Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

«Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο αλλά θέλει να τον αποφύγει»

«Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο αλλά θέλει να τον αποφύγει»


Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ για την εκτόξευση 200 βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν ετοιμάζεται για πόλεμο θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

Καθώς προετοιμάζεται για τα αντίποινα από το Ισραήλ, το Ιράν διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες για πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν, έχοντας δει τον αποδεκατισμό των συμμάχων του σε Λίβανο και Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους οι οποίοι δήλωσαν πως ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να καταστρώσουν πολλαπλά στρατιωτικά σχέδια για να απαντήσουν σε ισραηλινή επίθεση. Το εύρος των όποιων ιρανικών αντιποίνων, είπαν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη σχεδιάζει να απαντήσει στο Ισραήλ αν τα αντίποινα του Τελ Αβίβ προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, αν η επίθεση του Ισραήλ περιοριστεί σε στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πυραύλων και drones, το Ιράν μπορεί να μην απαντήσει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει δώσει εντολή υπάρξει απάντηση αν το Ισραήλ χτυπήσει υποδομές πετρελαίου και πυρηνικές εγκαταστάσεις ή αν δολοφονήσει ανώτερα στελέχη του καθεστώτος.

Μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αν το Ισραήλ προκαλέσει μεγάλη ζημιά, οι απαντήσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων, κλιμάκωση των επιθέσεων από τις ιρανικές ομάδες στην περιοχή και διακοπή της ροής του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και της ναυσιπλοΐας που κινείται μέσω του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.

Δημοσίως, το Ιράν υποστηρίζει πως δεν θέλει πόλεμο αλλά ένα μεγάλο χτύπημα από το Ισραήλ θα αποτελούσε πρόκληση για την ηγεσία του που είναι αποφασισμένη να μην φαίνεται αδύναμη και ευάλωτη, ιδίως μετά τις δολοφονίες στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

«Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η μορφή της απάντησής μας θα είναι ανάλογη και καλά υπολογισμένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

«Για τη χώρα -και την περιοχή- το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα βάθαινε το χάος, θα κατέστρεφε πιθανότατα κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο και ενδεχομένως θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση προς υποστήριξη του Ισραήλ», γράφει το δημοσίευμα.

Γιατί «πάγωσε» η επίθεση στο Ιράν

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο του Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν «κάρφωσε» η διαρροή απόρρητων εγγράφων που είχαν στην κατοχή τους οι ΗΠΑ.

Τα έγγραφα είχαν δημοσιευτεί στο Telegram και φαινόταν να αποτελούν μια εκτίμηση των ΗΠΑ για την πιθανή απάντηση του Ισραήλ, με βάση δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες  που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών.

Επιπλέον, έκαναν αναφορά στους «Golden Horizon» και «Rocks», δύο ισραηλινούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από αέρος και φερόταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει το Τελ Αβίβ για να «απαντήσει» στην Τεχεράνη. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλων υποδηλώνει ότι το Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο, κατά την οποία κατέστρεψε ένα ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, αυτή ακριβώς η εξέλιξη υποχρέωσε το Ισραήλ να «παγώσει» την εκτέλεση του σχεδίου. Η ανησυχία πως η συγκεκριμένη διαρροή θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να προβλέψει ορισμένα μοτίβα επίθεσης, υποχρέωσε το Ισραήλ να επανεξετάσει τον τρόπο απάντησης και να ξεκινήσει την ανάπτυξη εναλλακτικού πλάνου.

Ειδήσεις σήμερα:



Ο Μητσοτάκης πήγε σε φαρμακείο για να πάρει self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Δείτε το βίντεο

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με τους 5 νεκρούς στην Άγκυρα

Μασκ και Πούτιν μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal – Τι λένε στις μυστικές τους συζητήσεις;



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης KOVE FACTORY RACING TEAM WSBK-SSP 300 Jerez 2024 ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Kove Racing Team έγραψε ιστορία στον τελευταίο γύρο του WSBK-SSP300...

Οικονομία

Νέα ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας 9μηνου με οδηγό – όπως επισημαίνει – τις αυξανόμενες συνέργειες Μετάλλων και Ενέργειας ανακοίνωσε η METLEN Energy & Metals. Ειδικότερα:...