προοδευτικά κόμματα.

Αντίστοιχη από κοινού πρωτοβουλία στη Βουλή είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς Γ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν απέκλεισε αd hoc συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε τομείς μείζονος σημασίας.

«Στη Νέα Αριστερά έχουμε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης μετώπων σε αμιγώς πολιτική και προγραμματική βάση. Εμείς, βάζουμε μια σειρά από ζητήματα για την υγεία, την ακρίβεια, τον πόλεμο και την ειρήνη, τη στέγαση και ζητάμε από όλα τα κόμματα – θα το κάνουμε και στον προϋπολογισμό- να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα ώστε να δούμε αν και που συγκλίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανεργία αποτελεί ένα από τα πιο σταθερά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1990, με την περίοδο μετά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, το μεσημέρι του Σαββάτου (23/11) στην περιοχή του Αιγάλεω, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 29χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Ειδικότερα,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι και ΑμεΑ θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα με έκτακτο επίδομα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη,...

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 15 Σύροι μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν παρεισέφρησαν σε εδάφη που ελέγχουν δυνάμεις υπό κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε...