H Αγγελική Θρουβάλα είναι η ψυχή, το μυαλό και τα χέρια που βρίσκονται πίσω από το ζαχαροπλαστείο Pastry Sinners. Με αυτό το τολμηρό και ολίγον τι πονηρό όνομα, ψιθυρίζει παιχνιδιάρικα αυτό που δεν θέλει να πει με λόγια φωναχτά: αντισταθείτε στις καλές σας προθέσεις και παραδοθείτε στη γεύση!
Έτσι είναι και η ίδια. Δεν θέλει να εμφανίζεται και να μιλάει πολύ. Προτιμάει να αφηγείται τις ιστορίες της μέσα από τις δημιουργίες της. Στο πρόσωπό της έχει ζωγραφισμένη την καλοσύνη, στις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου έχει στοιχισμένη τη μαεστρία και στο εργαστήριο ή μάλλον κρησφύγετό της, έχει στεγάσει την τέχνη της, που αγγίζει τα όρια της αμαρτίας, με την καλή έννοια.
Την παρακολουθούσαμε καιρό μέσα από τα social media και τις pop αναρτήσεις της. Μάθαμε για τα αμυγδαλωτά της μέσα από τα Specialist Awards και αδράξαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέχρι τη Χίο για να ανακαλύψουμε τον κόσμο της. Έτσι, ένα απόγευμα του Φθινοπώρου, το Cantina μπήκε στο εργαστήριό της, δοκίμασε τις γεύσεις της και την έβαλε να πλάσει αμυγδαλωτά. Και όσο έπλαθε μαζί με τη βοηθό της την Γεωργία, εμείς φωτογραφίζαμε και της παίρναμε συνέντευξη, τρώγοντας τσουρέκια, μαστιχωτά, συννεφένια και μοσχομυριστά.
Η Αγγελική, αν και έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο, είχε ορκιστεί στον εαυτό της ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική. Ποτέ μη λες ποτέ λέει ο σοφός λαός, όμως, γιατί άλλαξε γνώμη όταν ο μπαμπάς της βγήκε στη σύνταξη. Τελικά, άφησε μια καριέρα ετών και μερικά διπλώματα, σπούδασε σε σχολή ζαχαροπλαστικής και πριν πέντε χρόνια πήρε τη γενναία απόφαση και άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο, κάπου κρυμμένο στα στενά της Χίου.
Το Pastry Sinners, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αλλά είναι προστατευμένο από τους πολυσύχναστους δρόμους. Μπαίνοντας στο μακρόστενο ζαχαροπλαστείο, στα δεξιά έχει τις βιτρίνες με τις φίνες πάστες, τα απολαυστικά βαζάκια και τα εντυπωσιακά κέικ. Στα αριστερά, βρίσκονται ράφια με παραδοσιακά γλυκά από Χιώτες παραγωγούς. Τα έχει χωρίσει έτσι λες και θέλει να χωρίσει δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο διαφορετικές εποχές. Στο βάθος της αίθουσας κρύβεται το εργαστήριο. Εκεί, η δημιουργικότητα ζυμώνεται με τις συνταγές της και ενώ η ίδια δεν μπορεί να το διακρίνει, η άρτια τεχνική της μαρτυράει το DNA της ιστορικής χιώτικης ζαχαροπλαστικής που δίδαξε αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και λουκουματζήδες.
Τα φρούτα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλάζουν σε κάθε εποχή: σύκα τον Αύγουστο, μήλα τον Οκτώβριο, μανταρίνια τον Δεκέμβριο, ενώ η εντοπιότητα κλείνει το μάτι στη μαστίχα, στο αμύγδαλο, στα εσπεριδοειδή. Σπάνια απουσιάζει η σοκολάτα και έχει σε κάθε εφαρμογή την τιμητική της. Ωστόσο, αν και ζαχαροπλάστισσα, με την προσθήκη ζάχαρης δεν τα πάει πολύ καλά και όπου μπορεί, όσο μπορεί, την αφαιρεί ή τη μειώνει.
«Παρότι συνειδητά ακολουθώ εντελώς διαφορετική τεχνική από τον μπαμπά μου γιατί μου αρέσει πολύ η πατισερί, τα αμυγδαλωτά δεν λείπουν ποτέ από τη βιτρίνα. Παλιά που δεν μπορούσαν να φτιάξουν αμυγδαλόπαστα έπαιρναν τριμμένα αμύγδαλα, τα έπλεναν, τα ξάσπριζαν, τα έβαζαν για λίγο στο φούρνο και μετά τα ανακάτευαν με ζάχαρη και φλούδα από μανταρίνι. Αυτό ήταν το χιώτικο αμυγδαλωτό. Το δικό μου είναι λίγο πειραγμένο γιατί χρησιμοποιώ αμυγδαλόπαστα επειδή είναι άγλυκη, για καλοτυχία έχω προσθέσει καρύδι, ανάμεικτη μαρμελάδα εσπεριδοειδών (περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι) που φτιάχνουμε εδώ, γιατί είναι μία ένδειξη αφθονίας και γιατί συνηθίζουμε να τα προσθέτουμε βασιλόπιτες και σε εορταστικά γλυκά».
Info
Pastry Sinners, Απλωταριάς 62Β, Χίος. Τηλ: 2271102708
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!