Δύο δημοσιεύματα στο αθλητικό ένθετο «Athletic» των «New York Times» της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου και της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, και μία εκτενής ανταπόκριση του διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων «Reuters» από το Λονδίνο, η οποία μεταδόθηκε, επίσης, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, περιγράφουν με λεπτομέρειες και πληθώρα αναφορών τη δίκη που λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα με αντιδίκους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Ειρήνη Καρυπίδη (κατηγορουμένη) και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταρχάς εντυπωσιάζει το γεγονός πώς μία παγκόσμια εφημερίδα του διαμετρήματος των «New York Times» και ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του πλανήτη, ασχολούνται με μία δίκη μεταξύ δύο Ελλήνων επικεφαλής ποδοσφαιρικών ομάδων, του Ολυμπιακού και του Άρη Θεσσαλονίκης, για μία υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μία προσεκτικότερη ωστόσο προσέγγιση θα έπειθε και τον πλέον αφελή αναγνώστη, πώς σε αυτή την δίκη έχουν κατατεθεί και έχουν αναφερθεί στοιχεία και πληροφορίες, οι οποίες αν αληθεύουν, περιγράφουν μία εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση προσομοιάζει σε ό,τι γνωρίζουμε από διηγήσεις και τον διεθνή κινηματογράφο για τις ισχυρές μαφίες και τα παράνομα καρτέλ.
Κατά τα δύο παγκόσμιας εμβέλειας αγγλοσαξωνικά Media, η πλευρά της κυρίας Καρυπίδη, προέδρου της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ενόρκως στο αγγλικό δικαστήριο πώς:
Α) Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Ολυμπιακός επιχείρησε να «στήσει» τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Άρη Θεσσαλονίκης και του Ολυμπιακού κατά την περίοδο 2022 – 2023. Συγκεκριμένα οι «Νew York Times» αναφέρουν :
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ο αδελφός μου, ειδικότερα, ήταν μάρτυρας του τρόπου δράσης του στο πλαίσιο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, του ότι καυχιόταν ανοιχτά ότι ήταν λαθρέμπορος πετρελαίου και παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις και του εκφοβισμού οποιουδήποτε του έμπαινε στα πόδια, από τους διαιτητές ποδοσφαίρου που έπαιρναν δυσμενείς αποφάσεις κατά του Ολυμπιακού μέχρι τον εκφοβισμό επιχειρηματικών αντιπάλων».
Αυτό οδήγησε σε μια θεαματική πτώση που, σύμφωνα με τον Καρυπίδη, προκλήθηκε από την ισοπαλία 2-2 μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη προς το τέλος της σεζόν 2022-23.
«Τις ημέρες που προηγήθηκαν του αγώνα, ο Μαρινάκης ζητούσε επίμονα και πίεζε τον Θεόδωρο να “στήσει” το παιχνίδι υπέρ του Ολυμπιακού», ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της η Καρυπίδη, προσθέτοντας ότι το ίδιο συνέβη και στην πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ο κ. Μαρινάκης ήταν πολύ αναστατωμένος και απαιτούσε οπωσδήποτε να κερδίσει το παιχνίδι (ο Ολυμπιακός) – καθώς η νίκη του θα του εξασφάλιζε τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στο τέλος της χρονιάς. Ο Θεόδωρος ήταν πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος μαζί του, ότι όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά και μακάρι να κερδίσει ο καλύτερος.
Την ημέρα του αγώνα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 όταν ο Άρης ισοφάρισε σε 2-2. Σε εκείνο το σημείο ο Μαρινάκης όρμησε στον Θεόδωρο, τον απείλησε και του είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ο Θεόδωρος έχει βάλει αυτογκόλ, αλλά ότι δεν θα φύγει ζωντανός από το γήπεδο αν χάσει αυτό το παιχνίδι.
«Στο τέλος του αγώνα, ο Μαρινάκης επέστρεψε για να επιτεθεί φραστικά στον Θεόδωρο, λέγοντάς του: “Είσαι τελειωμένος” και “Θα σε καταστρέψω, θα σε εξαφανίσω από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο».
«Κατεβαίνοντας από το γήπεδο, ο αδελφός μου προσεγγίστηκε από τον Βασίλη Ρουμπέτη, το δεξί χέρι του Μαρινάκη και οργανωμένο εγκληματία (τώρα έχει αποβιώσει) που είχε ρόλο στον Ολυμπιακό και στην ομάδα του Μαρινάκη»..
Β) Πώς ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης επιχείρησε να δωροδοκήσει Έλληνα Δικαστή προκειμένου ο γιός του Δικαστή, ο οποίος και ο ίδιος είναι Δικαστικός Λειτουργός, να παρέμβει θετικά για τα συμφέροντα του κ. Μαρινάκη σε μία υπόθεση που τον αφορούσε (Η υπόθεση NOOR1) η οποία βρισκόταν εν εξελίξει. Συγκεκριμένα στην ένορκη κατάθεσή της η κυρία Καρυπίδη αναφέρει, πάντα σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην «New York Times»:
«Σχετικά με την υπόθεση Noor One, η Καρυπίδη ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι αυτή και ο αδελφός της ήταν παρόντες όταν ο Μαρινάκης κάλεσε δικαστή στο σπίτι του και προσφέρθηκε να τον δωροδοκήσει εφόσον δεν θα διωχθεί για λαθρεμπόριο ηρωίνης. Ο γιος του δικαστή ήταν ο εισαγγελέας, είπε, και ο Μαρινάκης ήθελε η υπόθεση εναντίον του να «πέσει στα μαλακά» μέσα σε δύο μήνες.
