Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

«Απολογείται» ο Μητσοτάκης για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα

«Απολογείται» ο Μητσοτάκης για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα


«Απολογούμενος» προσήλθε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει εξηγήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

Στην τοποθέτησή του είπε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Και πρόσθεσε ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές» σημείωσε. Τόνισε ότι «σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις».

4 + 1 πυλώνες δράσης

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

«Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

Για τα πτητικά μέσα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το 2027 θα ενταχθούν στον ελληνικό στόλο τα νέα Canadair (κάποια θα είναι ελληνικά, κάποια θα ανήκουν στη Resc EU) που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 215 και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε. Όπως είπε πήγε στον Καναδά και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η γραμμή παραγωγής.

Παράλληλα, έβαλε στο τραπέζι την αγορά ελικοπτέρων λέγοντας ότι το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό και άρα αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων. «Το κόστος μίσθωσης αυξάνεται κάθε χρόνο γιατί είναι πεπερασμένος ο αριθμός τους», είπε.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα αποκτηθούν νέα Air Tractors τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Πετζετέλ ενώ ήδη η χώρα προχωρά στην προμήθεια 1950 νέων πυροσβεστικών οχήματων εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Δυσφορία από την αντιπολίτευση

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη δυσφορία της αντιπολίτευσης, που διέκοψε αρκετές φορές την ομιλία του με διαμαρτυρίες.

Στο βήμα αμέσως μετά τον διαδέχτηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Σε τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Καλωσορίζουμε σήμερα τον πρωθυπουργό στη Βουλή, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στην Ολομέλεια». «Με την ευκαιρία, τον καλούμε να δώσει απαντήσεις ενώπιον του λαού στα εξής:

Ποια μέτρα θα λάβει (και πότε;) για να σταματήσει να κατακαίγεται η χώρα κάθε καλοκαίρι; Επί ημερών του έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα.
Ποια μέτρα θα λάβει (και πότε;) κατά της ακρίβειας για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και να στηρίξει τις επιχειρήσεις; Το 26% των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.

Πώς θα στηρίξει το ΕΣΥ, το οποίο έχει απαξιώσει πλήρως ως τώρα, αλλά και την εργασία, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατώνται και τα εργατικά δυστυχήματα έχουν γίνει καθημερινότητα;

Τι διαπραγματεύεται με τον κ. Ερντογάν και την τουρκική πλευρά για ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Δεν μπορεί να υπεκφεύγει και να αποποιείται των ευθυνών του».

Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν ανταποκριθήκατε ούτε στο στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας που απαιτούν οι πολίτες» είπε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα παραλίγο δυστυχήματα του ΟΣΕ, τις φωτιές που κατάκαψαν το καλοκαίρι τη χώρα και την τραγωδία στα Τέμπη.

«Είστε κατ’ επανάληψη εκτεθειμένοι και ασυγχώρητοι και η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας και η εμμονή σας στο …. λάθος παραμένει διαρκής, για να καλύψετε τα λάθη, τους ανεπαρκείς σχεδιασμούς και τις ανεπάρκειές σας».

«Η καταστροφή από τη φωτιά στην Αττική εντοπίστηκε αμέσως και παρόλα αυτά ξέφυγε και μπήκε στον αστικό ιστό, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έσβησε στο Χαλάνδρι. Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει; Σε 8 χρόνια κάηκε το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής με ολόθριες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Η χώρα παραμένει ανοχύρωτη και τώρα που τελείωσαν οι πυρκαγιές θα αρχίσουν οι πλημμύρες. Οι δήμοι δίπλα στον Κηφισό θα βρεθούν σε κίνδυνο. Δεν κάνατε 6 χρόνια σχεδόν τίποτα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, αλλά δεν είναι ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία. Χρειάζεται άμεση μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας για να θωρακιστεί το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και η περιουσία του».

Μιλώντας για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου και αύξηση πόρων, επιτελικός ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας, εκσυγχρονισμός με αισθητήρες και drones, ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα με όλα τα στοιχεία του δασικού πλούτου της χώρας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών και τον χειμώνα. Τέλος, πρότεινε την συγκρότηση ενιαίας διακομματικής επιτροπής για το θέμα.

Aμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που ξεκίνησε την ομιλία του με το μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων, που είναι σε εξέλιξη σήμερα. «Όσα βγάζουν τους εργαζόμενους στους δρόμους δεν είναι καθόλου άσχετα με όσα συζητάμε σήμερα εδώ. Στα 5.5 χρόνια που κυβερνάτε έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Στην αρχή σας άρεσε να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και το έγκλημα στο Μάτι.

Αυτό τέλειωσε πέρυσι με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τώρα έχουμε τη φωτιά στην Ανατολική Αττική. Ξεκίνησε από το Βαρνάβα και διέσχισε 50 χιλιόμετρα μέσα στην Αθήνα. Τι να πείτε, ότι ήταν αχαρτογράφητη και δύσκολη αυτή η διαδρομή; Είναι η ίδια ακριβώς πυρκαγιά που είχαμε το 2009 και το 1998 και το έλεγαν οι κάτοικοι. Εδώ και χρόνια το Δημοτικό συμβούλιο Βαρνάβα ζητά γεννήτριες για τα αντλιοστάσια και δεν το κάνατε, με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό οι πυροσβεστικοί κρουνοί, ούτε τότε, ούτε και τώρα ακόμα».

«Αγαπημένος σας επιχείρημα είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Αλήθεια, ποιο ακραίο φαινόμενο προκάλεσε την πυρκαγιά στην Κορινθία πρόσφατα; Αφήστε λοιπόν τις δικαιολογίες και κοιτάξτε να προχωρήσετε με τα αντιδιαβρωτικά έργα, πριν πνιγεί η περιοχή».

«Προχωράτε στην ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων και καθιστάτε υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες για να αποποιηθείτε την ευθύνη της πολιτείας και της κυβέρνησής σας, κύριε Μητσοτάκη και προκύπτει το ερώτημα: αποζημιώσεις δεν δίνετε, πρόληψη και καταστολή δεν κάνετε. Τελικά τι κάνετε και τι παριστάνετε σε αυτά τα έδρανα που κάθεστε;».

Δείτε τη συζήτηση σε απευθείας σύνδεση με το Κοινοβούλιο από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Τεχνολογία

Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Μαγαζίνο

Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Δάφνη Κιουρκτσόγλου φαίνεται ότι αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Maestro» και η πρωταγωνίστρια της...