Εάν ο γιος του δικαστή το έκανε αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας δημόσιας δήλωσης ότι δεν υπήρχαν απολύτως καμία απόδειξη, ο Μαρινάκης φέρεται να προσφέρθηκε να του καταβάλει 200.000 ευρώ.
«Ο δικαστής του είπε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης και υπενθύμισε στον κ. Μαρινάκη ότι η απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού αποτελεί σοβαρό αδίκημα», δήλωσε ο Καρυπίδης.
«Ο κ. Μαρινάκης θύμωσε πολύ και έγινε επιθετικός και άρχισε να απειλεί τον δικαστή ότι θα σκότωνε τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειάς του αν ο γιος του δεν έκανε ό,τι του έλεγαν».
«Έτρεξε προς τον δικαστή και τον άρπαξε με δύναμη από το λαιμό και άρχισε να τον στραγγαλίζει, φωνάζοντας ότι θα τον σκοτώσει. Αισθάνθηκα ότι μόνο η παρέμβαση του Θεόδωρου απέτρεψε τον μόνιμο ή σοβαρό τραυματισμό του δικαστή. Ο δικαστής έκλαιγε και ήταν φανερά σοκαρισμένος μετά την επίθεση».
Είναι ηλίου φαεινότερον πώς και οι δύο ως άνω υποθέσεις, δίδουν και τα στοιχεία που τις συνοδεύουν, τα οποία έχουν κατατεθεί ενόρκως κατά το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας και δίνουν μία απαράδεκτά αρνητική εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που είναι εν προκειμένω το έλασσον και μία επικίνδυνα αρνητική εικόνα για τον τρόπο συμπεριφοράς επιφανών εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Οι λεπτομερείς αυτές αναφορές αν ισχύουν περιγράφουν μία εγκληματική συμπεριφορά συγκεκριμένου παράγοντα της ελληνικής οικονομικής, εκδοτικής, κοινωνικής και αθλητικής ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε όποιο συμπέρασμα αυτό οδηγεί δυστυχώς.
Και τα δύο αδικήματα, διότι περί αδικημάτων πρόκειται, έγιναν στην Ελλάδα και οι πρωταγωνιστές που αναφέρονται είναι Έλληνες πολίτες με επιχειρηματικά συμφέρονται στον ελληνικό χώρο.
Και τα δύο αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα με τη δεύτερη υπόθεση, πάντα αν οι κατηγορίες αληθεύουν, αυτήν την απόπειρας δωροδοκίας Δικαστικού Λειτουργού που συνοδεύεται από βίαιη επίθεση κατά Δικαστή, η οποία συνιστά απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας του με απειλή κατά ζωής, να είναι ιδιαιτέρως ειδεχθής.
Οι παραπάνω αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Πέμπτη και την προηγούμενη Παρασκευή.
Την μετάφραση των άρθρων των «New York Times» και του «Reuters» άνευ σχολίων, δημοσίευσε η «Ζούγκλα» την 31η Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου καθώς και άλλα ελληνικά Media όπως ι ο «ΣΚΑΙ» και η ιστοσελίδα «IEidiseis».
Με λίγα λόγια, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, υπήρξε μία εκτενής, λεπτομερής αλλά και συνεχής ενημέρωση για την υπόθεση αυτής της δικαστικής διαμάχης που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Είναι προφανές λοιπόν πώς αν οι κατηγορίες αυτές που εκστομίσθηκαν δια ζώσης και κατατέθηκαν ενόρκως στο Δικαστήριο, είναι αληθείς, τότε η Ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί άμεσα, να διαταχθεί Προκαταρτική Έρευνα, να αιτηθεί η Ελλάδα δικαστική συνδρομή και αν αποδειχθεί του λόγου το αληθές να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Τουτέστιν θα πρέπει η Δικαιοσύνη να κινηθεί κατά του κυρίου Βαγγέλη Μαρινάκη.
Αν οι κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν και τα στοιχεία που ενόρκως έχουν κατατεθεί είναι ψευδή, όπως ήδη διατείνονται οι δικηγόροι του κ. Μαρινάκη, τότε θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες κατά της πλευράς Καρυπίδη για ψευδορκία και να διερευνηθεί σε βάθος για ποιόν λόγο η πλευρά αυτή ευτελίζει την ελληνική αθλητική κοινότητα αλλά και την Δικαιοσύνη διεθνώς.
Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο. Δεν υπάρχει καμία τρίτη εκδοχή. Για μία σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη και που έχουν ταλανίσει και ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και την Δικαιοσύνη αλλά και τον ευρύτερο κόσμο του Αθλητισμού, θα ήταν ευχής έργον να κινηθεί η Δικαιοσύνη αλλά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς καθυστέρηση.
Διαβάστε επίσης :
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!